Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
SARS-CoV-2 - Ανησυχία για το νέο στέλεχος Λάμδα - Πιο μεταδοτικό και πιο ανθεκτικό

SARS-CoV-2 – Ανησυχία για το νέο στέλεχος Λάμδα – Πιο μεταδοτικό και πιο ανθεκτικό

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών από την Ιαπωνία, το νέο στέλεχος Λάμδα περιλαμβάνει 3 μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Το νέο στέλεχος Λάμδα κάνει θραύση σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και είναι όχι μόνο πιο μεταδοτικό αλλά και πιο ανθεκτικό κατά των αντισωμάτων, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο για τους επιστήμονες.

Παρά το ότι πριν ένα χρόνο ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα του στελέχους Λάμδα του κοροναϊού στο Περού, οι γνώσεις μας γι’ αυτό είναι σχετικά περιορισμένες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερα πολύτιμη αναδεικνύεται η πρόσφατη μελέτη ερευνητών από την Ιαπωνία, σύμφωνα με την οποία το νέο στέλεχος περιλαμβάνει 3 μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Ταχεία εξάπλωση

Πρώτα κρούσματα Λάμδα παγκοσμίως

Η πρωτεΐνη ακίδα μίας εξ αυτών δεν αναγνωρίζεται από τα αντισώματα που δημιουργούνται σε έναν ανθρώπινο οργανισμό είτε γιατί εμβολιάστηκε είτε επειδή νόσησε από κοροναϊό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μετριάζεται η ανοσολογική ανταπόκρισή του και το εμβόλιο δεν τον προστατεύει επαρκώς. Οι άλλες δύο μεταλλάξεις ευθύνονται για την ευκολότερη μετάδοση του στελέχους Λάμδα.

Αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης, που μένει να αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα, εξηγούν γιατί το λεγόμενο και C37 στέλεχος μεταδίδεται με τέτοια ταχύτητα. Αυτήν τη στιγμή διαπιστώθηκε σε 30 χώρες, όπως στη Νότια Αμερική, τη Βρετανία, την Ιταλία αλλά και στη Γερμανία.

Μέχρι τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει ταξινομήσει ανάμεσα στα Variant of Interest, δηλαδή στα στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος.

Αλλά σύμφωνα με την ιαπωνική ερευνητική επιτροπή, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναβαθμιστεί σε Variant of Convent, δηλαδή ανησυχητικό στέλεχος.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το στέλεχος Δέλτα που εντοπίστηκε στις Ινδίες. Τώρα, εάν το στέλεχος Λάμδα κυριαρχήσει επί του στελέχους Δέλτα παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής.

Ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα

Μόνο με τον εμβολιασμό ποσοστού 80% παγκοσμίως επιτυγχάνεται η καταπολέμηση του κοροναϊού

Ακόμη κι αν η προστασία δια του εμβολιασμού εξασθενεί από στελέχη, όπως το Δέλτα, ο αριθμός των μολύνσεων πλήρως εμβολιασμένων παραμένει συγκριτικά χαμηλός.

Εμβολιασμένοι που έχουν μολυνθεί με τον ιό μπορούν μεν να μεταφέρουν τον ιό σε άλλους, αλλά οι περισσότεροι εμβολιασμένοι νοσούν χωρίς να παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα ή μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί.

Αντίθετα, πιο εκτεθειμένοι είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω προχωρημένης ηλικίας, λόγω καρκίνου ή μεταμοσχευμένου οργάνου.

Ενισχυτική δόση

Σε αυτούς το συγκεκριμένο στέλεχος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Γι’ αυτό όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει κατά προτεραιότητα να κάνουν το φθινόπωρο τρίτη ενισχυτική δόση.

Το στέλεχος Λάμδα έχει εξαπλωθεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στο ίδιο το Περού πάνω από το 80% των κρουσμάτων ανάγεται σε αυτό το στέλεχος.

Πάντως, επιστημονική πεποίθηση που έχει εδραιωθεί είναι ότι ο κοροναϊός με τα στελέχη και τις μεταλλάξεις του θα καταπολεμηθεί όταν χτιστεί διεθνώς τείχος ανοσίας σε ποσοστό που να αγγίζει το 80%.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Σέλτικς- Πέισερς 133-128: Η Βοστώνη άνοιξε το σκορ στην… παράταση

Οι Σέλτικς επικράτησαν των Πέισερς με 133-128 στην παράταση και ενώ για να πάνε εκεί έβαλε το χέρι του ο Τζέιλεν Μπράουν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024