Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Δυστυχώς τα ποσοστά δεν είναι τόσο θετικά για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 9η από το τέλος, δηλαδή στην 18η θέση μεταξύ των 27 ευρωπαίων κρατών μελών όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC το Βέλγιο είναι πρώτο μεταξύ των 27 της ΕΕ έχοντας 80,6%.

Στη δεύτερη δόση μάλιστα το ποσοστό φτάνει στο 46,2%.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα όσον αφορά την 1η δόση βρίσκεται με 56,1% στην 18η θέση και όσον αφορά τη 2η δόση με 44,7% στη 13 θέση.

Τι σημαίνουν αυτά τα ποσοστά

Τα παραπάνω ποσοστά αποδεικνύουν πως τα πηγαίνουμε ως χώρα πολύ καλύτερα στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, καθώς βρισκόμαστε στην 13η θέση, αλλά στο ποσοστό των πολιτών με την πρώτη δόση υπάρχει πρόβλημα.

Συγκεκριμένα το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο ηλικιακές κατηγορίες πολιτών.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, το ποσοστό των 80 και άνω ετών που έχουν κάνει έστω την 1η δόση δεν έχει ξεπεράσει καν το 70%, συγκεκριμένα 69,8%, την ώρα που παραδείγματος χάριν στην Μάλτα έχει φτάσει στο 100%.

Να σημειωθεί μάλιστα πως το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ ήταν το πρώτο που άνοιξε στη χώρα μας τον χειμώνα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη αρκετοί δύσπιστοι.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στο ηλικιακό γκρουπ 50-59 ετών, καθώς ούτε και εκεί το ποσοστό είναι χαμηλό σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Συγκεκριμένα οι 50αρηδες στη χώρα μας που έχουν κάνει έστω την 1η δόση αγγίζουν το 63,8%.

Την ίδια ώρα μάλιστα οι ηλικίες 25-49 έχουν ποσοστό πάνω από 40% παρόλο που η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό άνοιξε αρκετά πιο μετά από αυτή των πενηντάρηδων.

Επίσης τα παραπάνω ποσοστά οδηγούν σε ένα ευρύτερο συμπέρασμα.

Φαίνεται πως πλέον τα χαμηλά ποσοστά παραμένουν… χαμηλά εξαιτίας των δύσπιστων ανθρώπων που δεν επιθυμούν συνειδητά να εμβολιαστούν, καθώς αν το ήθελαν θα το είχαν πράξει προ πολλού με το εμβόλιο της αρεσκείας του.

Ωστόσο το γεγονός πως η χώρα μας έχει μία καλή θέση όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες την φέρνει πιο κοντά στη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας, το οποίο θα μας προστατέψεις και από τις μεταλλάξεις.

Συγκεκριμένα η χώρα μας βρίσκεται στο 44,7% όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους, το οποίο την κατατάσσει περίπου στη μέση (στην 13η θέση δηλαδή) της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος στόχος για το τείχος ανοσίας είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών να φτάσει στο 70%, κάτι το οποίο σύμφωνα και με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, είναι επιτεύξιμο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ωστόσο την ίδια ώρα αρκετοί ειδικοί τονίζουν πως το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 80% για την επίτευξη του τείχους ανοσίας, εξαιτίας της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα που είναι άκρως πιο μεταδοτική.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr