Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: «Φρένο» Σκέρτσου στην επιβολή νέων μέτρων - Τι θα γίνει με τη μάσκα και τους κλειστούς χώρους

Κοροναϊός: «Φρένο» Σκέρτσου στην επιβολή νέων μέτρων – Τι θα γίνει με τη μάσκα και τους κλειστούς χώρους

Τις τελευταίες ώρες, με φόντο την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση λόγω της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων καθώς και της κάμψης στον εμβολιαστικό ρυθμό, στο προσκήνιο επανήλθε η συζήτηση για το εάν, πέρα από αμιγείς εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και μεικτοί χώροι, καθώς και το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας

«Φρένο» στα σενάρια που θέλουν την επιβολή νέων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού φαίνεται πως βάζει η κυβέρνηση, την ώρα πάντως που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Τις τελευταίες ώρες, με φόντο την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση λόγω της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων καθώς και της κάμψης στον εμβολιαστικό ρυθμό, στο προσκήνιο επανήλθε η συζήτηση για το εάν, πέρα από αμιγείς εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και μεικτοί χώροι, καθώς και το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, εμφανίστηκε κάθετος ως προς την επιβολή νέων μέτρων, διαμηνύοντας πως «δεν έχουν φύγει από το τραπέζι τα μέτρα που ισχύουν» και κάνοντας λόγω για τήρηση των περιορισμών που ήδη γνωρίζουμε.

Τι θα γίνει με τους κλειστούς χώρους στην εστίαση

Ειδικότερα, όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης, ο κ. Σκέρτσος απέκλεισε το σενάριο τροποποιήσεων επί των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «παραμένουμε πιστοί στο πλαίσιο που έχουμε ανακοινώσει».

«Σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.

«Από εκεί και πέρα, με την επόμενη φάση της πανδημίας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση, θα αξιολογήσουμε πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο».

Η χρήση μάσκας

Σχετικά με τη μάσκα και τη συζήτηση που γίνεται από μερίδα επιστημόνων οι οποίοι ζητούν καθολική χρήση της, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε διευκρίνισε πως η μάσκα ουδέποτε καταργήθηκε, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική τόσο στους κλειστούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Μάλιστα, έκανε λόγο για παρεξήγηση που προκλήθηκε μετά τις ανακοινώσεις της επιτροπής των ειδικών.

«Υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής για αφαίρεση της μάσκας από δημόσιους χώρους που δεν υπάρχει συνάθροιση. Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση δεν έπαψε η υποχρεωτική χρήση μάσκας» υποστήριξε, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για καθολική χρήση της.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός να επιστρέψει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

Δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα στο τραπέζι

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκέρτσος ξεκαθάρισε πως «οριζόντια μέτρα που έχουμε δει στο παρελθόν δεν βρίσκονται στο τραπέζι».

«Θα ήταν ατελέσφορο να επιβάλουμε οριζόντια μέτρα στέρησης βασικών ελευθεριών» τόνισε και στάθηκε στους χώρους διασκέδασης που «δεδομένα αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα είναι ένα ενόψει και της μετάλλαξης «Δέλτα» που φαίνεται ότι θα επικρατήσει: «εμβολιασμός, όχι πανικός, τήρηση των μέτρων που γνωρίζουμε, όπως η μάσκα και οι αποστάσεις».

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών στην εστίαση

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος αποκάλυψε πώς θα λειτουργήσει η εστίαση με τα αμιγή και μεικτά καταστήματα από τις 15 Ιουλίου, κάνοντας ειδική μνεία στη νέα εφαρμογή που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Όπως είπε, παραπέμποντας σε αναλυτικές οδηγίες την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο του πελάτη αν:

  • είτε έχει κάνει το εμβόλιο
  • είτε έχει νοσήσει
  • είτε έχει αρνητικό τεστ κοροναϊού

Η εφαρμογή θα επιβεβαιώνει το αληθές της δήλωσης και θα μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται με ασφάλεια στο κατάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό ή το tablet του. Θα είναι «ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Από εκεί και πέρα γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα» κατέληξε.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024