Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμίνης - Η Εύβοια παραμένει για 6η ημέρα εγκαταλελειμμένη, στο έλεος της πυρκαγιάς

Καμίνης – Η Εύβοια παραμένει για 6η ημέρα εγκαταλελειμμένη, στο έλεος της πυρκαγιάς

Για ολοκληρωτική καταστροφή στην Εύβοια, η οποία συνεχίζεται ακάθεκτη, κάνει λόγο ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας και την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων εξαπέλυσε ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο κ. Καμίνης έθεσε τρεις στόχους για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη: πρώτον, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς, δεύτερον, την επιστροφή της κανονικής ενημέρωσης, όπως αναφέρει, και τρίτον, την οργάνωση της επόμενης ημέρας.

«Η καταστροφή στην Εύβοια είναι ολοκληρωτική και συνεχίζεται ακάθεκτη, χωρίς να φαίνεται οποιαδήποτε δυνατότητα να περιοριστεί από τις δυνάμεις που διαθέτει η Πολιτεία. Το αίσθημα απόλυτης εγκατάλειψης, αδυναμίας και απόγνωσης που εκφράζουν ανοιχτά πλέον οι άνθρωποι είναι ένα βαρύτατο τραύμα στο ίδιο το συμβόλαιο της κοινωνικής μας συνύπαρξης. Ένα τραύμα καθόλου εύκολο να επουλωθεί στο μέλλον», σημειώνει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και προσθέτει:

«Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τις καταγγελίες ότι κάτοικοι που εγκατέλειπαν την περιοχή κλήθηκαν να πληρώσουν εισιτήριο στο φέρι μπόουτ που θα τους μετέφερε. Δεν έχουμε καν καταφέρει να προβλέψουμε το πιο απλό. Κρατική οργάνωση και ιδιωτικός τομέας σε ένα χορό ανικανότητας και έλλειψης ενσυναίσθησης, που υποσκάπτει ακόμη και την ελάχιστη εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς της οργανωμένης πολιτείας αλλά και μεταξύ των ίδιων των πολιτών».

Όπως επισημαίνει, «το πρώτιστο αυτή η στιγμή είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Ό,τι και όσο χρειαστεί, χωρίς άλλες φαιδρές δικαιολογίες, εκτός τόπου και χρόνου infographics και επικλήσεις στη σφοδρότητα της κατάστασης. Σε άλλα μέτωπα στην Ελλάδα, στη Μεσσηνία, την Ηλεία και την Αρκαδία, η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει εξίσου αδικαιολόγητα.

To δεύτερο είναι η επιστροφή της κανονικής ενημέρωσης. Τη θέση των διαγγελμάτων και των ενημερώσεων να πάρουν κανονικές συνεντεύξεις τύπου, όπου δημοσιογράφοι θα θέτουν ερωτήματα, ενίοτε σκληρά, και θα ασκούν κριτική χωρίς οι υπερευαίσθητοι υπουργοί μας να παρεξηγούνται. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να μάθουμε πόσα και ποια εναέρια μέσα επιχειρούν σε κάθε περιοχή, τι πλάνο υπήρξε εξαρχής για τον περιορισμό της πυρκαγιάς και ποια μέσα επιχείρησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες, πόσα χιλιόμετρα αντιπυρικές ζώνες είχαν διανοιγεί τα προηγούμενα χρόνια, σε ποια μέτωπα δραστηριοποιείται η βοήθεια των εκατοντάδων πυροσβεστών και των πτητικών μέσων που προσέφεραν χώρες του εξωτερικού κ.λπ.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι η οργάνωση της επόμενης ημέρας. Ήδη εκδηλώνεται ένα συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από απλούς πολίτες προς τους πληγέντες και εκτοπισμένους. Είναι ο σπόρος στον οποίο πρέπει να βασιστούμε. Η Πολιτεία έχει χρέος να οργανώσει, να δώσει κατευθύνσεις για το πού μπορεί να κατευθυνθεί αυτή η συγκλονιστική βοήθεια για να μεγιστοποιηθεί το όφελος, χωρίς να γυρεύει να οικειοποιηθεί τις προσφορές ή να μπερδέψει ακόμη περισσότερα τα πράγματα».

Σύμφωνα με τον Γ. Καμίνη, «αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν γίνουν πρώτα τα δύο παραπάνω. Η Εύβοια αυτή τη στιγμή παραμένει, για 6η ημέρα εγκαταλελειμμένη, στο έλεος της πυρκαγιάς».

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024