Πακιστάν: Οργή με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού – «Τα θύματα βιασμού ήταν ελαφρά ντυμένα»
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συνέδεσε τις πράξεις των ανδρών με την ενδυμασία των γυναικών, δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνα απλουστευτικές».
Την οργή οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Χαν ο οποίος, σε μια συνέντευξή του, είπε ότι τα θύματα βιασμού ήταν «ελαφρά ντυμένα».
Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Axios, ο πρώην πρωταθλητής του κρίκετ συνέδεσε τις πράξεις των ανδρών με την ενδυμασία των γυναικών, δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνα απλουστευτικές» από περίπου δέκα μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη.
«Οι άντρες δεν είναι ρομπότ»
«Εάν μια γυναίκα είναι ελαφρά ντυμένη, αυτό θα έχει κάποια επίδραση στους άνδρες, δεδομένου ότι δεν είναι ρομπότ. Είναι θέμα κοινής λογικής», είπε ο Ιμράν Χαν όταν ρωτήθηκε για την επιδημία σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών στο Πακιστάν. Δεν διευκρίνισε για τι είδους ενδύματα μιλούσε, σε μια χώρα όπου οι περισσότερες γυναίκες φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες που καλύπτουν όλο το σώμα.
Περισσότερες από δέκα οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, μεταξύ των οποίων και η Πακιστανική Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ανεξάρτητο όργανο, τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη για τις απόψεις που εξέφρασε. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού «είναι επικίνδυνα απλουστευτικές και απλώς ενισχύουν τη γενική άποψη ότι οι γυναίκες είναι συνειδητοποιημένα θύματα και οι άνδρες ανίσχυροι επιτιθέμενοι», επισημαίνουν. Με αυτές τις δηλώσεις «χορηγείται ατιμωρησία σε εκείνους που είναι ένοχοι για βιασμούς, σοδομισμούς και επιθέσεις», σχολίασε ο Καραμάτ Άλι, υπεύθυνος του Πακιστανικού Ινστιτούτου Εργασίας, Εκπαίδευσης και Έρευνας, που υπέγραψε επίσης την ανακοίνωση.
Η ασφάλεια των βιαστών
«Ανατριχιάζω με την ιδέα ότι πολλοί βιαστές αισθάνονται ασφαλείς σήμερα» καθώς οι δηλώσεις του πρωθυπουργού «εγκρίνουν το έγκλημά τους», έγραψε στο Twitter η Κανουάλ Άχμεντ, μέλος μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών.
Στις αρχές Απριλίου ο Ιμράν Χαν είχε και πάλι συνδέσει τον βιασμό με τα ρούχα που επιλέγουν να φορέσουν οι γυναίκες. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες καλύπτουν το σώμα τους στο Ισλάμ είναι για να αποφύγουν τις προκλήσεις.
Ο «κώδικας τιμής»
Τα θύματα βιασμού συχνά αντιμετωπίζονται με καχυποψία στο Πακιστάν και οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σπανίως ερευνώνται σοβαρά. Μεγάλο μέρος της χώρας ζει με βάση τον πατριαρχικό «κώδικα τιμής» που συστηματικά καταπιέζει τις γυναίκες.
Η δυσαρέσκεια ωστόσο διογκώνεται, μπροστά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ορισμένες επιθέσεις. Το 2020 οργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή τον βιασμό μιας μητέρας, μπροστά στα μάτια των παιδιών της, όταν το αυτοκίνητό της έμεινε από καύσιμα σε έναν δρόμο. Ένα στέλεχος της αστυνομίας την κατηγόρησε τότε ότι οδηγούσε μόνη της τη νύχτα χωρίς τον σύζυγό της.
- Διαδοχικές συναντήσεις Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ – Στο επίκεντρο η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας
- Το Ιράν για τις κυρώσεις στο πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αποτυχία
- Οι Στάρμερ και Στέρε φόρεσαν μπλούζες των εθνικών τους ομάδων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
- ΠΑΚΟΕ: Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε «με ασφάλεια» από την Κόρινθο έως την Πάτρα
- Γιορτή σήμερα 8 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]
- Η μυθική εμφάνιση του Μέσι και η αποθέωση από τους συμπαίκτες του (vids)
- «Δεν είναι πια μια επιχείρηση, είναι πόλεμος – Είναι πόλεμος πλήρους κλίμακας» λέει το Κρεμλίνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442