Η ΕΕ επιβεβαίωσε επανειλημμένα το καθεστώς των Βαρωσίων και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να μην διαμορφώσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απέρριψαν τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και ο Υπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ επανέλαβε την έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να μην διαμορφώσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια, μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ανησυχούμε»

Συγκεκριμένα, ο Υπατος Εκπρόσωπος μιλώντας στον Τύπο μετά το ΣΕΥ δήλωσε: «Ανησυχούμε για την κατάσταση στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ μέσω της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε επανειλημμένα το καθεστώς των Βαρωσίων και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να μην διαμορφώσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Οπως τόνισε «το καθεστώς των Βαρωσίων ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι σημαντικό, καθώς οι δύο πρόεδροι έχουν απευθυνθεί απευθείας στο ανώτατο επίπεδο στις αρχές της Τουρκίας, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες».

«Προτεραιότητά μας είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματοποίηση συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού», είπε.

«Εργαζόμαστε προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους προβλήματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε να παγιδευτούμε ξανά σε μια αρνητική δίνη» ανέφερε.

«Για την επίλυση του Κυπριακού»

«Επιθυμία μας είναι να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού» υπογράμμισε.

«Οι υπουργοί σήμερα απέρριψαν επίσης τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και σε αυτό είμαστε σταθερά ενωμένοι», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες δεν θα έχουμε λόγο για τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων», κατέληξε.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ακόμα ότι η στρατηγική πυξίδα της ΕΕ θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2021 και θα υιοθετηθεί τον Μάρτιο 2022, και ότι το ΣΕΥ είχε την πρώτη σχετική συζήτηση πριν το Gymnich (τέλη Αυγούστου).

Επιπλέον, το ΣΕΥ αποφάσισε τη σύσταση (σε χρόνο ρεκόρ) νέας αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ (EUTM) στη Μοζαμβίκη, για να εκπαιδεύσει τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις για την καλύτερη προστασία των αμάχων και να βοηθήσει στις προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στο Cabo Delgado.

Το Ισραήλ

Ο Yπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Τύπο και για τις συζητήσεις με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος απεδέχθη την πρόταση του πρώτου να παραστεί στο ΣΕΥ. Ο Υπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει αφενός την ασφάλεια του Ισραήλ, που όπως τόνισε είναι αδιαπραγμάτευτη, αφετέρου μια ουσιαστική διαδικασία πολιτικού διαλόγου για το παλαιστινιακό.

Οι υπουργοί εξέτασαν αναλυτικά και την κατάσταση στην Αιθιοπία, την επιδείνωση των ανθρωπιστικών αναγκών στο Τιγκράι και την καταστροφή των μεταφορικών υποδομών, που προκαλούν συνθήκες υποσιτισμού για τον πληθυσμό.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κάλεσε τα κράτη – μέλη να παρέχουν δωρεές ανθρωπιστικού υλικού και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις αν οι παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου δεν αναστραφούν.

Σύμφωνα με τον Υπατο Εκπρόσωπο, οι 27 ομόφωνα κάλεσαν τους Ταλιμπάν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και τα κράτη της περιοχής να αρχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία ειρήνευσης.

 Νέα αντίδραση για Λευκορωσία

Τέλος ο Υπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε «στην καταστολή από το καθεστώς της Λευκορωσίας που συνεχίζεται», αναφερόμενος και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και των μεταναστών από τον Λουκασένκο, που πλέον τους πιέζει και προς τα σύνορα με την Πολωνία, εκτός από τη Λιθουανία, προαναγγέλλοντας και νέα αντίδραση της ΕΕ.

Πηγή: philenews.com

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr