Ολοήμερες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 22 Ιουλίου κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων από το Σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης

Με μαζικές κινητοποιήσεις αντιδρούν πολίτες και μαζικοί φορείς της Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωση ότι ξεκινά η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον χώρο του Σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Η Πέμπτη 22 Ιουλίου ήταν μια μέρα ολοήμερων κινητοποιήσεων που ξεκίνησε το πρωί με  συγκέντρωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία, στο εργοτάξιο του σταθμού «Βενιζέλου» και συνεχίστηκε το βράδυ με ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Αρχαιολόγων όπως και κινήσεις πολιτών, αλλά και εκατοντάδες ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν υποστηρίξει ότι η απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θα τις θέσει σε κίνδυνο και επιμένουν ότι υπάρχει εγκεκριμένη τεχνική λύση για την κατασκευή του σταθμού με διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν. Το υπουργείο Πολιτισμού επιμένει ότι η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης έχει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και κρίθηκε σύννομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (αν και με την οριακή πλειοψηφία 13-12).

Οι αρχαιολόγοι επιμένουν ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων εκτός από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς θα οδηγήσει σε τρομερές καθυστερήσεις στο ίδιο το έργο του Μετρό. Ο Σύλλογος έχει ζητήσει εγγράφως από τον πρωθυπουργό να δοθεί χρονοδιάγραμμα του έργου χωρίς να έχει λάβει απάντηση.  «Δεν πρόκειται να παραδοθεί κανένα μετρό το 2023 με τη λύση που επιλέγουν. Ζητούμε οι 12 σταθμοί να παραδοθούν το 2023 και ο σταθμός Βενιζέλου το 2025. Είναι η μόνη λύση για το μετρό και την πόλη», υπογράμμισε μιλώντας σε ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Από τη μεριά της, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο κάλεσμά της για τη χτεσινή κινητοποίηση υπογράμμισε ότι: «το προαναγγελθέν Έγκλημα που συστηματικά μεθόδευσε το Υπ. Πολιτισμού και η ελληνική κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις όλης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αρνούμενη να μπει σε διάλογο με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, διασπείροντας ψεύδη, ανακρίβειες και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, φτάνει στο τέλος του. Χρησιμοποιώντας την ισχνή πλειοψηφία με την οποία το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων του Σταθμού Βενιζέλου έχει ήδη ξεκινήσει τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του μοναδικού αρχαιολογικού τοπίου της Θεσσαλονίκης. Η ύστατη προσπάθεια διάσωσής του είναι πια στα χέρια μας!»

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης μαζικοί φορείς και τοπικές κινήσεις της πόλης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr