Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάσκα: Ο «πόλεμος» γύρω από τη χρήση της

Μάσκα: Ο «πόλεμος» γύρω από τη χρήση της

Σε όλους τους τόνους οι ειδικοί υπογραμμίζουν την επιστροφή στην «κανονικότητα» της χρήσης της μάσκας

Η χρήση μάσκας είναι εδώ και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» μας κατά του κοροναϊού. Η προσπάθεια να ελαττωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά, ιδίως τώρα με τη νέα έκρηξη κρουσμάτων και τη μετάλλαξη Δέλτα να «πολιορκεί» τη χώρα, περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητο.

Αυτό διαμηνύουν οι επιστήμονες σε όλους τους τόνους αναγνωρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα η χρήση της έχει περιοριστεί, μετά την κατάργηση της υποχρεωτικότητάς της για τους εξωτερικούς χώρους.

Το μπέρδεμα που έχει επικρατήσει στο αν πετάμε τις μάσκες ή αν τις φοράμε όπου χρειάζεται σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθούν τώρα να ξεκαθαρίσουν οι επιστήμονες σημειώνοντας ότι ποτέ η επιτροπή δεν εισηγήθηκε τη μη χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους γενικά, αλλά μόνο εκεί που δεν υπάρχει συνωστισμός.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία χρήσης της μάσκας σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η μάσκα είναι από τα βασικότερα μέτρα προστασίας μας. Η Επιτροπή μας σαφώς έχει τονίσει ότι με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός».

Και σε άλλο σημείο προσέθεσε: «Πάντα πρέπει να έχεις τη μάσκα μαζί σου γιατί εκεί που περπατάς στο δρόμο και περνάς καλά μπορεί ξαφνικά να δεις κάποιος γνωστό σου και να αρχίσεις να μιλάς. Εκεί θα βάλεις τη μάσκα πάλι. Είναι νομίζω κοινή λογική. Δεν ξέρω πώς έγινε όλο αυτό με την παρερμηνεία. Πάντως η Επιτροπή σαφέστατα είπε ότι κρατάμε τη μάσκα και επιλέγουμε πότε δεν θα την φοράμε με την κοινή λογική και τίποτα παραπάνω».

Πολιτική αντιπαράθεση για το «μήνυμα»

Η χρήση της μάσκας έχει γίνει και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Όχι για την ουσία της χρησιμότητάς της αλλά για τον τρόπο που επικοινωνήθηκε από την κυβέρνηση.

Μετά την παρέμβαση του Νίκου Σύψα στις 5 Ιουλίου στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, όπου ανέφερε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες και είναι εντελώς λάθος το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία και οι δηλώσεις περί απόφασης να βγουν οι μάσκες, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανέβασαν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η κυβέρνηση αγνόησε την επιτροπή των ειδικών και έστειλε το μήνυμα στους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες, με τη ΝΔ να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι διαδίδει fake news για να σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Συψα

«Η καταγγελία ότι η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αγνόησε την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες ενώ όλος ο πλανήτης προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επιβεβαιώνει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μάθει τίποτα από τα εγκληματικά του λάθη.

Εργαλειοποιεί τους επιστήμονες, στέλνει πάλι επικίνδυνα μηνύματα εφησυχασμού για να χτίσει ένα ψεύτικο success story και τώρα που ανεβαίνουν τα κρούσματα επενδύει στον πιο βαθύ διχασμό των πολιτών για να κρύψει την αποτυχία του.

Και έχει από πάνω και το θράσος να μιλάει για υγειονομικό σαμποτάζ, ο αρχισαμποτερ που έκανε γλέντια στην Ικαρία και ποδηλατάδες στην Πάρνηθα όταν οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα που τους είχε επιβάλει».

Η απάντηση από τη ΝΔ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βγάζει ανακοινώσεις με fake news ποντάροντας στο σαμποτάζ της εθνικής προσπάθειας για λίγους αντιπολιτευτικούς πόντους. Σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι δήθεν ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες αγνοώντας την επιτροπή των ειδικών» αναφέρει το παρατηρητήριο Fake news της ΝΔ και προσθέτει:

«Πρώτον ουδέποτε ζήτησε κανείς από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες. Αντίθετα το μόνο που άλλαξε ως προς τη χρήση μάσκας αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη μη υποχρεωτική χρήση της σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η μάσκα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό καθώς και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Δεύτερον η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης της ίδιας της επιτροπής των ειδικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Πελώνη, ανέφερε ότι ουδέποτε η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα για μη χρήση μάσκας.

Επιστροφή στην «κανονικότητα» της μάσκας

Η πραγματικότητα στους δρόμους το τελευταίο διάστημα δείχνει τη χαλάρωση που επικράτησε με τη χρήση της μάσκας. Λίγοι ήταν εκείνοι που επέμεναν να τη φορούν, μετά από ένα μεγάλο διάστημα υποχρεωτικότητάς της και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες.

Ωστόσο, μετά και τη σημερινή ενημέρωση από την κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν χωρά αμφιβολία ότι η μάσκα θα πρέπει να μας συντροφεύει για καιρό. Είναι απαραίτητη σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, στους χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου μπορεί να υπάρξει συνωστισμός. Και αυτό ισχύει για όλους. Εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σήμερα ιδίως με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα που είναι ακόμα πιο μεταδοτική η χρήση μάσκας είναι ζωτικής σημασίας για να περιοριστεί η διασπορά. Σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς και όλα τα μέσα προστασίας η ανθρωπότητα δίνει αγώνα δρόμου για να περιορίσει το νέο πανδημικό κύμα που έρχεται.

Προκειμένου να επανέλθει η «κανονικότητα» στη χρήση της η κ. Παπαευαγγέλου έδωσε αναλυτικές οδηγίες, όπως στην αρχή εφαρμογής του μέτρου.

Τι ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου για τη χρήση της μάσκας

Η ορθή χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως είναι οι εργασιακοί χώροι, τα καταστήματα, οι εκκλησίες, αλλά και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης φοράμε σχολιαστικά τη μάσκα μας σε όλες τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η μάσκα συνιστάται επίσης σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει οποιοσδήποτε συνωστισμός, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Φοράμε μάσκα όχι μόνο σε συναυλίες, σε γήπεδα ή σε παραστάσεις, αλλά ακόμα και όταν περπατάμε σε πολυσύχναστους δρόμους.

Νομίζω είναι αυτονόητο ότι το περπάτημα σε έναν μη εμπορικό δρόμο ή στην εξοχή, δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, με το να περπατάμε σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο την ώρα που λειτουργούν τα εμπορικά μαγαζιά ή όπου αλλού παρατηρείται έντονος συνωστισμός για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Ακόμα και κατά τη μετάβασή μας στα εστιατόρια, στην εστίαση, στους χώρους ψυχαγωγίας, φοράμε μάσκα. Το ίδιο κάνουμε και στην αποχώρησή μας.

Προφανώς βγάζουμε τη μάσκα όταν καθόμαστε στο τραπέζι με την παρέα μας για να φάμε. Μάσκα μπορούμε να μη φοράμε σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, ή όταν περπατάμε σε ένα ήσυχο μέρος μαζί με φίλους μας με τους οποίους συναντιόμαστε έτσι και αλλιώς.

Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα είναι μέσα στην τσάντα μας, μαζί με τα απαραίτητα, το πορτοφόλι, το κινητό μας και θα αποτελεί ένα μόνιμο αξεσουάρ που οφείλουμε να το έχουμε πάντα μαζί μας.

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μας «όπλα» και προφυλάσσει εμάς και τους γύρω μας, όλους μας από τη μετάδοση του ιού.

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε, αλλά και από τη σχολιαστική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας που θα κρατήσουμε όλοι μας.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024