Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δάφνη - Εγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ειδοποιούσε για «μαζική αδιαφορία» αστυνομικών σε μοιραία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Δάφνη – Εγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ειδοποιούσε για «μαζική αδιαφορία» αστυνομικών σε μοιραία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Η δολοφονία της 31χρονης στην Δαφνη, οι ελλιπείς σχετικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ και οι «παρενέργειες» της αποδυνάμωσης αστυνομικών υπηρεσιών. Το άγνωστο παρασκήνιο.

Εγγραφο για την… μαζική αδιαφορία αστυνομικών σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας -όπως αυτή που οδήγησε στην δολοφονία της άτυχης 31χρονης στην Δάφνη- είχε συντάξει πριν ένα περίπου χρόνο η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Στο έγγραφο αυτό -όπως παρουσιάζει το in.gr – επισημαίνονταν όχι μόνο οι πλημμελείς ενέργειες αστυνομικών, αλλά κι οι προσπάθειες πολλών ένστολων να αποθαρρύνουν πολίτες να προχωρούν σε σχετικές καταγγελίες!

Με άλλα στελέχη όμως της ΕΛΑΣ να μιλούν για τις παρενέργειες της αποδυνάμωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και της υπερπίεσης με δεκάδες συμβάντα, κυρίως στις υπηρεσίες της Άμεσης Δράσης που οδηγεί σε ελλιπείς ελέγχους, σαν κι αυτούς στην Δαφνη, με δραματικά αποτελέσματα.

Κι έτσι τα περίπου 5.500 περιστατικά κακοποιήσεων μέσα στο σπίτι που κατεγράφησαν επισήμως το 2020 (με αυξητική ταση εν μέσω καραντίνας και μετά από αυτήν) να θεωρούνται κατά πολύ λιγότερα από αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έθεσε λοιπόν, το βραδυ της Παρασκευής, σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικούς που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε γειτόνισσα του θύματος στην Δάφνη, κλήθηκαν να ελέγξουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στις 11 Ιουλίου, ωστόσο έφυγαν άπραγοι με αποτέλεσμα 19 μέρες μετά η 31χρονη να δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον σύζυγό της.

Σε μία προβληματική διαχείριση του περιστατικού που όπως φαίνεται κάθε άλλο παρά κάτι μεμονωμένο ήταν.

Σε έγγραφο του αρχηγείου της ΕΛΑΣ που συντάχθηκε στις 2 Ιουλίου 2020 με τίτλο «Παραλείψεις αστυνομικού προσωπικού κατα τον χειρισμό των υποθέσεων ενδοικογενειακής  βίας» προσδιοριζόταν αυτό το πρόβλημα στη διαχείριση τέτοιου είδους συμβάντων.

Όπως σημειωνόταν «παρά την προφανή σημασία που αποδίδεται στο εν λόγω φαινόμενο το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει γίνει δέκτης παραπόνων και καταγγελιών από φορείς και πολίτες αναφορικά με παραλείψεις κατά τον χειρισμό τέτοιου είδους  υποθέσεων.

Οι εν λόγω καταγγελίες αφορούν κυρίως στην αποθάρρυνση των πολιτών στην υποβολή καταγγελιών, στην άρνηση λήψης μήνυσης, καθώς και στην εν γένει μη εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών. Οπως επί παραδείγματι αναζήτηση, σύλληψη του δράστη και παραπομπή του ενώπιον των εισαγγελικών αρχών».

Τι ζητούσαν στο έγγραφο

Με βαση αυτές τις καταγγελίες στο έγγραφο της ΕΛΑΣ ζητείτο τότε «απαρέγκλιτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία κι άμεση εκδήλωση των υπηρεσιακών και δικονομικών ενεργειών στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δίωξης του αδικήματος.

Ακόμη πρέπει να γίνονται οι ορθές υπηρεσιακές ενέργειες για τη σύλληψη του δράστη σε περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Ακόμη από το προσωπικό του σώματος που χειρίζεται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας να υπάρχει επίδειξη της απαιτούμενης ευαισθησίας και παγίωση της επαγγελματικής αντίληψης και υπευθυνότητας, τήρηση εχεμύθειας ως προς τα στοιχεία ταυτότητας του θύματος και του φερόμενου ως δράστη».

Κενό γράμμα…

Όμως φαίνεται ότι πολλές από αυτές τις προτροπές έμειναν κενό γράμμα…

Όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «το περιπολικό που πήγε στις 11 Ιουλίου στο σπίτι που έγινε την Παρασκευή ο φόνος, έπρεπε να συνομιλήσει αμέσως με την καλούσα και να λάβει επαρκείς πληροφορίες. Το τηλέφωνο της ήταν εξάλλου καταγεγραμμένο στο επιχειρησιακό κέντρο. Επρεπε να αναζητησει την διαχειρίστρια της πολυκατοικίας, επίσης για λήψη πληροφοριων.

Επρεπε να χτυπήσει οπωσδήποτε το κουδούνι του επίμαχου διαμερίσματος (ίσως υπήρχε ξυλοδαρμός σε εξέλιξη ή και απόπειρα ανθρωποκτονίας).

Επρεπε να συνομιλήσει με το ζεύγος και σε καθε επικίνδυνη περίπτωση, να ζητήσει ενίσχυση. Επρεπε να σχηματισθεί δικογραφία, έστω και με κατάθεση της καλούσας (περι «φωνών βοήθειας»), διότι ο νόμος περί ενδοοικογενειακής βίας είναι σε αυτεπάγγελτο επιπεδο και δεν χρειάζεται το αίτημα για ποινική δίωξη εκ μέρους του θύματος.

Ακόμη θα πρέπει να εξετασθεί αν υπήρχαν καταγγελίες και σε τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες –υπάρχουν σχετικές πληροφορίες- κι αν σχηματίσθηκε δικογραφία, υπήρξε ενημέρωση του Τμήματος Ενδοοικοιγενειακής Βίας κι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες».

Ωστόσο από την άλλη πλευρά ένστολοι υποστηρίζουν ότι «λόγω αποδυνάμωσης των αστυνομικών τμημάτων τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης, που καλούνται να διαχειριστούν, δέχονται σε κάθε βάρδια τουλάχιστον 50-70 εντολές για διαχείριση διαφόρων συμβάντων. Κι έτσι δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στα περισσότερα από αυτά.»

» Όπως λοιπόν συνέβη και με τον προγενέστερο αστυνομικό έλεγχο για το μοιραίο ζευγάρι στην Δαφνη, προχωρούν σε τυπικούς ελέγχους, μεταβιβάζουν στο κέντρο «ουδέν ανευρέθη» και αποχωρούν για την επόμενη κλήση…».

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024