Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ακραία πρόκληση Ερντογάν - Βάφτισε «ειρηνευτική επιχείρηση» τον Αττίλα στην Κύπρο

Ακραία πρόκληση Ερντογάν – Βάφτισε «ειρηνευτική επιχείρηση» τον Αττίλα στην Κύπρο

«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τα εμπάργκο, τις πιέσεις και τις απειλές που είχαμε υποστεί μετά την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου». Με αυτή την ακραία πρόκληση, ο Ερντογάν προετοιμάζει σόου στα Κατεχόμενα της Κύπρου για τις 20 Ιουλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου από την τουρκική εισβολή στο νησί, την οποία ο ίδιος βάφτισε «ειρηνευτική επιχείρηση»

Σε νέες, ακραία προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πήρε τη σκυτάλη από τους Τούρκους αξιωματικούς και χαρακτήρισε «ειρηνευτική επιχείρηση» τον Αττίλα!

«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τα εμπάργκο, τις πιέσεις και τις απειλές που είχαμε υποστεί μετά την ‘ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου’. Επειδή υποστηρίξαμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, για τρία ολόκληρα χρόνια δεν μας έδιναν τα αεροσκάφη για τα οποία είχαμε ήδη καταβάλει το τίμημά τους, αλλά δεν μας παρέδιδαν και τα αεροσκάφη τα οποία είχαμε στείλει για συντήρηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τα εγκαίνια εργοστασίου συντήρησης ευρωπαϊκών αεροσκαφών της Airbus.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ενώ μίλησε για το εμπάργκο του 1974, ο Ερντογάν επέλεξε να μην πει τίποτα για το εμπάργκο που σήμερα έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Άγκυρα, μη παραδίδοντας τα αεροσκάφη F-35 λόγω της παραλαβής των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Χαρακτηριστική και εξίσου προκλητική είναι και η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος δήλωσε:

«Η 20ή Ιουλίου είναι μια σημαντική ημερομηνία. Είναι η ημερομηνία, κατά την οποία οι αδελφοί μας από τη ‘Βόρεια Κύπρο’, οι Τουρκοκύπριοι, κέρδισαν την ελευθερία τους. Είναι η ημερομηνία που έλαβε τέλος η νοοτροπία της ΕΟΚΑ, που ονειρεύτηκε την ‘Ένωση’ και το παιχνίδι του διδύμου ‘εισβολέα’ Ελλήνων-‘Ελληνοκυπρίων’, που προσπάθησε να κάνει μειονότητα τους ‘Τουρκοκυπρίους’, πραγματικούς ιδιοκτήτες της νήσου, με τα 500 χρόνια παρελθόντος, και να ‘σφετεριστεί’ όλα τα δικαιώματά τους».

Πλήρη στήριξη της Ευρώπης στην Κύπρο

Στη σκιά των προκλητικών και ανιστόρητων δηλώσεων της Άγκυρας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρώπης στην Κύπρο, κατά την επίσκεψή της στο νησί.

Επανέλαβε ότι κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν θα δεχθεί τη λύση της διχοτόμησης, που στηρίζει η Άγκυρα.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είμαστε σταθεροί σε αυτό και άκρως ενωμένοι», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μάλιστα, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είχε ερωτηθεί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε απαντήσει ότι μίλησε προσφάτως τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επίσκεψη αυτή.

«Του μετέφερα ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα, ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της επίσκεψης και ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οτιδήποτε παραπέμπει στην πρόταση για λύση δύο κρατών», τόνισε κατηγορηματικά η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Και υπογράμμισε πως ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τη θέση και τη στάση της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα.

Η Άγκυρα ετοιμάζει σόου στα Κατεχόμενα

Εθνικιστική και θρησκευτική φιέστα στα Κατεχόμενα ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρουσία του Τούρκου προέδρου θα δοθεί εθνικιστικός, αλλά και θρησκευτικός τόνος, καθώς οι τελετές για την 20ή Ιουλίου συμπίπτουν με τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού για τους μουσουλμάνους, με αποτέλεσμα να δίνεται μεγάλη σημασία στην περιοδεία  Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύουν ο κυβερνητικός του εταίρος, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς και ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης και δεκάδες μέλη της κομματικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Στην επίσκεψή του στο νησί, ο Ερντογάν πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η Άγκυρα για τα Βαρώσια, αλλά και για την ίδρυση βάσης στο νησί για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024