Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φολέγανδρος: Καταπέλτης εισαγγελέας και ανακριτής για τον 30χρονο - «Τη δολοφόνησε για ασήμαντη αφορμή, μπορεί να διαπράξει και άλλα εγκλήματα»

Φολέγανδρος: Καταπέλτης εισαγγελέας και ανακριτής για τον 30χρονο – «Τη δολοφόνησε για ασήμαντη αφορμή, μπορεί να διαπράξει και άλλα εγκλήματα»

Μέσα σε μία σελίδα η εισαγγελέας  αποδόμησε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του 30χρονου καθ’ ομολογία δράστη της δολοφονίας της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου.

Σοκ, οργή και ανείπωτη θλίψη προκαλεί το πόρισμα του ιατροδικαστή για το θάνατο της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο.

Ο 30χρονος δολοφόνος της την γρονθοκοπούσε με ασύλληπτη αγριότητα, την έσυρε στα βράχια και την πέταξε ζωντανή στη θάλασσα, χωρίς να σκεφτεί έστω την τελευταία στιγμή να την σώσει από τον πνιγμό.

Το σκεπτικό της προφυλάκισης από την εισαγγελέα της Νάξου

Συγκεκριμένα,  οι δικαστικές αρχές σταθμισαν όπως προκύπτει και από το ενταλμα προσωρινής κράτησης ότι το έγκλημα έγινε για ασήμαντη αφορμή  ασήμαντη αφορμή γιατί ο δράστης  ένιωσε προσβεβλημένος και εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση κατά ενός ατόμου από το στενό του περιβάλλον, το οποίο ήταν σωματικά πιο αδύναμο από τον ίδιο (χτυπήματα, μεθοδευμένο σπρώξιμο σε βραχώδη απόκρημνο γκρεμό). Εν συνεχεία, προέβη σε λελογισμένες ενέργειες ήτοι την απομάκρυνση από το σημείο, επιμελής απόκρυψη και αποφυγή επικοινωνίας του με τις αρχές, οργανωμένη εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων (κινητά τηλέφωνα), ενέργειες που δείχνουν άκρως ψύχραιμη συμπεριφορά.

(…) Κρίνουμε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένα ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπό του και δη σε άτομο του στενού του περιβάλλοντος, τα οποία αυτός θεωρεί ότι τον προσβάλλουν, τον αμφισβητούν ή τον μειώνουν, καθιστώντας στον επικίνδυνο για διάπραξη νέων αδικημάτων. Άλλωστε, όπως ο ίδιος αναφέρει στην απολογία του ενώπιον των αρμοδίων προανακριτικών υπαλλήλων «με είχε νευριάσει και την σκότωσα, ένιωσα δηλαδή ότι με υποβιβάζει, γι’ αυτό και έχασα τον έλεγχο».

Επιπλεον σύμφωνα με όσα αναφέρονται πάντα στο σκεπτικό για την προφυλάκιση του καθ ομολογία δράστη της ανθρωποκτονίας :

«Ακολούθως, έσυρε και εγκατέλειψε την θανούσα στη θάλασσα, δεν ειδοποίησε τις αρχές ή ασθενοφόρο για τις πρώτες βοήθειες, πέταξε το σακίδιο με τα προσωπικά είδη – ατομικά στοιχεία στη θάλασσα ώστε να εξαφανίσει τα ίχνη- κολύμπησε αντίθετα από το σημείο του συμβάντος ώστε να παραπλανήσει τις αρχές και να διαφύγει την σύλληψη και εξαφάνισε και το δικό του κινητό τηλέφωνο και της θανούσης (ούτε ευρέθησαν ούτε κάνει λόγο για αυτά) ενώ προκύπτει ότι η θανούσα έστελνε μηνύματα και στο σακίδιο του κατηγορουμένου ανευρέθη power bank μαύρο για φόρτιση κινητού τηλεφώνου, ώστε να αποκρύψει αποδεικτικό υλικό».

Για το λόγο αυτό, ο ανακριτής Νάξου υποστηρίζει πως όλα αυτά «μαρτυρούν ότι αφενός θίγει ο εγωισμός του κατηγορουμένου έστω και για ασήμαντη αφορμή -εν προκειμένω ήταν εσφαλμένη κατεύθυνση καθοδόν προς αναψυχή-, αυτός δεν διστάζει να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή οικείου του με σκληρότητα στην εκτέλεση και μεθοδικότητα στην απόκρυψη του εγκλήματος».

Προκλητικός στην απολογία του

Από την πλευρά του ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς εμφανίστηκε προκλητικός στην απολογία του προσπαθώντας να ενοχοποιήσει το θύμα του.

Όταν δε οι ερωτήσεις του ανακριτή άρχισαν να γίνονται πιεστικές για τη συμπεριφορά του απέναντι στην Γαρυφαλλιά και τη σχέση τους, η απάντησή του ήταν«δεν θυμάμαι».

Ο δράστης, ο οποίος προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό, επαναλαμβάνει αρκετές φορές στην απολογία του ότι δεν θυμάται πολλά από τα όσα συνέβησαν εκείνο το μεσημέρι. Αντιθέτως θυμάται ότι η συμπεριφορά της Γαρυφαλλιάς απέναντί του δεν ήταν καλή, τον ειρωνευόταν και τον μείωνε, είπε.

Επίσης στα όσα θυμάται καθαρά είναι -όπως υποστήριξε- ότι έκανε προσπάθεια να κρατήσει στη ζωή την 26χρονη.

«Προσπαθούσε να με εκθέσει»

«Με ενέπαιζε παριστάνοντας πως πήγαινε να πάρει τσιγάρα και πήγαινε αλλού και μετά γέλαγε. Το βασικό ήταν ότι υπήρχε αυτό έντονα στο νησί. Με οδηγούσε κι εμένα σε λάθος κατευθύνσεις, καταλήγαμε σε χωματόδρομο και μετά με κορόιδευε.

Ήταν μια επανειλημμένη συμπεριφορά και ήταν τόσο έντονο που μου χαλούσε την καλή διάθεση που είχα στην αρχή. Το έκανε εδώ και 5-6 μήνες» ανέφερε ο 30χρονος.

«Προσπαθούσε να με εκθέσει είτε όταν ήμασταν μόνοι μας είτε με παρέα. Εγώ είχα πει αρκετές φορές να σταματήσουμε να βρισκόμαστε γι’ αυτό το λόγο, αλλά εκείνη επέμενε να συνεχίσουμε. Για κάποια θέματα είχαμε βρει λύσεις, σε αλλά σημεία έκανε τα ίδια» πρόσθεσε ο 30χρονος στην απολογία του, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε χτυπήσει τη Γαρυφαλλιά πριν την πτώση της στη θάλασσα.

«Την έσπρωξα. Δε θυμάμαι πόσες φορές την έσπρωξα. Την έσπρωξα και έπεσε κι αυτό που θυμάμαι εγώ ήταν ότι ήταν στο νερό. Δεν την είδα να χτυπάει στα βράχια» τόνισε στον ανακριτή ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 26χρονης για την επίμαχη στιγμή.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θέλησε να βοηθήσει την 26χρονη να κρατηθεί ζωντανή.

«Δεν είδα πως κατέληξε μέσα στο νερό. Εγώ κατέβηκα κάτω και ήταν μέσα στο νερό. Δεν θυμάμαι αν είχε αίματα. Ίσως είχε στο πρόσωπο αίμα. Δεν θυμάμαι σε ποιο σημείο του προσώπου. Δε θυμάμαι τι φορούσε. Όταν την είδα ήταν σαν να συντονίστηκα».

» Μπήκα στο νερό την έβγαλα έξω και προσπάθησα να της κάνω τεχνίτες αναπνοές. Δε γνωρίζω την τεχνική. Την τράβηξα με τα χέρια. Ήταν βαθιά εκεί. Δε γνωρίζω πως βρέθηκε το φόρεμα και τα σανδάλια δίπλα στο σημείο που ανασύρθηκε η Γαρυφαλλιά» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Ούτε τα σκουλαρίκια και το κολιέ. Δεν υπήρχε κάποια πάλη. Όταν έκανα τεχνίτες αναπνοές δεν αντιδρούσε, στην αρχή έβγαλε κάτι απ’ το στόμα της σαν αφρό και μετά δεν έκανε κίνηση. Δεν ανέπνεε. Πήρα σφυγμό αλλά δεν αντελήφθην σφυγμό. Δεν άκουσα τη φωνή της και δεν θυμάμαι αν είχε ανοιχτά τα μάτια. Θυμάμαι μόνο ότι τα χείλη της ήταν μελανιασμένα».

Τέλος, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν κάλεσε σε βοήθεια, ισχυρίστηκε ότι τα είχε χάσει και δεν ήξερε τι έκανε.

«Τα είχα χάσει. Εγώ έφυγα από την αντίθετη μεριά από το σημείο κολυμπώντας. Δε θυμάμαι πόση ώρα μετά έφυγα. Δε θυμάμαι πόση ώρα κολυμπούσα. Κολύμπησα αρκετή ώρα και βγήκα σε βράχια. Απ’ ότι θυμάμαι την τσάντα μου την έριξα στην θάλασσα. Το βράδυ εκείνο κοιμήθηκα στο λόφο» πρόσθεσε.

«Δεν ήμουν ο εαυτός μου»

Ο 30χρονος δράστης της αποτρόπαιης δολοφονίας στη Φολέγανδρο υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή, ότι έχει καταγεγραμμένα ψυχιατρικά προβλήματα, θέλοντας να «χτίσει» την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο δικηγόρος του στα δικαστήρια.

«Εμφάνισα ψυχιατρικό επεισόδιο πρώτη φορά το 2014 – 2015 με έντονη εγκεφαλική λειτουργία, έντονο άγχος, ζαλάδες, φοβίες και παραισθήσεις ότι με παρακολουθούν. Για το λόγο αυτό μετά από παρότρυνση των γονιών μου επισκέφτηκα ιδιώτη ψυχίατρο στην Κόρινθο.»

» Στη συνέχεια το 2015 εξετάστηκα στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων Αττικής όπου και διαγνώστηκα με διπολική διαταραχή και μου χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το 2020 εκδήλωσε ψυχιατρικό επεισόδιο στο χώρο εργασίας του και συγκεκριμένα κρίσεις πανικού, έντονο άγχος και παραισθήσεις.

«Έτσι εξετάστηκα από ιδιώτη ψυχίατρο συνοδευόμενος από τους γονείς μου, στην οποία έκανα συνεδρίες επί τέσσερις μήνες και μου χορήγησε το φάρμακο (…) το οποίο όμως διέκοψα αυθαίρετα ύστερα από 5-6 μήνες. Τελευταία φορά επισκέφτηκα τον Ιούνιο του 2021 τον ψυχίατρο Κορίνθου και έκανα μαζί του τρεις συνεδρίες την τελευταία 7 Ιουλίου 2021, ο οποίος δε μου χορήγησε φαρμακευτική αγωγή» συμπλήρωσε.

Ο 30χρονος πρόσθεσε ότι είχε επιχειρήσει να διακόψει τη σχέση του με την Γαρυφαλλιά, όμως δεν τα είχε καταφέρει.

«Το τελευταίο ψυχίατρο τον επισκέφτηκα γιατί νόμιζα πάλι ότι με παρακολουθούν, ότι δεν μπορούσα να επικοινωνήσω, είχα ασυνεννοησία και προβλήματα με την Γαρυφαλλιά.»

» Είχα προσπαθήσει πολλές φορές να διακόψω τη σχέση μαζί της αλλά μετά με καλούσε να ξαναβρεθούμε συνέχεια. Εγώ το συνέχιζα και προσπαθούσα να κατανοήσω τους λόγους που γινόταν αυτό στα ανθρώπινα πλαίσια και στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού» τόνισε.

Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «γι’ αυτό που συνέβη σίγουρα δεν ήμουν ο εαυτός μου. Πραγματικά λυπάμαι γι’ αυτό που συνέβη και μακάρι να είχαν έρθει τα πράγματα αλλιώς».

Είναι διπολικός υποστηρίζει ο δικηγόρος του

Ο δικηγόρος του 30χρονου, Γιάννης Βλάχος υποστήριξε ότι είναι ένα από αυτούς που έχουν μιλήσει δημόσια για τις γυναικοκτονίες, ενώ παράλληλα εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να αναλάβει την υπεράσπισή του.

«Η οικογένειά του μου έφερε ένα χαρτί από δημόσιο ψυχιατρείο που έλεγε ότι είναι διπολικός από το 2015».

«Αν αποδειχθεί ότι ο εντολέας μου κατά την τέλεση της πράξης είχε πλήρη έλεγχο της συνείδησής του, εγώ δεν έχω κανέναν υπερασπιστικό λόγο στο πλάι του», υπογράμμισε ο κ. Βλάχος.

