Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολομβία: Πέντε αποστάτες των FARC νεκροί σε επιχείρηση του στρατού

Κολομβία: Πέντε αποστάτες των FARC νεκροί σε επιχείρηση του στρατού

Πέντε αποστάτες των FARC νεκροί σε επιχείρηση του στρατού στην Κολομβία. Η εμφύλια σύρραξη που μετρά περίπου έξι δεκαετίες, με περισσότερα από εννέα εκατομμύρια θύματα

Τουλάχιστον πέντε αποστάτες της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών FARC σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού στη νότια Κολομβία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του επιτελείου, οι αντάρτες ανήκαν στην ομάδα Segunda Marquetalia («Δεύτερη Μαρκετάλια»), της οποίας ηγείται ο Ιβάν Μάρκες, ο άλλοτε ηγέτης της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP).

Ο Μάρκες ήταν επίσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής των μαρξιστών ανταρτών στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ιστορική συμφωνία του 2016, τη διάλυση του αντάρτικου, τον αφοπλισμό 13.000 πολεμιστών της και το μετασχηματισμό του σε πολιτικό κόμμα.

Τρία χρόνια αργότερα, ανακοίνωνε ότι ξαναπαίρνει τα όπλα, κρίνοντας πως η νυν κολομβιανή κυβέρνηση καταπατά τη συμφωνία ειρήνης που είχε υπογραφτεί στην Αβάνα.

Χωρίς ενιαία διοίκηση, οι αποστάτες των FARC μετρούν σήμερα περίπου 2.500 πολεμιστές και χρηματοδοτούνται κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη εκμετάλλευση ορυκτών και τους εκβιασμούς, τουλάχιστον σύμφωνα με την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η επιχείρηση διεξήχθη στην περιφέρεια Κακετά, στο τμήμα του Αμαζονίου που διέρχεται από την Κολομβία, όπου οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε αποστάτες των FARC για πρόσφατες σφαγές.

Στην εξαιρετικά περίπλοκη εμφύλια σύρραξη στην Κολομβία, η οποία διαρκεί περίπου έξι δεκαετίες – από το 1958 – καταμετρώνται πάνω από εννέα εκατομμύρια θύματα: 260.000 νεκροί, κυρίως άμαχοι, 70.000 και πλέον αγνοούμενοι και εκατομμύρια εκτοπισμένοι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024