Προεκλογικό βίντεο του ακροδεξιού συνασπισμού των «Βούλγαρων Πατριωτών» με επικεφαλής το VMRO προβάλλει πλάνα από την Αχρίδα, αναφερόμενο «στη βουλγαρική μνήμη και τη ‘βουλγαρικότητα’ της περιοχής».

Τη σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης των Σκοπίων προκάλεσαν προεκλογικά βίντεο που κυκλοφόρησαν στη Βουλγαρία και παρουσιάζουν τη Βόρεια Μακεδονία ως βουλγαρική περιοχή.

Καταδικάζει

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα makfax της Βόρειας Μακεδονίας, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταδίκασε τα προεκλογικά βίντεο που δημοσιεύθηκαν στη Βουλγαρία, τα οποία, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του, «εκφράζουν εδαφικές αξιώσεις κατά της χώρας».

Προεκλογικό βίντεο του ακροδεξιού συνασπισμού των «Βούλγαρων Πατριωτών» με επικεφαλής το VMRO πρόβαλε πλάνα από την Αχρίδα, αναφερόμενο «στη βουλγαρική μνήμη και τη ‘βουλγαρικότητα’ της περιοχής».

«Στις προσπάθειες ενίσχυσης του διαλόγου και της εμπιστοσύνης για την προώθηση των σχέσεων σχέσεις καλής γειτονίας, η δημοσίευση προεκλογικών βίντεο που εκφράζουν εδαφικές αξιώσεις και μονόπλευρα συναισθήματα ιδιοκτησίας σε άλλη γειτονική χώρα δεν ανταποκρίνονται στο πνεύμα οικοδόμησης φιλίας και σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών γιατί τις οποίες έχουμε δεσμευτεί μαζί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

«Από τις πιο ένδοξες πρωτεύουσες»

«Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει από τους βούλγαρους αξιωματούχους να αποστασιοποιηθούν και να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες που προέρχονται από έναν υποψήφιο βουλευτή της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Απαντώντας ο πρόεδρος του βουλγαρικού VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, υπερασπίστηκε τις αναφορές που υπάρχουν στο βίντεο:

«Ναι, εμείς στο VMRO προστατεύουμε τη βουλγαρική μνήμη και προστατεύουμε τον βουλγαρικό λαό παντού στον κόσμο. Κρατάμε τη μνήμη και θυμόμαστε ότι η Aχρίδα είναι μια από τις πιο ένδοξες πρωτεύουσες της Βουλγαρίας».

Βίντεο ευρωβουλευτή

Πριν λίγες εβδομάδες, είχε κυκλοφορήσει και άλλο προεκλογικό βίντεο του βούλγαρου ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του κόμματος VMRO BND, Ανγκέλ Τζαμπάσκι, στο οποίο τονιζόταν και πάλι ότι η «Μακεδονία είναι βουλγαρική».

Πηγή: makfax.com.mk, echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr