Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαλείπουσα νηστεία: Η απώλεια βάρους, τα μεταβολικά οφέλη και η προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών

Διαλείπουσα νηστεία: Η απώλεια βάρους, τα μεταβολικά οφέλη και η προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και στην προστασία από ασθένειες, όπως το κρυολόγημα

Η λεγόμενη ενδιάμεση ή διαλείπουσα νηστεία, που περιλαμβάνει εναλλασσόμενους κύκλους νηστείας και κανονικής διατροφής. είναι σήμερα μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις  διατροφής στον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του iatropedia.gr, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και στην προστασία από ασθένειες, όπως το κρυολόγημα.

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας τρόπος διατροφής, όπου μπορείτε να ακολουθείτε διατροφικούς κύκλους μεταξύ των περιόδων πρόσληψης τροφής και νηστείας.

Δεν επηρεάζει το είδος των τροφών που καταναλώνετε, αλλά μόνο το αν και πότε θα μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για να εφαρμόσετε τη διαλείπουσα νηστεία, οι οποίες χωρίζουν την ημέρα ή την εβδομάδα σε επιμέρους χρονικές περιόδους πρόσληψης τροφής και νηστείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν έστω και άθελά τους αυτήν την τεχνική, αφού θεωρητικά «νηστεύουν» κάθε φορά που κοιμούνται.

Έτσι, ως συνολική μέθοδος διατροφής, η ενδιάμεση νηστεία μπορεί να είναι πραγματικά κάτι τόσο απλό όσο το να επεκτείνετε τις περιόδους της ημέρας όπου «νηστεύετε».

Μπορείτε να το κάνετε αυτό παρακάμπτοντας το πρωινό και τρώγοντας το πρώτο σας γεύμα το μεσημέρι και το τελευταίο γεύμα σας μέχρι τις 8 το βράδυ το πολύ.

Έτσι θα είστε στην ουσία σε κατάσταση νηστείας επί 16 ώρες κάθε ημέρα, και θα περιορίζετε το φαγητό σας σε ένα διατροφικό παράθυρο 8 ωρών.

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μορφή διαλείπουσας (ενδιάμεσης) νηστείας, γνωστή και ως μέθοδος 16/8.

Η ενδιάμεση νηστεία είναι κάτι αρκετά εύκολο να εφαρμοστεί. Πολλοί άνθρωποι που την ακολουθούν αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα και έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Η πείνα δεν αποτελεί συνήθως σημαντικό πρόβλημα, εκτός από τις πρώτες ημέρες, μέχρι το σώμα σας να συνηθίσει να μη λαμβάνει τροφή για πιο μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η βασική αρχή είναι μία: απαγορεύεται κάθε τροφή κατά τη διάρκεια της περιόδου της νηστείας, αλλά μπορείτε να πιείτε νερό, καφέ, τσάι και άλλα μη θερμιδικά ποτά.

Ορισμένες μορφές της διακοπτόμενης νηστείας επιτρέπουν μικρές ποσότητες τροφών με λίγες θερμίδες κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας.

Η λήψη συμπληρωμάτων επιτρέπεται γενικώς τις ώρες της νηστείας, εφόσον δεν υπάρχουν θερμίδες σε αυτές.

Τι σας προσφέρει η διαλείπουσα νηστεία

Διαφόρων ειδών διεργασίες συμβαίνουν στον οργανισμό, όταν δεν τρώμε επί αρκετές ώρες, προκειμένου να συνεχίσει το σώμα μας να αναπτύσσεται.

Έχει να κάνει με τις ορμόνες, τα γονίδια και άλλες σημαντικές κυτταρικές διεργασίες επιδιόρθωσης.

Όταν νηστεύετε, μειώνεται σημαντικά το επίπεδο σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, ενώ αυξάνεται εκείνο της αυξητικής ορμόνης.

Πολλοί άνθρωποι εφαρμόζουν την ενδιάμεση νηστεία για να χάσουν βάρος, καθώς είναι ένας πολύ απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσετε τις θερμίδες και να κάψετε λίπος.

Άλλοι το κάνουν για τα μεταβολικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να βελτιώσει διάφορους παράγοντες κινδύνου και δείκτες για την υγεία.

Έρευνα δείχνει επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου-2, ο καρκίνος, η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024