Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία - Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις -Tι είπε ο αντιδήμαρχος στο in.gr

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία – Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις -Tι είπε ο αντιδήμαρχος στο in.gr

Η φωτιά στο Χελιδόνι, που εκκενώθηκε προληπτικά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή

Σοβαρές αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην καταστροφική φωτιά στην Ηλεία, σε τρία μέτωπα : στον οδικό άξονα Μιράκας αλλά και στην περιοχή Χελιδόνι και Κρυονέρι.

«Η φωτιά είναι σε εξέλιξη… Εκκενώνουμε χωριά το ένα μετά το άλλο», είπε στο in,gr, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Αρβανίτης που βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς.

«Συνολικά έχουν εκκενωθεί από χθες 15 χωριά», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον δεν κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος. «Κινδύνεψε το πρωί, όμως σώθηκε» είπε ενώ αναφερόμενος στις καταστροφές που προκάλεσε μέχρι στιγμής η φωτιά, υπογράμμισε ότι «πέρα από το φυσικό περιβάλλον που έγινε στάχτη, κάηκαν πολλά σπίτια και περιουσίες,  αποθήκες, παραγωγικές και κτηνοτροφικές μονάδες».

«Το ευχάριστο είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.

Κρίσιμη η κατάσταση στο Χελιδόνι

Πέραν της Αρχαίας Ολυμπίας που δείχνει η κατάσταση να είναι μερικώς ελεγχόμενη, στις υπόλοιπες περιοχές η φωτιά μαίνεται.

Επίσης υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε άλλα σημεία όπως στο Κοσκινά, Μάγειρα, στο δρόμο προς Λάλα και γύρω από τα χωριά Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος.

Στο Χελιδόνι, σύμφωνα με το ilialive.gr, οι πυροσβέστες αγανακτισμένοι ουρλιάζουν για εναέρια μέσα, και για την απομάκρυνση του κόσμου.

«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση».

Μάλιστα, όπως τόνισε, ο κ. Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».

Πεζοπόρα τμήματα είναι μέσα στη φωτιά

Στο πύρινο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως είπε, δόθηκε ολονύχτια μάχη για να μην πάει η πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο και στο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας. Γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη.

«Πεζοπόρα τμήματα είναι μέσα στη φωτιά και προσπαθούν να την οριοθετήσουν και να την περιορίσουν. Επιχειρούν και εναέρια μέσα, έχουμε όμως και άλλα μέτωπα. Θα δώσουμε μάχη όλη την ημέρα», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι στο σημείο υπήρξαν «δύσκολες, ειδικές συνθήκες που δεν συναντάμε συχνά αλλά υπάρχει σχέδιο διαχείρισης κρίσεων».

Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους πυροσβέστες και εξέφρασε την ελπίδα του να ξεπεράσουμε αυτό το κακό και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και το περιβάλλον.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024