Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντετοκούνμπο: Εκείνοι και εκείνος…

Αντετοκούνμπο: Εκείνοι και εκείνος…

Υπάρχει ακόμη μια ντουζίνα από στατιστικές που τοποθετούν τον Γιάννη πλάι στον Μάικλ Τζόρνταν, τον Σακίλ, τον Ολάζουο

Στη λοταρία του 2013 τον προσπέρασε το μισό NBA. Είτε από φόβο, είτε από άγνοια, είτε και από τα δύο μαζί.

Κάπως έτσι σχηματίστηκε εκείνο το βράδυ της 27ης Ιουνίου στο Barclays Center του Μπρούκλιν μια παρέα 14 αθλητών που το μεγαλύτερο κατόρθωμα της καριέρας τους, συνέβη πριν καν ανοίξουν την κουρτίνα στον μαγικό κόσμο: Επιλέχθηκαν νωρίτερα από τον Γιάννη (Νο 15) στο draft.

Το δε Νο 1 εκείνης της τάξης, ο Αντονι Μπένετ, που πέρασε κάποια στιγμή και από την Ευρώπη, αυτή την εποχή αγωνίζεται στο Πουέρτο Ρίκο. Θα τους λέει την ιστορία και δεν θα τον πιστεύουν.

Σαν τον Νίκο Παππά που κάποτε νίκησε τον – πιτσιρικά – Γιάννη σε ένα «μονό» με 33-0!

Γκάφα ολκής, λοιπόν, για τους τεχνοκράτες GM της κορυφαίας αθλητικής λίγκας του πλανήτη; Οχι ακριβώς. Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες ιστορίες. Αστοχίες στην πρόβλεψη για το πραγματικό «ταβάνι» κάθε υποψηφίου. Ο Αντετοκούνμπο δεν προέρχονταν από κάποιο καλό κολεγιακό πρόγραμμα. Δεν είχε παραστάσεις υψηλού επιπέδου από την Ευρώπη, παρά μόνο συμμετοχές στην ελληνική Α2. Δεν είχε καν παρουσίες σε σημαντικά τουρνουά εθνικών ομάδων, ώστε να υπάρχει ένα «συγκριτικό τεστ» απέναντι στους συμμαθητές του.

Ηταν πολλοί που πίστευαν το 2013 ότι ο Γιάννης πήγε ψηλότερα στο draft από ό,τι του άξιζε εκείνη τη στιγμή. Που έλεγαν ότι οι Μπακς… πυροβόλησαν τα πόδια τους με αυτή την επιλογή, ξοδεύοντας ένα καλό pick του πρώτου γύρου για ένα παιδί αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Διότι πάντα έχει σημασία η αφετηρία. Πολλώ δε μάλλον για κάποιον που από το ξημέρωμα της Πέμπτης δεν είναι απλά πρωταθλητής και MVP των τελικών, αλλά ο… τελευταίος μύθος του ΝΒΑ. Ο πρώτος στην Ιστορία των τελικών με μέσο όρο 30+π., 10+ρ., 5+ασ. και την ίδια στιγμή με ποσοστό ευστοχίας που ξεπερνά το 60%.

Υπάρχει ακόμη μια ντουζίνα από στατιστικές που τοποθετούν τον Γιάννη πλάι στον Μάικλ Τζόρνταν, τον Σακίλ, τον Ολάζουον. Που δεν κρατούν τη σύγκριση στο σήμερα, αλλά την ανεβάζουν στο «για πάντα».

Τι δεν λένε οι αριθμοί; Οτι το φετινό πρωτάθλημα στο ΝΒΑ το πήρε ο… Αστέρας Τρίπολης. Μια μικρή πόλη, ένα μεγάλο αουτσάιντερ. Πριν από την εκκίνηση των playoffs υπήρχαν τουλάχιστον 5-6 ισχυρότεροι με σαφώς περισσότερες πιθανότητες. Οι Νετς, οι Λέικερς και οι Κλίπερς στο γκρουπ των ισχυρών. Οι Σίξερς και οι Τζαζ στη δεύτερη γραμμή. Οι Μπακς ήρθαν από την εξωτερική όπως προ διετίας οι Ράπτορς. Για την ακρίβεια ο Γιάννης ήρθε κουβαλώντας μαζί του τους Μπακς. Το supporting cast που είχε στη διάθεσή του δεν θα μπορούσε να κατακτήσει πρωτάθλημα με άλλον. Ούτε ο Λεμπρόν, ούτε ο Κάρι ούτε κανείς δεν θα κατάφερνε κάτι αντίστοιχο. H δουλειά όμως ήταν ομαδική. Οι Μπακς πίστεψαν σε εκείνον το 2013. Και εκείνος δικαίωσε τα πιο τρελά τους όνειρα… Εκείνοι έδωσαν την ασίστ, εκείνος κάρφωσε.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024