Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο: Το καλύτερο πρώτο εξάμηνο για τις τιμές από το 2009

Πετρέλαιο: Το καλύτερο πρώτο εξάμηνο για τις τιμές από το 2009

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου του ΟΠΕΚ+, όπου θα αποφασιστεί πιθανώς μια ακόμη μετριοπαθής αύξηση στα επίπεδα προσφοράς, η ανοδική τάση των διεθνών τιμών συνεχίστηκε

Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα το πετρέλαιο εν αναμονή της αυριανής συνάντησης των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ που ενδεχομένως να καταλήξει σε μια ακόμη μικρή αύξηση των επιπέδων προσφοράς, σε ένα διάστημα που οι ειρηνευτικές συνομιλίες Δύσης και Ιράν έχουν παγώσει.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης, δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Ρωσία θα προσέλθει με μια πρόταση για αύξηση της παραγωγής, ενώ έτερες πληροφορίες αναφέρουν πως η Σαουδική Αραβία τάσσεται υπέρ μιας πιο προσεκτικής και σταδιακής προσέγγισης. Στο τραπέζι βρίσκεται πάντως μια μετριοπαθής αύξηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα είτε από τον Αύγουστο είτε από το Σεπτέμβριο,

Την ίδια ώρα οι συνομιλίες της Βιέννης για την πιθανή αναζωπύρωση της  συμφωνίας με το Ιράν έχουν παγώσει επ’ αόριστον που σημαίνει πως δεν είναι ορατή μια σημαντική αύξηση των ιρανικών εξαγωγών που θα διατάρασσε τα επίπεδα προσφοράς.

Με τα επίπεδα προσφοράς, λοιπόν, να παραμένουν σχετικά… σφικτά απέναντι σε μια συνεχώς διογκούμενη ζήτηση, οι διεθνείς τιμές έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα. Μάλιστα με το σημερινό κλείσιμο του δευτέρου τριμήνου, οι πετρελαϊκές τιμές συμπληρώνουν τον έβδομο μήνα κερδών και συνολικά το καλύτερο πρώτο εξάμηνο τους από το 2009(!).

Σήμερα το αργό κερδίζει πάνω από 1% στα 73,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent κινείται στα 75,45 δολάρια. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI ανεβαίνει στα 73,21 δολάρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέχρι τα τέλη του 2021, δημιουργώντας ένα έλλειμμα σε σχέση με την προσφορά της τάξεως των 5 εκατ. βαρελιών που θα κρατήσουν τις τιμές ψηλά και σίγουρα υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί αναλυτές βλέπουν τις τιμές στα 80 ή και 100 δολάρια.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024