Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

«Η φύση θα μας υποβάλλει νέους κανόνες»

Η Ευρώπη βράβευσε τον δήμο Νικολάου Σκουφά διότι σέβεται και προστατεύει τον πλανήτη. Όντως λοιπόν αποτελεί ανθρώπινη επιλογή αν θα πορευθεί το ανθρώπινο γένος με τον πλανήτη ή χωρίς αυτόν την επόμενη μέρα. Εφόσον τίθεται θέμα επιλογής φυσικά.

Διάκριση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο , κέρδισε ο Δήμος Νικολάου Σκουφά.

Η συμμετοχή του στο συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας» (EU GREEN WEEK 2021), και η παρουσίαση των ενεργειών του δήμου για την βελτίωση του περιβάλλοντος και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων,  του χάρισε το GREEN AWARD (Πράσινο Βραβείο).

Η παρουσίαση της «πράσινης» πολιτικής του Δήμου Νικολάου Σκουφά, έγινε στο συνέδριο του ΚΕΑΝ με τίτλο: «Περιβαλλοντική ρύπανση και η συνδρομή της στην κλιματική αλλαγή – χάρτης δράσεων με στόχο την μηδενική ρύπανση- Στόχοι – Προοπτικές».

Αυτό το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Η αναλυτική παρουσίαση του συνολικού έργου του δήμου, θεωρείται πρωτοποριακή στην Ήπειρο, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σε όλη την Ελλάδα.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς έκανε ο δήμος για να αξίζει αυτή τη διάκριση επιγραμματικά:

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίστηκε  ήταν η ρύπανση των «υδάτινων θησαυρών» του Αμβρακικού Κόλπου, και των ποταμών Άραχθου και Βωβού που έγινε με την κατασκευή του «Δικτύου Ακάθαρτων Υδάτων» και της «Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού».

Επίσης, ο Δήμος Ν. Σκουφά έχει συμβάλει από την πλευρά του, με ημερίδες και σεμινάρια, για την ευαισθητοποίηση των παραγωγών της περιοχής, σχετικά με την επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν στον μέγιστο βαθμό οι χρήσεις βλαβερών χημικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, έκλεισε τον «Χ.Υ.Τ.Α» τον αποχαρακτήρισε  και προχωρά στην πλήρη αποκατάσταση του χώρου. Στη θέση του, σύντομα θα υπάρχει ένα υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο.

Κατασκευάζει «Μονάδα Κομποστοποίησης», κάτι που θα βοηθήσει να μειωθούν στον μέγιστο βαθμό τα οργανικά απορρίμματα. Η συγκεκριμένη μονάδα, θα είναι δυναμικότητας 4.200 τόνων και θα παράγει κομπόστ. Αυτή η μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών, θα διαχειρίζεται τα οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφίμων, υπολείμματα πρασίνου, κλαδέματα, γρασίδι κλπ.) και των τεσσάρων δήμων του Νομού Άρτας, καθώς και του Δήμου Ζηρού.

Επίσης, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά   ετοίμασε τη μελέτη για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου», δυναμικότητας 727t/έτος όπου θα δημιουργηθεί σε οικόπεδο εμβαδού 9,2 στρεμμάτων και περιλαμβάνει έναν οριοθετημένο και διαμορφωμένο χώρο με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό  όπου θα εναποτίθενται ογκώδη αντικείμενα και ανακυκλώσιμα υλικά.

Εποπτεύει σημεία όπου στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές.

Στο ίδιο πνεύμα, για την προστασία του περιβάλλοντος, και για να αποτραπεί η αλόγιστη σπατάλη υδάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα, όλες οι γεωτρήσεις που υπάρχουν σήμερα στον δήμο, και που αφορούν στην άρδευση της αγροτικής παραγωγής, έχουν πιστοποιηθεί ώστε να ελέγχεται η χρήση του νερού.

Πρόσφατα μάλιστα, ολοκληρώθηκε ένα ακόμη έργο. Αυτό της τοποθέτησης νέων «Παροχόμετρων Ύδρευσης», που έχει ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό και φυσικά την αναβάθμιση ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης του δήμου. Με το νέο πρόγραμμα «Τηλεμετρίας», ο Δήμος Νικολάου Σκουφά διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου και αποφυγής διαρροών.

Προχώρησε στην κατασκευή αυλάκων πολλών χιλιομέτρων, για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Οι αναπλάσεις των πλατειών και των κοινόχρηστων χώρων γίνονται  με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος lnterreg  GREECE- ALBANIA, με θέμα «Ενεργειακή Αποδοτικότητα Κτιρίων – Νέες Τάσεις και Καλές Πρακτικές», ο δήμος Ν. Σκουφά, προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των σχολικών κτιρίων, για εξοικονόμηση ενέργειας και παράλληλα προωθεί την αξία της ανακύκλωσης.

Η δήμαρχος Ροζίνα Βαβέτση εμφανώς ικανοποιημένη αλλά και ανήσυχη για το μέλλον του πλανήτη δήλωσε:

« Ως Δήμος Νικολάου Σκουφά, έχουμε κάνει άλματα προόδου για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.

Και αυτή η προσπάθεια, αποτυπώνεται και στο GREEN AWARD που θα μας απονεμηθεί.

Ήδη βάλαμε τις βάσεις για ένα «πράσινο» μέλλον, και συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό, πιστοί στο πλάνο που έχουμε θέσει.

Προτεραιότητά μας είναι πάντα η  προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα, και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.

‘Όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές προβλέψεις για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, υιοθετώντας παράλληλα  ένα αναπτυξιακό μοντέλο, βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε ανάλογα, ώστε να συμβάλουμε θετικά με τον τρόπο μας, στο γενικότερο ενδεδειγμένο πλαίσιο, που αποτελεί τη μοναδική και ουσιαστική κατεύθυνση για τη σωτηρία του πλανήτη, και του ανθρώπου εν τέλει.

Όταν γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους μας, ότι η προστασία της φύσης αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον μας, τότε θα έχουμε κερδίσει την πρώτη μεγάλη μάχη.

Όταν γίνει κατανοητό ότι η υγεία μας, σωματική και ψυχική, εξαρτάται απόλυτα από το υγειές περιβάλλον, θα μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο.

Έως τότε, οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για έναν πλανήτη απαλλαγμένο από τη ρύπανση, έναν πλανήτη που θα σφύζει από ζωή.

Γιατί η φύση όση «σοφία» κι αν διαθέτει, χρειάζεται την προστασία μας. Έστω και την ύστατη ώρα.

Αν την αγνοήσουμε, αν δεν την βοηθήσουμε, θα μας επιβάλει νέους κανόνες.

Και οι δικοί της, νέοι της κανόνες, δε θα μας αρέσουν καθόλου.

Η κλιματική αλλαγή, είναι προ των πυλών με ακόμα πιο έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, στα οποία, το να προσαρμοστούμε απλά, δεν αποτελεί λογική επιλογή.

Απλά, δε θα μπορέσουμε. Όχι χωρίς να υποστούμε πρώτα τρομερές απώλειες σε όλα τα επίπεδα.

Η μόνη διέξοδός μας είναι να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της φύσης πριν ξεπεραστούν τα όρια που έχει θέσει η ίδια, και να κάνουμε ότι είναι δυνατό από μέρους μας, να την επαναφέρουμε σε μια πρότερη κατάσταση. Σε μια υγιή κατάσταση »

inSports

Θρήνος στο αγγλικό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Κέβιν Κάμπελ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 54 ετών άφησε ο πρώην ποδοσφαιριστής των Άρσεναλ και Έβερτον, Κέβιν Κάμπελ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024