Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκέρτσος: Με εφαρμογή η είσοδος εμβολιασμένων στα καταστήματα

Σκέρτσος: Με εφαρμογή η είσοδος εμβολιασμένων στα καταστήματα

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αλλάξουν το είδος χρήσης τους καταστήματός τους.

Στόχος της κυβέρνησης  με την «επιστροφή των δικαιωμάτων»  στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες στη χώρα μας, είναι να ανέλθει το ποσοστό όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις από το 44% σήμερα στο 70 – 80% μέχρι τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Το συγκεκριμένο ποσοστό (70-80%) είναι αυτό που έχουν προσδιορίσει οι ειδικοί επιστήμονες ως απαραίτητο να επιτευχθεί, για να «κτισθεί τείχος ανοσίας» στη χώρα μας.

«Πρακτικά έχουμε τους επόμενους δύο μήνες μπροστά μας για να αυξήσουμε κι άλλο το ποσοστό εμβολιασμού», τόνισε ο κ. Σκέρτσος, καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σήμερα στη χώρα μας ανέρχεται στο 44%.

«Θέλουμε από 70 έως 80% για να πούμε ότι αφήνουμε πίσω αυτόν τον κίνδυνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερα δικαιώματα στους εμβολιασμένους πολίτες και περισσότερα κίνητρα στους υπόλοιπους για να εμβολιαστούν» τόνισε.

Όσον αφορά στη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη ότι δεν έχουμε άλλα λεφτά, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε: «Δεν τρέχουν τα χρήματα από τα μπατζάκια μας… Έχουμε δώσει ήδη 41 δισ. ευρώ, προφανώς πρέπει να κάνουμε κράτει αλλά προέχει η δημόσια υγεία.

«Οι καταστηματάρχες πρέπει να επιλέξουν αν θα έχει η επιχείρησή τους μεικτή χρήση ή αποκλειστικά για εμβολιασμένους», επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Απάντησε μάλιστα ότι σε περίπτωση που αλλάξουν άποψη, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής χρήσης (από πλήρως εμβολιασμένους σε μεικτής χρήσης ή το αντίστροφο): «Θα μπορούν μία ή δύο φορές να κάνουν αλλαγή της χρήσης, ανάλογα με το πελατολόγιό τους και τη συγκυρία».

Με ποιο τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος της εισόδου στα καταστήματα

Σχετικά με το πώς θα γίνεται ο έλεγχος των απαραίτητων εγγράφων για την είσοδο στα καταστήματα, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε: «Θα υπάρχει μία δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορούν να κατεβάσουν από το gov. gr και βάσει αυτής της εφαρμογής θα μπορούν να αποδεικνύουν την αυθεντικότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του αρνητικού τεστ».

Με δυο λόγια, η διαδικασία μπορεί να γίνεται εύκολα, δεν χρειάζεται προσωπικό ειδικά για τη λειτουργία αυτή, εξήγησε ακόμη.

Όπως πρόσθεσε η επιλογή της χρήσης του καταστήματος ως «μόνο για εμβολιασμένους» μπορεί να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να λειτουργούν με εμβολιασμένους. Η επιχείρηση που θα επιλέξει να δουλέψει μόνο με εμβολιασμένους θα μπορεί να αξιοποιήσει ποσοστό του χώρου που προσεγγίζει το 100% και για την ακρίβεια θα ανέρχεται στο 85%.

Για το αν το φθινόπωρο οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν ελπίζουν ότι θα μείνουν ανοιχτές, ακόμη κι αν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, ο υφυπουργός διευκρίνισε:

«Έχουμε πει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν καθολικά lockdown όπως τα είδαμε στο παρελθόν… Μόνο το 0,3%  των εμβολιασμένων έχει νοσήσει κι έχει νοσήσει ελαφρά. Το εμβόλιο είναι το διαβατήριο της επιστροφής μας στην κανονικότητα».

Σχετικά με το αν το προσωπικό των καταστημάτων μόνο για εμβολιασμένους θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένο, ο κ. Σκέρτσος απάντησε:

«Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, από εκεί και πέρα ο εργοδότης μπορεί να επιλέξει να έχει μόνο εμβολιασμένο προσωπικό και να το λέει στην ένδειξη στην πόρτα. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να παρέμβουμε άλλο»

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τα υγειονομικά σενάρια για το επικείμενο φθινόπωρο, ο Α. Σκέρτσος τόνισε:

«έχουμε πει με κάθε τρόπο, σε κάθε τόνο, ότι δεν θα ξαναζήσουμε οριζόντια μέτρα, με τον τρόπο που τα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, στην προηγούμενη φάση της πανδημίας. Το 56% των πολιτών θα είναι πλήρως εμβολιασμένο σε λίγες εβδομάδες, κάνουμε προσπάθεια να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό και καλούμε όλους τους πολίτες και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να εκμεταλλευθούν την περίοδο των διακοπών. Να τρέξουν να εμβολιαστούν. Υπάρχει ένα πολύ πυκνό εμβολιαστικό δίκτυο σε όλη την χώρα, γνωρίζουμε όλοι πλέον ότι είναι μια διαδικασία που έχει στηθεί με αρτιότητα, τιμά και σέβεται τον πολίτη, δεν υπάρχουν εμπόδια στον εμβολιασμό, δεν υπάρχουν παρενέργειες», επεσήμανε και έκλεισε δίνοντας ένα στοιχείο:

«Μόλις το 0,3% των εμβολιασμένων πολιτών έχει νοσήσει ελαφριά, άρα δεν έχει δείξει το εμβόλιο ότι δεν λειτουργεί. Αντιθέτως το εμβόλιο λειτουργεί, φέρνει αποτελέσματα, πρέπει να το εμπιστευθούμε και αυτό είναι το ‘διαβατήριό» μας για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024