Ο υπερυπολογιστής Fugaku, δημιούργημα της ιαπωνικής Fujitsu και του εθνικού ινστιτούτου ερευνών Riken της Ιαπωνίας, υπερασπίστηκε τον τίτλο του σαν ο «ταχύτερος στον κόσμο», νικώντας τους ανταγωνιστές από Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Fugaku κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή της λίστας TOP500 επιτυγχάνοντας ταχύτητα 442 petaflops. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο υπέρ-υπολογιστής Summit της IBM με σκορ 148 petaflops. Η συγκεκριμένη λίστα καταρτίζεται από ένα διεθνές πάνελ ειδικών και δημοσιεύεται κάθε Ιούνιο και Νοέμβριο. Πέρα από την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης ο υπερυπολογιστής της Fujitsu πέτυχε πρωτιές σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και στην επεξεργασία big data.

Ο Fugaku αποτελεί τον επόμενης γενιάς υπερυπολογιστή που διαδέχθηκε στην Ιαπωνία τον υπολογιστή K, ο οποίος κατατάχτηκε πρώτος το 2011. Για την κατασκευή του Fugaku δαπανήθηκε το ποσό των 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ κατέστη πλήρως επιχειρησιακός τον Μάρτιο. Λόγω της υψηλής επεξεργαστικής του ισχύος αποτελεί ιδανική επιλογή για επεξεργασία big data και για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων.

Η ιαπωνική ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον Fugaku στην ανάπτυξη δομής οχημάτων που θα είναι πιο ανθεκτικά σε συγκρούσεις χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη. Επιπλέον, ήδη η Fujitsu Japan έχει ξεκινήσει την μελέτη χημικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της Covid χρησιμοποιώντας τις ικανότητες προσομοίωσης του Fugaku.

Αν και ένας υπερυπολογιστής από την Ιαπωνία βρέθηκε πρώτος στη συγκεκριμένη κατάταξη είναι γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι στην ουσία μία κούρσα με μόνο δύο αντιπάλους: τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τα συστήματα που αναπτύσσουν όχι μόνο για βιομηχανικούς λόγους αλλά επίσης και για στρατιωτική έρευνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ήδη σε επόμενης γενιάς μηχανήματα που θα είναι ισχύος exascale (1 exaflop ισούται με 1.000 petaflops) και θα είναι τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από τον Fugaku. Ο Frontier του Oak Ridge National Laboratory και η Aurora του Argonne National Laboratory αναμένεται να καταστούν λειτουργικοί εντός του έτους.

Από την άλλη πλευρά οι κινεζικές προσπάθειες ανάπτυξης υπερυπολογιστών παραμένουν κρατικό μυστικό, αλλά σύμφωνα με φήμες τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα Nikkei Asia ήδη αναπτύσσεται ο διάδοχος του πάλαι ποτέ κινέζικου ταχύτερου supercomputer. Δεν αποκλείεται δηλαδή και η Κίνα να έχει έτοιμο το δικό της exascale μηχάνημα εντός του έτους.

Ενδεικτικό του ανταγωνισμού ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ είναι ότι τον Απρίλιο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου σταμάτησε τις εξαγωγές υλικού προς επτά κινέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη υπερυπολογιστών, εντάσσοντάς τες στην περίφημη Entity List.

Πηγή: ΟΤ.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr