Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Τι ισχύει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ανακοινώσεις για χώρους διασκέδασης

Κοροναϊός: Τι ισχύει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ανακοινώσεις για χώρους διασκέδασης

Οι 4 επιλογές και τα μέτρα για το τείχος ανοσίας

Εμβόλιο ή κυρώσεις, αυτό θα είναι το νέο χαρτί της κυβέρνησης για να πείσει όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και «φρενάρουν» το τείχος της ανοσίας.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει μονόδρομο την υιοθέτηση ενός αυστηρού πλαισίου για την διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ενώ επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σαφές μήνυμα: Οι εμβολιασμένοι θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα τους και θα αποκτήσουν πίσω τη ζωή τους. Οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν υπό περιορισμούς διότι η «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων», όπως σημείωσε.

Άλλωστε η έκρηξη κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια για ήπιες λύσεις.

Αν η αύξηση των κρουσμάτων μετατραπεί τις επόμενες ημέρες σε αύξηση των νοσηλειών και νέα πίεση στο σύστημα υγείας, υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα όλος ο σχεδιασμός.

Σε συνέντευξη Tύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.30 στο υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

H δέσμη των 4 επιλογών

Καλώντας, ταυτόχρονα, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς εταίρους να συνδράμουν την κοινή προσπάθεια, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο «μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας», υπενθυμίζοντας την ίδια ώρα ότι εξίσου υποχρεωτικό είναι να φοράμε «μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά tests», ξορκίζοντας τυχόν χαλάρωση των όρων κοινωνικής απόστασης.

Ο ίδιος, προειδοποίησε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί, ενώ επισείουν ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για τους δυνητικούς παραβάτες.

Οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τον εμβολιασμό είναι οι εξής:

  • «Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.
  • Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
  • Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.
  • Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο». Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού, ενώ τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Υποχρεωτικά στην Υγεία

Ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

1. Άμεσα «καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία». Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις δομές αυτές (ιδιωτικού και δημοσίου) θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

2. Υποχρεωτικό χαρακτήρα θα ενέχει από την 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός των υγειονομικών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή:

· γιατρών,

· νοσηλευτών και

· διοικητικού προσωπικού,

ενώ για όσους αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην εμβολιαστική εκστρατεία, ο διοικητικός πέλεκυς θα πέσει βαρύς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το protothema.gr, όποιος υγειονομικός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν εμβολιασθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και καθίσταται υποχρεωτικό το μέτρο, τότε αρχικά θα λαμβάνει όποιο υπόλοιπο άδειας τυχόν έχει. Αν στο διάστημα αυτής της άδειας δεν προχωρήσει στον εμβολιασμό του, τότε δεν θα επιστρέφει στην εργασία του, αλλά θα μπαίνει υποχρεωτικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Κίνητρα και για την νεολαία

Παρά το νέο πλέγμα οριζόντιων περιορισμών, ο αγώνας δρόμου για τον περιορισμό του τέταρτου πανδημικού κύματος αναμένεται να κριθεί στο νήμα της νεολαίας, καθώς αυτή αποτελεί την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα. Συνδυάζοντας, μάλιστα, το γεγονός της αύξησης των κρουσμάτων σε βρέφη, αλλά και το ότι νόσησαν ήδη μικρά παιδιά σε πολλές και διαφορετικές παιδικές κατασκηνώσεις ανά την Ελλάδα, αποφασίστηκε:

Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών, με τη σχετική πλατφόρμα για όσους έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2005 να ξεκινά να δέχεται εγγραφές από την Πέμπτη 15 Ιουλίου.

Από τις 18 Ιουλίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα εγγραφής των νέων στην Freedom Pass, δηλαδή την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα- κίνητρο με στόχο την προσέλευση των νεαρών πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα, κερδίζοντας 150 ευρώ σε υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών.

Επεκτείνεται η δυνατότητα χορήγησης δωρεάν self tests σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ. ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ. Η διάθεση των 4 δωρεάν τεστ θα γίνεται από τα φαρμακεία μέχρι την Παρασκευή 16 Ιουλίου, ενώ θα τα παραλαμβάνουν γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024