Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τρίτη πρωτεύουσα επαρχίας - Σφοδρές μάχες

Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τρίτη πρωτεύουσα επαρχίας – Σφοδρές μάχες

Το Αφγανιστάν βιώνει την επέλαση των Ταλιμπάν που έχουν καταλάβει τρεις πρωτεύουσες επαρχιών σε ισάριθμες μέρες. «Απόλυτο χάος» στην Κουντούζ, ανησυχία στην Καμπούλ.

Ο κόσμος στο πολύπαθο Αφγανιστάν για άλλη μια φορά βλέπει να γίνονται σφοδρές μάχες στα εδάφη του. Αυτό συνέβαινε σήμερα νωρίς το πρωί στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγανικού στρατού.

«Βίαιες συγκρούσεις μαίνονται στους δρόμους σε πολλές συνοικίες της πόλης. Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναδιπλωθεί προς το αεροδρόμιο», επεσήμανε ο Αμρουντίν Ουάλι, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Κουντούζ.

«Οι Ταλιμπάν έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Κουντούζ, βομβαρδίστηκαν», δήλωσε ο Αμπντούλ Αζία κάτοικος του κέντρου της πόλης. «Επικρατεί απόλυτο χάος».

Χθες Σάββατο το πρωί ο δρ Φάζλι, υπεύθυνος υγείας για την επαρχία Κουντούζ, είχε δηλώσει ότι 11 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 38 τραυματιστεί από την Παρασκευή το βράδυ.

Στο μεταξύ χθες οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Σεμπεργκάν στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, τη δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σε λιγότερες από 24 ώρες.

«Δυστυχώς η πόλη Σεμπεργκάν καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν», ανακοίνωσε ο Κάντερ Μαλία αντικυβερνήτης της επαρχίας Τζαουζάν, της οποίας η Σεμπεργκάν είναι πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι «οι αφγανικές δυνάμεις και αξιωματούχοι διέφυγαν προς το αεροδρόμιο».

Σήμερα Κυριακή έγινε γνωστό ότι οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σαρ – ε – Πουλ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο βόρειο Αφγανιστάν, έπειτα από δύο ημέρες σφοδρών μαχών με τον αφγανικό στρατό, δήλωσαν δύο μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, ο Ασαντουλάχ Χουράμ και ο Μοχαμάντ Νουρ Ραχμάνι.

Τι είχε προηγηθεί

Την Παρασκευή οι αντάρτες κατέλαβαν τη Ζαράνζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρόζ στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν. Πρόκειται για την πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που κατέλαβαν από την έναρξη της εφόδου τους τον Μάιο, ενημέρωσε τοπικός αξιωματούχος.

Η επαρχία Τζαουζάν είναι προπύργιο του στρατάρχη Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, ενός ισχυρού Ουζμπέκου πολέμαρχου, διαβόητου για τη βαρβαρότητά του και την ευκολία με την οποία αλλάζει πλευρές.

Αν το προπύργιό του, η Σερμπεργκάν, παραμείνει στα χέρια των Ταλιμπάν αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, η οποία πρόσφατα απηύθυνε έκκληση στους παλαιούς πολέμαρχους να συνδράμουν στην αναχαίτιση της προέλασης των ανταρτών.

Σύμβουλος του Ντόστουμ επιβεβαίωσε την πτώση της Σεμπεργκάν, αν και ο Εχσάν Νίρο, εκπρόσωπος του πολέμαρχου, διαβεβαίωσε ότι παραστρατιωτικοί εξακολουθούν να μάχονται κατά των Ταλιμπάν στα περίχωρα της πόλης.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τους τρεις τελευταίους μήνες μεγάλες εκτάσεις της υπαίθρου καθώς και συνοριακά περάσματα-κλειδιά αφού εξαπέλυσαν μια ευρεία επίθεση, εκμεταλλευόμενοι την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου.

Αφού συνάντησαν ασθενική αντίσταση στην επαρχία, στράφηκαν εδώ και μερικές ημέρες εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες, όπου εμπλέκονται σε φονικές μάχες με τον στρατό.

Μεταξύ των πόλεων που πολιορκούνται είναι η Κουντούζ και η Χεράτ, η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν.

Φόβος στην Καμπούλ

Στην Καμπούλ οι κάτοικοι εξέφραζαν την ανησυχία τους μετά την κατάληψη της Ζάρανζ. «Αν η κυβέρνηση δεν πάρει στα σοβαρά την κατάσταση ασφαλείας (…), όλες οι επαρχίες μπορεί να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν», κατήγγειλε ο Ουάλιντ Άχμαντ, ο οποίος έφυγε από την Τάχαρ, στο βόρειο Αφγανιστάν, για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις.

Ο 35χρονος Μοχάμαντ Κάιμ, 35 ετών, έφυγε από τη Λάσκαρ Γκα, μια πόλη στο νότιο Αφγανιστάν όπου επίσης μαίνονται συγκρούσεις. «Οι Ταλιμπάν μπορούν πιθανόν να καταλάβουν περισσότερες πόλεις», δήλωσε ανήσυχος.

Παρά την επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια ήταν σωστή απόφαση.

Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν, με την διοικητή Νικόλ Φεράρα, εκπρόσωπο της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, να δηλώνει χθες: «Οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλά αεροπορικά πλήγματα για να υπερασπιστούν τους Αφγανούς εταίρους μας».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024