Κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία για την πορεία και τις επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Υφαντόπουλος, στο συνέδριο του Economist

Ύφεση 17% στο ΑΕΠ της Ελλάδας έχει φέρει η πανδημία, όταν η δεκαετής οικονομική κρίση έφερε ύφεση μέχρι 11%. Ευτυχώς όμως, μπορούμε να περιμένουμε γρήγορη ανάκαμψη καθώς ήδη, από στοιχεία του Economist, διαπιστώνεται πως η ζωή μας πλησιάζει το «μισό» της κανονικότητας που ζούσαμε πριν την πανδημία.

Παρόλα αυτά όμως, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε πενταπλάσια αύξηση στα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε στο συνέδριο του Economist ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Υφαντόπουλος,  στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Αξιολόγηση της ανταπόκρισης των συστημάτων υγείας – Εμβόλια: Νίκες και Εμπόδια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας, και έχουμε μπει σε τροχιά ανάκαμψης από την απότομη «βουτιά» που έφερε ο κοροναϊός στις αρχές του 2020. Όμως μέχρι στιγμής η ζωή και η καθημερινότητά μας έχουν αποκατασταθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Πρώτη είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ που έχουν αποκαταστήσει την καθημερινότητα του πληθυσμού σε ποσοστό 73%, ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με αποκατάσταση της τάξης του 71%. Ο κόσμος όλος κατά μέσο όρο έχει αποκαταστήσει την κανονικότητα σε ποσοστό 68% και η Βρετανία κατά 62%, ενώ το πρόσφατο κύμα στην Ινδία προκάλεσε μια δραματική πτώση και μια σταδιακή ανάκαμψη που τώρα φτάνει το 47%.

Σε ότι αφορά τις ψυχικές παθήσεις, ο κ. Υφαντόπουλος παρουσίασε δεδομένα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία οι μεγαλύτερες επιπτώσεις από την πανδημία εντοπίζονται στη Σουηδία με ραγδαία αύξηση των περιστατικών άγχους και κατάθλιψης στο 30% του πληθυσμού από 13% περίπου, αν και στη χώρα μας, η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη αφού από το 4,7%, τα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης που έχουν εντοπιστεί ήδη, έχουν αγγίξει σχεδόν το 23%.

Η διαπίστωση αυτή, μας κάνει να περιμένουμε άνοδο το περιστατικών άγχους και κατάθλιψης κατά πέντε φορές περισσότερο απ’ ότι συνηθίζεται στη χώρα μας.

Η χαμηλότερη επίπτωση εντοπίζεται στον Καναδά όπου από 4%, τα αντίστοιχα περιστατικά έχουν φτάσει το 10%.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών η μείωση του ΑΕΠ που προκλήθηκε από την κρίση ξεκίνησε το 2020 στο 17%. Όμως η ανάκαμψη έρχεται με ταχείς ρυθμούς, με βάση τρία κριτήρια που περιλαμβάνουν: τη δεκαετή κρίση που κανένα άλλο κράτος δεν είχε, το βάθος της κρίσης, καθώς και το πλήγμα που έφτασε στο 17% όταν η προηγούμενη κρίση είχε οδηγήσει σε απώλειες του ΑΕΠ 11%.

Στη γρήγορη ανάκαμψη συμβάλλει και το πρόγραμμα εμβολιασμών που στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί για το 39% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης φθάνει το 35,7%. Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση της Ε.Ε., με την Κύπρο και την Ισπανία να έχουν πετύχει πλήρη εμβολιασμό του πληθυσμού τους σε ποσοστό 42,8% και 41%, αντίστοιχα. Πρώτη στη Γηραιά Ήπειρο παραμένει η Μ. Βρετανία όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 49,7% του πληθυσμού της.

Σε ότι αφορά τον παγκόσμιο πληθυσμό, έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 11,5%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ινδία είναι 4,7%.

Στην ίδια μελέτη που προκαταρκτικά στοιχεία της παρουσίασε ο καθ. Υφαντόπουλος, το εμβολιαστικό πρόγραμμα αντιμετωπίζεται θετικά από το σύνολο του πληθυσμού με έμφαση τα άτομα 65 ετών και πάνω.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr