Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Ο φόβος της δεύτερης κάλπης και το σχέδιο για την πρώτη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο φόβος της δεύτερης κάλπης και το σχέδιο για την πρώτη

Η νέα στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευθεί την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής σε συνδυασμό με ένα είδους κάλεσμα που υποτίθεται πως θα κάνει στις προοδευτικές δυνάμεις

«Νίκη στις κάλπες έστω και με μία ψήφο». Η φράση συμπυκνώνει όλη την τρέχουσα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όπως εξειδικεύθηκε το τριήμερο της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του κόμματος. Κι αυτό έγινε από τα πλέον επίσημα χείλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα, ενώ επαναλήφθηκε χθες και με τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου. Εχει ενδιαφέρον πως η «νίκη έστω και με μια ψήφο» δεν οριοθετείται μόνον στο «νίκη». Περιέχει και όλες εκείνες τις προγραμματικές συγκλίσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα επιτρέψουν δυνητικά στον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής σε συνδυασμό με ένα είδους κάλεσμα που υποτίθεται πως θα κάνει στις προοδευτικές δυνάμεις. «Τουλάχιστον αυτές που αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιες αφού αυτές θα πιεστούν για ευθύνες με την απλή αναλογική και θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν στη μεγάλη πολιτική αλλαγή», λέει κορυφαίο στέλεχος φωτίζοντας τη νέα συριζαϊκή στρατηγική του επόμενου διαστήματος.

Τι επιτυγχάνει όμως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο όπλο; Καταρχάς, όπως λένε οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, θέτει την προοπτική έμπρακτα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Βάζει τα θεμέλια όχι απλά ενός αντιδεξιού μετώπου άγονου αλλά μιας εξίσωσης με έμπρακτα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Θέτει επίσης λένε και κάθε πολιτική δύναμη μπροστά στις πολιτικές ευθύνες της – εδώ προφανώς κρύβεται και η μετάθεση ευθύνης αν Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25 δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα. Η Κουμουνδούρου, λένε οι πολιτικοί αντίπαλοί της, «θα ρίξει το ανάθεμα της συνέχισης της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε εμάς ενώ στην πραγματικότητα δεν θα έχουν κάνει προγραμματικό σοβαρό κάλεσμα». Και μια ανάγνωση και μετά τη Συνδιάσκεψη βλέπει τον φόβο του Αλέξη Τσίπρα για τις δεύτερες κάλπες. Κοινώς η στρατηγική του μπλοκαρίσματος της πρώτης κάλπης ξορκίζει τη δεύτερη και εξού η φράση «νίκη έστω με μία ψήφο».

Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Εξάλλου και οι μετρήσεις που γίνονται για λογαριασμό της Κουμουνδούρου βγάζουν σταθερό προβάδισμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία παρά επιμέρους ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν δυσαρέσκεια σε ειδικές κατηγορίες – π.χ. στους νέους. Η ιδέα όμως της προοδευτικής διακυβέρνησης έχει και τη διάσταση πως παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ ζυγίζουν πιθανές τις πρόωρες κάλπες, από την άλλη δεν τις θεωρούν και δεδομένες. Πολλά στελέχη του τοποθετήθηκαν αντίστοιχα στην Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης.

Ο διαρκής όμως εκλογικός συναγερμός που έθεσε το κόμμα του ο Τσίπρας από το Κατράκειο, το απόγευμα της Παρασκευής, συν το πρόταγμα της κυβέρνησης συνεργασίας δίδει, σύμφωνα με συνεργάτες του, προοπτική μακρά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον καθιστά μοναδικό εναλλακτικό πόλο και ταμιευτήρα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση σήμερα.

«Μας έβγαλε πιο δυνατούς πολιτικά η απόφαση και το τριήμερο», λέει τέως υπουργός που επίσης βλέπει τη Συνδιάσκεψη ως διαδικασία «που είχε άρωμα εξουσίας πρώτη φορά». Από την άλλη οι πιο κριτικοί με τη νέα στρατηγική Τσίπρα βλέπουν πως δεν είναι εφικτό να μην έχεις αποσαφηνίσει πού θα απευθυνθείς – δηλαδή σε ποιες κοινωνικές κατηγορίες – και να πείσεις ως δύναμη εξουσίας. Το θέμα απασχόλησε και στη Συνδιάσκεψη, το είδος των κοινωνικών συμμαχιών και αν προηγούνται των πολιτικών συμμαχιών.

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέθεσε το όλον, των συμμαχιών, λέγοντας πως «αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά». Με κλείσιμο ματιού ευθέως πλέον στις προοδευτικές δυνάμεις.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024