Επαναλειτουργούν σταδιακά από την Δευτέρα οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, o οποίος αρνείται να πληρώσει λύτρα για το ξεκλείδωμα των αρχείων του στους χάκερ που μόλυναν το δίκτυο με λογισμικό ransomware.

Σε λειτουργία βρίσκονται ήδη βασικές υπηρεσίες του δήμου, όπως το ληξιαρχείο, και καταβάλλονται προσπάθειες για την πλήρη αποκατάσταση των υπόλοιπων υπηρεσιών, αν και εκατοντάδες υπολογιστές παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Γιώργος Αβαρλής δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως το μόνο που παραβιάστηκε είναι το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, «όμως αυτά είναι δημόσια έγγραφα και το 90% είναι αναρτημένα στη Διαύγεια και επομένως μπορούν να ανακτηθούν».

Επανέλαβε πως δεν υπάρχει πρόθεση να καταβληθούν λύτρα στους χάκερ και πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζει τις έρευνες.

Σύμφωνα με τον κ.Αβαρλή, στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον του δήμου Θεσσαλονίκης συνδέθηκαν αρχικά 50 σταθεροί και φορητοί υπολογιστές που δεν μολύνθηκαν από το κακόβουλο λογισμικό την περασμένη Πέμπτη.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια να αποκατασταθούν 800 υπολογιστές του δήμου, ενώ θα αντικατασταθούν άλλοι 700 παλαιότερης τεχνολογίας και πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις.

Οι επιθέσεις ransomware εξελίσσονται σε σοβαρό διεθνές πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, όπως συνέβη με την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία αγωγών Colonial Pipeline, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να στεγνώσει η ανατολική ακτή των ΗΠΑ από καύσιμα και να προκληθεί ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr