Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα εμβληματικά έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της Ελληνικός Χρυσός

Τα εμβληματικά έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της Ελληνικός Χρυσός

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα!

Πιστή στη δέσμευσή της για προστασία του περιβάλλοντος η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικά έργα υψηλής τεχνογνωσίας με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, τόσο από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, όσο και παράλληλα με τις εργασίες της προκειμένου οι εν λόγω περιοχές να παραδοθούν άρτιες στην τοπική κοινωνία, μετά το πέρας λειτουργίας των μεταλλείων.

Σε αυτό το πλαίσιο ολοκλήρωσε την απομάκρυνση, τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ο οποίος είχε προκύψει ως αποτέλεσμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας της προηγούμενης διαχείρισης, με στόχο την πλήρη επανένταξη της περιοχής στο φυσικό περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει η Ελληνικός Χρυσός από την αρχή της δραστηριοποίησής της, το οποίο μάλιστα αποτελεί και το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.

Χώρος απόθεσης συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη από το ‘80

Η αποκατεστημένη περιοχή βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, και αποτελούσε έναν υπαίθριο χώρο απόθεσης μεταλλευτικών υλικών που σύμφωνα με τα ιστορικά διαθέσιμα στοιχεία διαμορφώθηκε τη δεκαετία του ‘80 και λειτούργησε μέχρι το 1995 – πολύ πριν την ανάληψη της ιδιοκτησίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός – για την απόθεση των παραγόμενων συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών του μεταλλείου Ολυμπιάδας. Η συνολική έκταση του παλαιού αυτού χώρου απόθεσης ανέρχεται σε 32.000 τ.μ.

Ο χώρος αυτός ήταν μια καθημερινή υπενθύμιση της νοοτροπίας, αλλά και των περιορισμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων, παλαιότερων περιόδων, όπου τα μεταλλευτικά κατάλοιπα «αποθηκεύονταν» σε υπαίθριους χώρους  και παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ειδικά για τους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας, η πρακτική αυτή είχε αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της περιοχής απόθεσης και τη γενικότερη ρύπανση του τοπίου.

Μια τέτοια πρακτική στη σημερινή εποχή δεν υφίσταται καθώς τόσο η τεχνολογία όσο και η νοοτροπία έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Σήμερα, οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες ακολουθούν τα πρότυπα της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής δραστηριότητας εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές καταρχήν για την αποτροπή της ρύπανσης εξαρχής καθώς και για την αποκατάσταση των περιοχών από παλαιότερες χρήσεις.

Πέραν της απομάκρυνσης του αρσενοπυρίτη, που ήταν η κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής, απαιτήθηκαν και εκτενείς εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα και τα επιβαρυμένα εδάφη, τα οποία μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, για την περιβαλλοντικά ασφαλή απόθεσή τους. Ακολούθησαν εργασίες εδαφοκάλυψης και διαμόρφωσης για την επαναφορά του αρχικού αναγλύφου.

Αποκατάσταση της τοπικής χλωρίδας

Για να ξαναπρασινίσει η περιοχή δεν αρκούσε μόνο η απομάκρυνση των αρσενοπυριτών, που αποτελούσε την κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής. Καταρχάς, απομακρύνθηκαν όλα τα επιβαρυμένα εδάφη και μεταφέρθηκαν στο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα όπου αποθηκεύονται με ασφάλεια. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εδαφοβελτιωτικά έργα προκειμένου το καθαρό πλέον έδαφος να εμπλουτιστεί και να γίνει κατάλληλο για φύτευση.

Στο τελικό στάδιο, φυτεύτηκαν συνολικά 3.700 φυτά που ανήκουν σε είδη της τοπικής χλωρίδας, προερχόμενα από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα.

Τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης δεν σταματούν εδώ…

Η Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας συνεχίζει διαχρονικά τις εργασίες για την επαναφορά των επηρεαζόμενων περιοχών, τόσο από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα όσο και παράλληλα με τις εργασίες της, στην πρότερή τους κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία στο πλαίσιο του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης έχει υλοποιήσει ήδη τα παρακάτω έργα:

Αποκατάσταση της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων στην Ολυμπιάδα

Πρόκειται για μία έκταση 300 στρεμμάτων, για την οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την απομάκρυνση και επεξεργασία 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Έως τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν καθαριστεί περί τα 160 στρέμματα της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων, με τις εργασίες να συνεχίζονται, ώστε η έκταση να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την τοπική κοινωνία.

Αξιοποίηση παλαιού χώρου Φιρέ

Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι στείρων υλικών τα οποία παρέμεναν εκεί για δεκαετίες, τα οποία στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για κατασκευαστικές εργασίες στα μεταλλεία.

Αποκατάσταση-πρότυπο στο χώρο απόθεσης «Καρακόλι»

Η θέση «Καρακόλι» στο Στρατώνι, μια περιοχή στην οποία είχαν αποτεθεί στερεά κατάλοιπα από την κατεργασία μεταλλευμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί πλέον μελέτη περίπτωσης για σπουδαστές του αντικειμένου του περιβάλλοντος.

Μετατροπή παλιού χώρους απόθεσης σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη

Η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός ειδικού φυτωρίου στην Ολυμπιάδα, έκτασης 150 στρ., ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.

Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική πλατφόρμα προσβάσιμη από όλους.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024