Αναστολή καθηκόντων και αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία & μονάδες φροντίδας ΑμεΑ σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Αυτό προβλέπει η σχετική τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Τα πρόστιμα
Την ίδια ώρα, οι εργοδότες στις παραπάνω δομές που απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους είναι αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα που φτάνουν και τα 200.000 ευρώ.
Αναλυτικά, στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:
δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και,
σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ
Ο εκάστοτε εργοδότης ή υπεύθυνος μονάδας οφείλει να ενημερώνει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο για την υποχρέωσή τους να εμβολιαστούν. Είναι επίσης επιφορτισμένος με τον έλεγχο του πιστοποιητικού ή της βεβαίωσης εμβολιασμού των υπαλλήλων του μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, ενώ η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.
Αναστολή εργασίας χωρίς χρονικό όριο για τους ανεμβολίαστους
Στην τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει χρονικό όριο αναστολής για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν και θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ούτε ασφαλιστική κάλυψη.
Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με απολύσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ούτε και προβλέπεται (σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο) παραπομπή στο πειθαρχικό.
Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές από ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μπορούν να γίνονται προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις. Αλλά οι προσλήψεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Κατά την πρόσληψή τους, οι νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεούνται να δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Το μέτρο αναστολής εργασίας ίσως αποδειχτεί ισχυρό κίνητρο και για τους πλέον επιφυλακτικούς να εμβολιαστούν, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων