Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλιππίδης - Λιγνάδης - Οι φυλακές Τρίπολης έγιναν... Εθνικό Θέατρο

Φιλιππίδης – Λιγνάδης – Οι φυλακές Τρίπολης έγιναν… Εθνικό Θέατρο

Θα λάβει μέρος άραγε ο Πέτρος Φιλιππίδης στη θεατρική παράσταση που ετοιμάζει ο Δημήτρης Λιγνάδης με άλλους κρατούμενους;

Ηταν Ιούνιος του 2019, πολλούς μήνες προτού το ελληνικό #metoo σαρώσει τα πάντα, αποκαλύψει τις πιο βρώμικες ιστορίες στον αθλητισμό αλλά και στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ηταν η εποχή που κανείς δεν φανταζόταν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, στο θέατρο όπου η λάμψη των προβολέων κρύβει τα πάντα.

Ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, πασίγνωστος και πολύ αγαπητός τότε σε όλη την Ελλάδα, δίνει μια συνέντευξη και τον ρωτούν αν έχει αγωνία όταν ανεβάζει ένα έργο.

Απαντά λοιπόν ο Φιλιππίδης: «Πάντα έχω πολλή αγωνία. Εχω την ανάγκη να αφουγκραστώ τον κόσμο και να δω ότι ακόμα αρέσω. Ναι, έχω ακόμα αυτή την αγωνία και θα την έχω πάντα».

Δεν θα έλεγε κανείς προφητικά τα λόγια του καθώς πλέον δεν μπορεί να έχει την αγωνία για το πώς θα αντιμετωπίσει το κοινό την παράστασή του και το ταλέντο του. Η διαμονή του στις φυλακές της Τρίπολης και οι σοβαρές κατηγορίες για βιασμό και απόπειρες βιασμού, δεν του επιτρέπουν να κάνει άλλα επαγγελματικά όνειρα. Και η μόνη του αγωνία είναι πώς θα επιβιώσει στη σκληρή από εδώ και πέρα ζωή που ο ίδιος επέλεξε με τις πράξεις του.

Ισως, το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι να κερδίσει με το πηγαία υποκριτικό ταλέντο του, τους συγκρατούμενούς του, αν κι εφόσον επιλέξει να ξεκινήσει… ερασιτεχνική καριέρα στη μικρή θεατρική ομάδα του Καταστήματος Κράτησης.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης εδώ και μια εβδομάδα περίπου βρίσκεται σε ένα θάλαμο με άλλους 19 φυλακισμένους, όμως, αυτός που κινεί το ενδιαφέρον είναι ο συγκρατούμενός του, Δημήτρης Λιγνάδης.

Εχοντας απόσταση μόλις… ενός κρεβατιού, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, και ο «Νικηφόρος Ζορμπάς» ή ο «Λάκης ο Γλυκούλης», όπως τον γνώρισαν οι τηλεθεατές, συνθέτουν το καλλιτεχνικό δίδυμο των φυλακών.

Μακριά από τα κάγκελα που θα βρίσκονται για αρκετούς μήνες, δεν είχαν την τύχη να συνεργαστούν. Ενδεχομένως να το κάνουν τώρα μιας και ο Λιγνάδης έχει ουσιαστικά αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση κι εκπαίδευση θεατρικής ομάδας αποτελούμενης από κρατούμενους.

Οπως συμβαίνει σε πολλές φυλακές, και προκειμένου να «ξεσκάνε» οι κρατούμενοι, στην Τρίπολη υλοποιούνται σειρά δράσεων δημιουργικής απασχόλησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, με παρότρυνση του Λιγνάδη, δημιουργήθηκε η μικρή θεατρική ομάδα. Αν και δεν έχει σχέση με την προηγούμενη… glamorous ζωή του γνωστού σκηνοθέτη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το… Εθνικό Θέατρο των φυλακών Τρίπολης.

Θεατρική παράσταση

Οι πληροφορίες των «Νέων Σαββατοκύριακο» αναφέρουν ότι προετοιμάζεται θεατρικό έργο με κωμικό περιεχόμενο, το οποίο θα σηκώσει αυλαία τους επόμενους μήνες. Με καλεσμένους συγγενείς των κρατουμένων και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λιγνάδης έχει αναλάβει τον ρόλο του σκηνοθέτη και του… εμψυχωτή των κρατουμένων – ηθοποιών κι ενδεχομένως να προσεγγίσει τον Πέτρο Φιλιππίδη δίνοντάς του ένα ρόλο στο θεατρικό σανίδι των φυλακών.

«Θα ήταν μια απόδειξη της πλήρους προσαρμογής του στην καθημερινότητα των φυλακών», λένε για τον κωμικό ηθοποιό άνθρωποι που τον βλέπουν καθημερινά. Οπως τονίζουν, μάλιστα, ο πιο καλός… ρόλος του θα είναι να πείσει τη Δικαιοσύνη να τον αποφυλακίσει. Η αίτηση είναι έτοιμη από τους δικηγόρους του και θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατό.

Αν, όμως, δεν μπορέσει να αποφυλακιστεί και περιμένει τη δίκη του, ο ίδιος ο Φιλιππίδης ζήτησε να μη φύγει από την Τρίπολη. Οπως φημολογείται, είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την υποδοχή που είχε, βρίσκεται με τον Λιγνάδη με τον οποίο έχουν κοινά ενδιαφέροντα, κι αν αποδεχθεί και τον ρόλο στο θεατρικό τότε θα έχει ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινότητα της φυλακής.

Θα κάνει πρόβες υπό τις οδηγίες του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού και θα αναλογίζονται και οι δύο πώς από την Επίδαυρο και τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας, έφτασαν να παίζουν θεατρική παράσταση πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Στήριγμα στη… νέα του ζωή είναι η Ελπίδα Νίνου, η σύζυγός του, η οποία πηγαίνει συνεχώς στα επισκεπτήρια που είναι κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Και οι δύο προσπαθούν να διαφυλάξουν τον γιο τους από την αρνητική δημοσιότητα και συζητούν, σε βαρύ κλίμα είναι η αλήθεια, την υπόθεση και τις πολύ σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του ηθοποιού.

Θερίζει θύελλες

Ο Πέτρος Φιλιππίδης αντιλαμβάνεται ότι θερίζει θύελλες καθώς το προηγούμενο διάστημα έσπειρε άνεμους. Και ξέρει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αποφυλακιστεί.

Αλλά, ακόμη κι αν γίνει αυτό, αντιλαμβάνεται ότι έχει πάρει την κάτω βόλτα και θα αποτελεί πάντα «κόκκινο πανί» για μεγάλο μέρος του κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνει τις πρώτες ημέρες είναι να προσαρμόζεται στη ζωή της φυλακής και να μην έχει «μπερδέματα» με άλλους κρατούμενους.

Το Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης έχει καταφέρει να μην έχει φασαρίες, επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων δεν υπάρχουν. Ισως γιατί όλοι είναι καταδικασμένοι ή υπόδικοι για σεξουαλικά εγκλήματα, ίσως γιατί – όπως λένε καλά γνωρίζοντες – πολλοί από αυτούς είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αλλά σεξουαλικοί εγκληματίες που αποδεικνύουν ότι τέτοιες ειδεχθείς πράξεις είναι… αταξικές.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024