Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα ΕΒΕΘ: Πιο αυστηρές οι τράπεζες στα κριτήρια δανεισμού το τελευταίο τρίμηνο

Έρευνα ΕΒΕΘ: Πιο αυστηρές οι τράπεζες στα κριτήρια δανεισμού το τελευταίο τρίμηνο

Η έρευνα καταγράφει αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού των επιχειρήσεων από τις τράπεζες κατά το τελευταίο τρίμηνο, όπως διαπιστώνει το 32% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 8% που διαπιστώνουν χαλάρωση των κριτηρίων.

Αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού από τις τράπεζες κατά το τελευταίο τρίμηνο διαπιστώνει σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στις επιχειρήσεις-μέλη του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΘ, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis μεταξύ 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου 2021, με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και με την μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης μέσω διαδικτύου, σε δείγμα 218 επιχειρήσεων – μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα καταγράφει αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού των επιχειρήσεων από τις τράπεζες κατά το τελευταίο τρίμηνο, όπως διαπιστώνει το 32% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 8% που διαπιστώνουν χαλάρωση των κριτηρίων.

Το 30% διαπιστώνει ότι τα κριτήρια έχουν παραμείνει κατά βάση αμετάβλητα, ενώ περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν εκφέρει γνώμη για το θέμα, ενδεχομένως επειδή αυτές οι επιχειρήσεις δεν προσφεύγουν στον Τραπεζικό δανεισμό για την χρηματοδότηση τους.

Απόρριψη αιτημάτων για δάνεια

Παράλληλα, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος (47%) δηλώνουν ότι, κατά το τελευταίο τρίμηνο, ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις Τράπεζες για την χορήγηση δανείων, που έχουν απορριφθεί, έχει παραμείνει αμετάβλητος, ενώ αύξηση διαπιστώνουν το 7% και μείωση το 13%.

Επιπροσθέτως, το 18% δηλώνουν ότι αυξήθηκε ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις Τράπεζες για τη χορήγηση δανείων, ανεξαρτήτως του αν εγκρίθηκαν ή όχι, και το 13% ότι μειώθηκε, με την μεγάλη πλειοψηφία (42%) να δηλώνουν ότι ο αριθμός αυτός παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητος.

Αναμένουν αυστηροποίηση των όρων

Σε σχέση με τους επόμενους τρεις μήνες, 4 στις 10 επιχειρήσεις (41%) αναμένουν αυστηροποίηση των όρων χορήγησης δανείων από τις Τράπεζες και μόλις το 15% αναμένουν χαλάρωση των όρων.

Την ίδια στιγμή το 32% αναμένουν ότι ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις Τράπεζες για την χορήγηση δανείων θα αυξηθεί και μόλις το 13% αναμένουν ότι θα μειωθεί, ενώ 1 στις 3 (35%) εκτιμούν ότι θα παραμείνει κατά βάση αμετάβλητος.

Στροφή προς άλλες πηγές χρηματοδότησης

Σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης της επιχείρησης τους τελευταίους τρεις μήνες, διαφαίνεται γενικά ότι η χρήση εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης κάθε μορφής έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο, ενώ αυξήθηκε ελαφρά κατά μέσο όρο η εσωτερική χρηματοδότηση/αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024