Μειωμένη κατά 6,9% ήταν η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου την καλλιεργητική περίοδο 2020/21 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, με την κατανάλωση να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ενώ το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, εκτιμά ότι ο ελαιοκομικός τομέας ανακάμπτει από την πανδημία.  Την ίδια στιγμή η ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΟΕ, παρουσίασε μείωση κατά 1,8%, φτάνοντας τους 270.000 τόνους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (ΔΟΕ) και με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το έτος καλλιέργειας 2020/21, η παραγωγή έφτασε στους 3.034.000 τόνους, μειωμένη κατά 6,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Η κατανάλωση, από την άλλη πλευρά, είναι καλύτερη, περίπου 3.211.000 τόνους (-0,2%).

Στην παραγωγή πρωταγωνιστούν οι χώρες μέλη της ΔΟΕ, με 2.834.000 τόνους, ή 93,4% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή υπολογίζεται σε 2.057.000 τόνους, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε ότι αφορά την ΕΕ, ηγέτιδα δύναμη είναι η Ισπανία, η οποία αναμένεται να σημειώσει αύξηση 24,4%, με εκτιμώμενη παραγωγή 1.400.000 τόνων. Ακολουθεί η Ιταλία με 270.000 τόνους (-26,2%), η Ελλάδα με επίσης 270.000 τόνους (-1,8%) και η Πορτογαλία με 100.000 τόνους (-28,8%).

Η παραγωγή στις άλλες χώρες μέλη αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 777.000 τόνους (-32,4%).

Στην Τυνησία, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 140.000 τόνους περίπου (-68,2%), ακολουθούμενη από την Τουρκία με 210.000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο με 160.000 τόνους (+ 10,3%) και την Αλγερία με 90.000 τόνους (-28,7 %).

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η παραγωγή επιπλέον 200.000 τόνων από χώρες που δεν είναι ακόμη μέλη του ΔΟΕ, όπως η Συρία, η Αυστραλία και η Χιλή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr