Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το 5G ήρθε για να μείνει και να βελτιώσει τη ζωή μας με …χειρουργική ακρίβεια

Το 5G ήρθε για να μείνει και να βελτιώσει τη ζωή μας με …χειρουργική ακρίβεια

Πρωτοποριακές υπηρεσίες, εφαρμογές και λύσεις στον ιατρικό τομέα προσφέρουν τα δίκτυα 5ης γενιάς

Πώς θα σας φαινόταν να είστε σπίτι σας, να αισθανθείτε μια ξαφνική αδιαθεσία, αλλά να μην χρειάζεται να πάτε στο γραφείο ενός γιατρού για να σας κάνει διάγνωση;

Πόσο εφικτή θα σας φαινόταν μία εγχείρηση εξ αποστάσεως; Ο χειρουργός να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά να χειρίζεται τα ιατρικά εργαλεία σαν να βρίσκεται πάνω από τον ασθενή;

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται μακρινά, άπιαστα και σουρεάλ σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το 5G έχει έρθει για να τα κάνει όλα αυτά πραγματικότητα και σταδιακά κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Πρόσφατα, στην Κίνα πραγματοποιήθηκε, μέσω 5G, μία σοβαρή επέμβαση στον εγκέφαλο ενός ασθενή με Πάρκινσον με τον γιατρό του να βρίσκεται …3.000 χιλιόμετρα μακριά και να λειτουργεί με ακρίβεια σαν να βρίσκεται με φυσική παρουσία στην αίθουσα του χειρουργείου. Επίσης, πριν από μερικούς μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε χώρα η πρώτη απομακρυσμένη διαγνωστική διαδικασία ενός ασθενούς που βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση μέσα σε ασθενοφόρο. Ο γιατρός που βρισκόταν στο κέντρο αναφοράς επειγόντων περιστατικών φορούσε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για να βλέπει τον ασθενή κι ο νοσοκόμος μέσα στο ασθενοφόρο ένα απτικό γάντι, το οποίο μετέφερε live όλα τα δεδομένα των ζωτικών λειτουργιών. Το αποτέλεσμα ήταν να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στη διαδρομή μέχρι το νοσοκομείο, για τον ασθενή.

Αυτές κι άλλες πολλές πρωτοποριακές εφαρμογές των δικτύων 5ης γενιάς θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής, τη διεύρυνση της προσβασιμότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Οι νέες εξελίξεις που θα λάβουν χώρα τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζονται στο νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο».

Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς, αναλύεται, μέσα από αφηγήσεις και παραδείγματα ειδικών, ο ρηξικέλευθος ρόλος και η σημαντική συμβολή που θα έχει το 5G στην ιατρική, την τρέχουσα δεκαετία. Οι εγχειρήσεις εξ αποστάσεως, η μετεξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής, αλλά κι η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών και γνώσεων από και προς κάθε σημείο του πλανήτη, θα γίνουν πραγματικότητα χάρη στο 5G. Επιπλέον, ο τομέας της προληπτικής ιατρικής θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη με την επέκταση του 5G, καθώς η παρακολούθηση των ιατρικών δεικτών μέσω wearables, αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς κι επεξεργασίας των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο θα επιτρέπει στους γιατρούς την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση.

Στο ίδιο επεισόδιο, οι ειδικοί περιγράφουν πώς οι υπερ-υψηλές ταχύτητες και ο χαμηλός χρόνος απόκρισης του δικτύου 5G, θα επιτρέψουν τη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, καταρρίπτοντας  στερεότυπα.

Η πρωτότυπη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE, «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο», που προβάλλεται στο YouTube κανάλι της, ξεδιπλώνει τις απεριόριστες δυνατότητες κι εφαρμογές του 5G μέσα από αφηγήσεις και συνεντεύξεις ειδικών, απλά παραδείγματα με τη βοήθεια animation και γραφικών. Στόχος είναι να μπορούν όλοι να μάθουν και να καταλάβουν τα πάντα γύρω από το 5G: τι είναι αυτή η επαναστατική τεχνολογία, ποιες είναι οι εφαρμογές της και πώς θα βελτιώσει τη ζωή μας.

Ασύλληπτες ταχύτητες με το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα

Χάρη στις επενδύσεις της εταιρείας και την εντατική δουλειά των τεχνικών της, το COSMOTE 5G γίνεται σταδιακά διαθέσιμο σε όλο και περισσότερες περιοχές. Συνολικά, η πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G στην ελληνική επικράτεια έχει ξεπεράσει το 50% με τις ταχύτητες Mobile Internet να ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ η εταιρεία έχει θέσει στόχο για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πρόσβαση στο COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο δίκτυο 5G στην Ελλάδα, έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πιστοποιημένη 5G συσκευή από το δίκτυο COSMOTE. Η λίστα με τη μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων 5G συσκευών είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024