Συμπλήρωσε πως «πρέπει να δούμε αν ο συγκεκριμένος, όταν προέβη σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη είχε έλεγχο της συνείδησής του».

«Αν είχε, να φάει την ποινή που προβλέπει ο νόμος και εγώ θα είμαι από αυτούς που θα φωνάζουν να πάει όσο πιο βαθιά γίνεται, αν δεν είχε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως όπως προβλέπει ο νόμος», πρόσθεσε ο συνήγορος του 30χρονου.

«Είχε σχεδιάσει τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς»

Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Φολέγανδρο και κατέληξαν με την τραγική δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς έδωσε ο δικηγόρος της οικογένειας της 26χρονης, Αλέξης Κούγιας.

Όπως σημείωσε ο γνωστός ποινικολόγος, από τη μελέτη της δικογραφίας που σχηματίστηκε εις βάρος του 30χρονου δράστη της ανθρωποκτονίας της Γαρυφαλλιάς προκύπτει «χωρίς κανένα ενδοιασμό και καμία επιφύλαξη ότι ο δράστης του εγκλήματος είναι ένας υγιέστατος άνθρωπος που ποτέ δεν έχει νοσηλευθεί σε καμία ψυχιατρική κλινική σε οιοδήποτε μέρος της υφηλίου».

«Ο δράστης προσκόμισε κατά την απολογία του κάποια έγγραφα, τα οποία, κατά τους ισχυρισμούς του, αποδεικνύουν ότι είχε διπολική διαταραχή, και ειδικότερα προσκόμισε δύο βεβαιώσεις από δύο ψυχιάτρους, εκ των οποίων βεβαιώσεων όμως ουδεμία βεβαιώνει ότι ο δράστης είχε διπολική διαταραχή» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε ότι «το σημαντικό είναι ότι στην πιο πρόσφατη από τις δύο βεβαιώσεις ο υπογράφων ψυχίατρος δεν του συνιστά να ακολουθήσει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή και δεν του χορηγεί κανένα ψυχοφάρμακο».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η πολυετής εμπειρία του τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δράστης δεν ενήργησε εν θερμώ αλλά είχε προσχεδιάσει τη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς.

«Από τη γνωμάτευση του ιατροδικαστή κ. Μπογιόκα αποδεικνύεται, κατά την κρίση μου, ότι ο δράστης σχεδίασε με απόλυτη ηρεμία την ανθρωποκτονία εις βάρος της αείμνηστης Γαρυφαλλιάς, με την οποία, όπως ο ίδιος παραδέχεται, ευρίσκετο σε μια συνεχή αντιπαράθεση λόγω του ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου της και των συντηρητικών απόψεών της» τόνισε ο Αλέξης Κούγιας.

Τέλος, ο κ. Κούγιας εκτιμά ότι ο δράστης δεν παρέμεινε στη συγκεκριμένη περιοχή όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να τον εντοπίσουν οι αστυνομικοί, αλλά προσπάθησε να διαφύγει, σημειώνοντας πως αυτό ήταν αδύνατο, αφού το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να μετακινηθεί.

«Μπορεί να είχε σωθεί»

Αίσθηση προκαλούν και τα όσα αποκάλυψε ο γιατρός που προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή την άτυχη Γαρυφαλλιά, όταν εκείνη εντοπίστηκε στην παραλία της Λυγαριάς.

«Αν είχε ανασυρθεί 10 λεπτά νωρίτερα από το νερό ενδεχομένως να είχε σωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός, ενώ αποκάλυψε ότι προσπάθησε να της κάνει αναπνευστική ανάνηψη και συνειδητοποίησε ότι ήταν ακόμα ζεστή.

Η μαρτυρία αυτή κατέδειξε τον μαρτυρικό τρόπο με τον οποίο έχασε τη ζωή της η 26χρονη, την ώρα που οι γονείς της άτυχης Γαρυφαλλιάς ζητούν δικαιοσύνη για το παιδί τους.

«Είμαστε στενοχωρημένοι, σκότωσε το κορίτσι μου κι αφού δεν υπάρχει ποινή εις θάνατον, να σαπίσει στη φυλακή και να «φάει» ισόβια χωρίς να βγει έξω, χωρίς άδειες, χωρίς τίποτα» δήλωσε ο πατέρας της άτυχης 26χρονης.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024