Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Εύβοια - Νέα αναζωπύρωση - Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμού, 150 σπίτια κάηκαν

Φωτιά στην Εύβοια – Νέα αναζωπύρωση – Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμού, 150 σπίτια κάηκαν

Ανεξέλεγκτη η φωτιά με δύο ενεργά μέτωπα - Τουλάχιστον 15.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στην Εύβοια.

Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στη Λίμνη Εύβοιας, καθώς διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση στον οικισμό Κουρκουλοί, που είχε εκκενωθεί νωρίς το πρωί.

Οι κάτοικοι του Σκεπαστού, του Κούλουρου και του Μαρουλιού έλαβαν μήνυμα από το 112 λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι για να εκκενώσουν και αυτοί τις οικίες τους, καθώς και εκεί υπήρξε αναζωπύρωση.

Το ένα μέτωπο της φωτιάς καίει πυκνό πευκοδάσος στους Κουρκουλούς και το Σκεπαστό, ενώ το δεύτερο κινείται προς τις Ροβιές και το Καλαμούδι.

Στο δήμο Μαντουδίου έχουν καεί συνολικά πάνω από 150 σπίτια, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος. Παράλληλα, ο κ. Λιάσκος έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων, καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.

Έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί

Σημειώνονται πως από το πρωί έχει γίνει εισήγηση για την εκκένωση 3 οικισμών: Καλαμούδι, Δαμιά, Παλαιοχώρι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί. «Η φωτιά καίει σε 4 μέτωπα. Ενώ πριν λίγη εκκενώθηκαν 2 ακόμη χωριά, συνολικά έχουν εκκενωθεί 12. Το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από 15χλμ. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Σε 10 χωριά καίγονται σπίτια», αναφέρει σε ανάρτηση στο Facebook.

Το Beriev στην Εύβοια

Στο μέτωπο επιχειρούν αυτή την ώρα 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα.

Τις ρίψεις έχουν ξεκινήσει από τις 10 και τα εναέρια μέσα (τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο) – με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς η ορατότητα ήταν πολύ χαμηλή το πρωί και έτσι δεν μπορούσαν να «σηκωθούν». Επιχειρεί και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev.

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στον οικισμό Σηπιάδα, δυτικά της Λίμνης στην Εύβοια αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ότι βρήκαν μπροστά τους, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για δάσος.

«Πάνω από 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη»

«Η φωτιά είναι μεγάλη, είναι δύσκολη. Δουλεύαμε όλη νύχτα, η πυροσβεστική και τα χωματουργικά μηχανήματα για να συγκρατήσουμε τις φλόγες. Τα πτητικά μέσα ήρθαν, αλλά μέχρι πριν λίγη ώρα δεν είχαν δυνατότητα να επιχειρήσουν λόγω του καπνού. Ευτυχώς το πρόβλημα λύθηκε και τώρα επιχειρούν», εξήγησε ο κ. Σπανός, μιλώντας στο Μega.

«Είναι μια μεγάλη γραμμική πυρκαγιά με τρία κρίσιμα μέτωπα. Το ανατολικό στην περιοχή Σκεπαστή, το βόρειο μεταξύ Κουρκουλών και Μονής Οσίου Δαυίδ και το ανατολικό κοντά στις Ροβιές. Οι Ροβιές δεν έχουν εκκενωθεί, δεν έχει συντρέξει λόγος. Άλλοι μικρότεροι οικισμοί εκκενώθηκαν από εχτές. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη στην περιοχή», συνέχισε ο ίδιος.

«Σίγουρα μιλάμε για πάνω από 15.000 στρέμματα δάσους. Έχουμε και καταστροφές περιουσιών. Άνθρωποι δεν κινδύνευσαν καθώς κάναμε προληπτική απομάκρυνση κατοίκων. Πολλοί είχαν φίλους και συγγενείς στη Λίμνη και τις Ροβιές. Σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να μείνουν σε κοντινά τους πρόσωπα παρείχαμε φιλοξενία σε ξενοδοχεία της περιοχής», κατέληξε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024