
Κακούργημα ο εμπρησμός – Τι ποινές προβλέπονται
Αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, δηλαδή για τον εμπρησμό, τον εμπρησμό δασών, την πλημμύρα, την έκρηξη
Σε δημόσια διαβούλευση θα βγει η νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Όπως είναι γνωστό, η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο.
Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή, αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή.
Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει σήμερα (σ.σ του ΣΥΡΙΖΑ) για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό όφελος ο εμπρηστής.
Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας παρουσίασε πριν από λίγο καιρό το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα:
Για περιβαλλοντικά εγκλήματα (εμπρησμός δασών, πλημμύρα, έκρηξη) αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών και προβλέπεται:
- Διεύρυνση αξιόποινων περιπτώσεων
- Πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 έτη στην περίπτωση που ο δράστης είχε ίδιο όφελος
- Κάθειρξη σε περίπτωση εμπρησμού δάσους που είχε επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
- Σχέδιο για παράταση των αφορολόγητων ενοικίων – Ποιοι ωφελούνται
- ΗΠΑ: Βομβάρδισαν και πάλι το Ιράν – Η Σαουδική Αραβία επιβεβαιώνει ότι τάνκερ της χτυπήθηκε στην Ερυθρά
- Συνταγή: Ταλιατέλες φούρνου με 4 τυριά
- Δύο μήνες χωρίς φάρμακα παχυσαρκίας οι ασθενείς – Ξανά πάλι το Σεπτέμβριο
- Πανελλαδικές 2026: Μετά τις 11 το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής – Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα
- Βενεζουέλα: Δεν έχει τέλος η τραγωδία – Σχεδόν 5.400 οι νεκροί από τους σεισμούς


