Ξεκίνησε η πρώτη πτήση της καρπόκαψας στις περιοχές της ορεινής Πιερίας. Συστάσεις για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της ορεινής Πιερίας, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση του εντόμου της καρπόκαψας το χρονικό διάστημα 2-4 Ιουλίου.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Πιερίας έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.

Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 8-9 Ιουλίου.

Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 13-15 Ιουλίου.

Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • 9-12 Ιουλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
  • 14-16 Ιουλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο):

  • Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών: Chlorantraniliprole (2).
  • Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εκκόλαψη των ωών: Chlorantraniliprole (2), Deltamethrin (2), Lambda cyhalothrin (2), Phosmet (2), Emamectin benzoate (3, BBCH 71-89).

Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.

Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Ανθράκωση

Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται από τα μέσα Ιουνίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ευνοούν την ανάπτυξη του παθογόνου.

Ο μύκητας προσβάλει τα φύλλα, όπου προκαλεί πολυάριθμες μικρές πολυγωνικές νεκρωτικές κηλίδες καστανού χρώματος. Συχνά πολλές κηλίδες ενώνονται και σχηματίζουν ευρύτερες νεκρωτικές επιφάνειες ενώ το φύλλο παίρνει κιτρινωπό χρώμα.

Μετά την προσβολή ακολουθεί πρόωρη φυλλόπτωση η οποία όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την ασθένεια, φθάνει μέχρι και την ολοκληρωτική αποφύλλωση των δέντρων.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Boscalid + Pyraclostrobin (2).

Η επέμβαση μπορεί να γίνει από την αρχή της άνθισης μέχρι οι καρποί να αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος.

Χρονικό διάστημα αναμονής από την επέμβαση έως την συγκομιδή 28 ημέρες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr