Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπαχτσελί: «Έχουμε δικαίωμα ιδιοκτησίας στα Βαρώσια, άκυρες οι δηλώσεις ΟΗΕ»

Μπαχτσελί: «Έχουμε δικαίωμα ιδιοκτησίας στα Βαρώσια, άκυρες οι δηλώσεις ΟΗΕ»

Σε γραπτή δήλωση ανέφερε πως για σχεδόν 60 χρόνια, το Κυπριακό αποτελεί το κέντρο βάρους της ατζέντας της Τουρκίας και της παγκόσμιας ατζέντας, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά πως φοβάται μια λύση και απομακρύνεται από την ειρήνη και τη συμφιλίωση

Συνεχίζει η Τουρκία να οξύνει τα πνεύματα μετά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα και τις εξαγγελίες του για τα Βαρώσια.

Τη σκυτάλη στην επιθετική ρητορική πήρε σήμερα ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σε γραπτή δήλωση ανέφερε πως για σχεδόν 60 χρόνια, το Κυπριακό αποτελεί το κέντρο βάρους της ατζέντας της Τουρκίας και της παγκόσμιας ατζέντας, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά πως φοβάται μια λύση και απομακρύνεται από την ειρήνη και τη συμφιλίωση.

«Η ασυμβίβαστη στάση των Ελληνοκυπρίων κατέστησε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης αναποτελεσματικά και τα οδήγησε σε διακοπή. Το να ενεργείς σαν να είσαι μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να αντιμετωπίζεις αλαζονικά τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, είναι αυταπάτη, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ανοησία που είναι ασυμβίβαστη με τα ιστορικά γεγονότα και δεν ταιριάζει με το πνεύμα της γεωγραφίας» σημείωσε.

Δύο ξεχωριστά κράτη

Συμπέρανε δε πως η δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους στην Κύπρο καθίσταται αδύνατη στο σημερινό περιβάλλον, προσθέτοντας ελληνοκεντρική νοοτροπία τροφοδοτείται από τις προκατειλημμένες πολιτικές της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να καθορίσουν τη μοίρα τους, να κόψουν το δικό τους ομφάλιο λώρο. Όλες οι προσπάθειες των Ελλήνων, που χάλασαν τις διαπραγματεύσεις, δεν κατέληξαν σε συμφωνία, και δυναμίτισαν τις ελπίδες για λύση, είναι μάταιες. Η ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο πρέπει τώρα να γίνει αποδεκτή από όλους» δήλωσε.

Σχολίασε δε πως οι διαπραγματεύσεις που γίνονται εδώ και δεκαετίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν λειτούργησαν, επομένως, δεν έχει επιτευχθεί τίποτα.

Ο Μπαχτελί, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, εκτιμά ακόμη πως οι συνομιλίες για ομοσπονδία δεν έχουν νόημα και δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από τη λύση των δύο κρατών.

Επίθεση για τα Βαρώσια

«Το γεγονός ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν αποδέχθηκαν την προσφορά λύσης των δύο κρατών είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια για τους Τουρκοκύπριους. Το γεγονός ότι τα Βαρώσια, που είναι κλειστά για 46 χρόνια, θα ανοίξουν σύμφωνα με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και ότι αυτή η επέκταση θα ξεκινήσει σε μια πιλοτική περιοχή, η οποία αντιστοιχεί στο 3,5 τοις εκατό των κλειστών Βαρωσίων, ενοχλεί πολλούς ανθρώπους» ανέφερε ο Μπαχτσελί.

Ο σύμμαχος του Ερντογάν στο σημείο αυτό υποστήριξε πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εγκαταλείψει η Άγκυρα αυτή την πρωτοβουλία είναι άκυρες στα μάτια του τουρκικού έθνους.

«Καμία χώρα, κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να υπερισχύει της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Οι Τουρκοκύπριοι θα υπερασπιστούν τη θέλησή τους, και η Τουρκία θα σταθεί στο πλάι τους μέχρι το τέλος» καταλήγει.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024