Εργάστηκαν μεθοδικά για 3 χρόνια μαζί με μαθητές από 13 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ολοκληρώνοντας το δικό τους "πανευρωπαϊκό μανιφέστο" υπέρ Ειρήνης, Δικαιοσύνης, Ισχυρών θεσμών και δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή. Το παρέδωσαν στον συντονιστή δήμο του προγράμματος Walk the Global Walk για την Ελλάδα, δήμο Φυλής.

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις των μαθητών των σχολείων του Δήμου Φυλής για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Walk the Global Walk.

Στη Χασιά ολοκληρώθηκε το τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Walk the Global Walk που διοργάνωσε σε εθνικό επίπεδο ο Δήμος Φυλής με την συνεργασία της Action Aid και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος, που αφορά την προβολή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, έγινε με την παράδοση του Ευρωπαϊκού Μανιφέστο που δημιουργήθηκε από μαθητές σχολείων της Ευρώπης και των προτάσεων των μαθητών από το Λύκειο Φυλής, το Γυμνάσιο Φυλής και το 2ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων για τον Στόχο 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί, καθώς και για τον Στόχο 13: Κλιματική Αλλαγή.

Δείτε εδώ τα δύο βίντεο από την εκδήλωση:

Βίντεο 1: (μικρή εκδοχή) Η παράδοση του Μανιφέστο των μαθητών στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

https://www.youtube.com/watch?v=qzaYeG7oX8c

Βίντεο 2: (μεγάλη εκδοχή) Η πορεία και η συναυλία των μαθητών της Φυλής

https://www.youtube.com/watch?v=7Jj5BB35HJo

Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Φυλής «Νικόλαος Λιάκος» στη Δημοτική Ενότητα Φυλής. Τον Δήμο  εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος Ελένη Λιάκου και ο  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Διονύσης Βλάχο.

Η παράδοση συνοδεύτηκε από μουσική συναυλία που διοργάνωσαν οι μαθητές, ενώ οι μαθητές εντυπωσίασαν με την πορεία τους και τον ανθρώπινο σχηματισμό συνθημάτων, με την καθοδήγηση του διευθυντή του Λυκείου Φυλής κ. Νίκο Κουτσούκο. Η πορεία και όλη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα μέτρα των αποστάσεων που ορίζονται για την ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών και φυσικά φορώντας όλοι τις απαραίτητες μάσκες.

Το πρόγραμμα Walk the Global Walk αποτέλεσε μία ιδανική βάση για την ανάπτυξη μίας εποικοδομητικής συνεργασίας του Δήμου Φυλής με τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είχε ως αποτέλεσμα προτάσεις και δραστηριότητες που συνέβαλλαν στην περαιτέρω ανάπτυξης του δήμου.

Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων του προγράμματος εκατοντάδες μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της Φυλής ενημερώθηκαν για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Δυστυχώς βέβαια η περυσινή χρονιά σημαδεύτηκε από τις περιορισμένες δυνατότητες, λόγω του COVID-19, όμως παρά το γεγονός αυτό και στις 13 χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των μαθητών, στις οποίες οι μαθητές του Δήμου Φυλής διακρίθηκαν ιδιαίτερα για την ενεργή συμμετοχή τους, τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες τους.

Οι μαθητές όπως πληροφορηθήκαμε επιθυμούν διαρκής ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή στα σχολεία τους, δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών από την τοπική αυτοδιοίκηση, κάδους ανακύκλωσης, βιώσιμες και πράσινες μετακινήσεις, πάρκα και χώρους πρασίνου και με την δική τους συμμετοχή ως προς την συντήρηση, πράσινες επενδύσεις, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, βιώσιμο τουρισμό και άλλα πολλά.

Αν οι μαθητές είναι το μέλλον της χώρας τότε ας τους δώσουμε ρόλο στη διαμόρφωση του. Πόσα λάθη παραπάνω από εμάς τους ενήλικες θα κάνουν άραγε;

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr