Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ψάρι που τρώει πλαστικά

Το ψάρι που τρώει πλαστικά

Συμβολισμός, κάλεσμα σε δράση και εκπαίδευση συνθέτουν την έξυπνη κίνηση του Δήμου Νέας Σμύρνης για την μείωση χρήσης των πλαστικών

Πρόσφατα διάβασα σε ένα άρθρο πως εκφράζονται πλέον όχι απλώς φόβοι αλλά βεβαιότητες πως το 2050 στις θάλασσες της Γης τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια.

Μπορεί να θεωρείται μακρινό το 2050, μπορεί να είμαστε ψάρια να μας ενδιαφέρει όμως γνωρίζει κανείς με σιγουριά αν η σφοδρή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος με ταυτόχρονη εξαφάνιση χιλιάδων ειδών προκαλέσει αλληλουχία καταστροφικών γεγονότων;

Μόνο οι επιστήμονες αν φαινόμενα τέτοια μόνο οι παραγωγοί ταινιών φαντασίας ίσως δώσουν μια απάντηση.

Στη Νέα Σμύρνη διαβλέποντας το ζοφερό μέλλον αποφάσισαν να δράσουν σήμερα.

Μάλιστα συνδύασαν ένα ψάρι που ανέλαβε τον ρόλο να μαζέψει τα πλαστικά γλυτώνοντας τους ωκεανούς και τις θάλασσες.

Θυσιάζεται για να ζήσουν τα άλλα καταπίνοντας κάθε πλαστικό που οι άνθρωποι πετάνε.

Στον Δήμο Νέας Σμύρνης πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη προσπάθεια ορθότερης διαχείρισης των αποβλήτων μέσω της συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών, της χωριστής διαλογής βιοαποβλήτων, της ενίσχυσης της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το περιβάλλον  συμβάλλοντας παράλληλα στην εθνική προσπάθεια για ποιοτική ανακύκλωση, συλλέγοντας χωριστά τα απόβλητα δίνοντας τη δυνατότητα να μετατρέπονται σε νέα υλικά αποκτώντας αξία.

Η zero waste κοινωνία μπορεί να φαντάζει μια ουτοπία σήμερα όμως μπορεί να επιτευχθεί αρκεί να σκεφτούμε το εξής απλό: ανθρώπων έργο η μόλυνση ανθρώπων έργο ο καθαρισμός. Δική μας η επιλογή.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας δεδομένα έφεραν μεγάλη αύξηση των πλαστικών μίας χρήσης και ήρθε η ώρα να αποδείξουν όλοι οι Νεοσμυρνιώτες την πρόθεση τους να αλλάξουν τα δεδομένα.

Μια πόλη σύμβολο δύναμης ψυχής μπορεί να αγκαλιάσει την καινοτόμο Δράση «Ο Κύκλος των χαμένων πλαστικών» που πραγματοποιεί η δημοτική αρχή και επισκεφτεί το πρωτότυπο ψάρι μας για να ρίξετε εκεί τα άχρηστα πλαστικά μπουκάλια.

Όταν πετάμε ανεξέλεγκτα πλαστικά στη φύση ουσιαστικά βάζουμε στο σώμα τον επόμενων γενεών ένα αγκάθι.

Αγκάθια η φύση φρόντισε να προικίσει τους σκαντζόχοιρους και τα τριαντάφυλλα οπότε η θέση είναι πιασμένη και τα παιδιά μας πρέπει να πορευθούν χωρίς αγκάθια που έμμεσα τους τρυπήσαμε οι μεγαλύτεροι με αυτά.

5 με 11 Ιουνίου το ψάρι-ήρωας θα βρίσκεται εντός του άλσους της Νέας Σμύρνης

Κατά το διάστημα αυτό θα πραγματοποιείται και ενημέρωση των επισκεπτών για όλα τα συστήματα ανακύκλωσης που εφαρμόζονται, ενώ οικολογικές τσάντες θα διανέμονται σε όσους πολίτες ρίξουν στο γαλάζιο ψάρι τις πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποίησαν.

Η δημοτική αρχή έβαλε και ποσοτικό στόχο να συλλεγούν 40 χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια.

Η πρόκληση είναι μεγάλη.

Αν η Νέα Σμύρνη τα καταφέρει, επειδή μάλιστα είναι  «δήμος αναφοράς» τότε μπορούμε να σκεφτούμε πως υπάρχει ελπίδα για το περιβάλλον.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024