Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η αλαζονεία του πλούτου

Η αλαζονεία του πλούτου

Η μάχη του διαστήματος και ο διαγκωνισμός των πλουσίων

Παρακολουθώ τις ειδήσεις για τον ανταγωνισμό δισεκατομμυριούχων για τη διεκδίκηση μεριδίου της αγοράς για «διαστημικό τουρισμό» και εντυπωσιάζομαι από το πόσο πολλοί άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν ένα πολύ μεγάλο ποσό για να έχουν μια πολύ σύντομη εμπειρία τού να είναι στο Διάστημα, στην πραγματικότητα απλώς και μόνο για να μπορούν να λένε ότι βρέθηκαν στο Διάστημα, ότι είχαν αυτή την εμπειρία, ότι μπορούν να την προσθέσουν και αυτή σε διάφορες άλλες που κατάφεραν να αγοράσουν.

Για να μην παρεξηγηθώ: δεν υποτιμώ καθόλου την ανάγκη να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο τα μέσα που διευκολύνουν το διαστημικό ταξίδι. Αρκεί να αναλογιστούμε τον ρόλο που παίζουν στη ζωή μας οι δορυφόροι, από την επικοινωνία μέχρι τη μετεωρολογική πρόβλεψη. Ούτε θεωρώ εκ των προτέρων ατελέσφορη την επένδυση στα διαστημικά ταξίδια μεγαλύτερων αποστάσεων. Ομως, η προσφορά σύντομων επισκέψεων στα όρια του Διαστήματος απλώς και μόνο για τη διασκέδαση ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα σχετικά μεγάλα ποσά δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί συμβολή στην εξέλιξη των αναγκαίων διαστημικών ταξιδιών. Πολύ περισσότερο έχει να κάνει με την επιδεικτική σπατάλη που αποτελεί το χαρακτηριστικό ίχνος μιας ορισμένης αλαζονείας ενός πλούτου που ούτως ή άλλως έχει προ πολλού καθαγιαστεί ως συστατικό στοιχείο της «ανάπτυξης». Ακόμη και όταν φαινόμενα όπως η ελλιπής πρόσβαση μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού στον εμβολιασμό για την πανδημία ή η ένταση της επισιτιστικής ανασφάλειας καθιστούν τέτοιες επιδείξεις πλούτου σχεδόν προσβλητικές.

Και τα πράγματα κάνει ακόμη χειρότερα ο συμβολισμός του όλου διαβήματος. Την ώρα που η Γη κινδυνεύει να καταστεί σε μεγάλο βαθμό αβίωτη εξαιτίας της επικείμενης κλιματικής καταστροφής, που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται σε ένα παραγωγικό και καταναλωτικό πρότυπο που γεννά τη δυνατότητα τέτοιων επιδείξεων πλούτου, είναι ως εάν κάποιοι να αναζητούν τους όρους να δραπετεύσουν από έναν πλανήτη που για τους περισσότερους θα παραμείνει ο αναγκαστικός, έστω και αβίωτος, τόπος διαμονής.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024