Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κικίλιας: Μας ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη, κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι – Τι είπε για πιθανά τοπικά lockdown

Κικίλιας: Μας ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη, κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι – Τι είπε για πιθανά τοπικά lockdown

Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού

Για την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία πλέον εξαπλώνεται στην Ευρώπη και έχει φτάσει στη χώρα μας, αλλά και για την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Euronews επισήμανε πως η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα απασχολεί τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το υπουργείο Υγείας, ωστόσο το σύστημα Υγείας παραμένει έτοιμο και σε εγρήγορση ακόμη και στην περίπτωση ενός τέταρτου κύματος.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως ασφαλείς απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα είναι μόνο αυτοί που έχουν εμβολιαστεί.

«Η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα δηλαδή, είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι κυριαρχεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και παρουσιάζει περιστατικά εδώ στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Αρκουμανέας για ινδική μετάλλαξη: Αν χρειαστεί επιστροφή σε τοπικά lockdown

Μας ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη

Προφανώς και μας ανησυχεί και μας απασχολεί, για αυτό και βλέπετε την εγρήγορση του συστήματος απόκρισης σε αυτό τον κίνδυνο: του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των επιστημόνων μας.

Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να μιλήσει ένας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε πολύ υψηλό επίπεδο, με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πλέον εμβολιαστεί.

Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως προέχει η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας.

Οι εμβολιασμοί παντού στο κόσμο είναι προαιρετικοί και αυτό έχει καταστεί σαφές. Από εκεί και πέρα, εκεί που τίθενται θέματα Δημόσιας Υγείας, σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, που υπάρχουν μεγάλης ηλικίας συμπολίτες μας που κινδυνεύουν από τον ιό, πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να σέβονται πρώτα και πάνω από όλα το λειτούργημα το οποίο επιτελούν.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα κερδίζει έδαφος – Ποιες ηλικιακές ομάδες απειλεί περισσότερο

Στην Ελλάδα έχουμε δείξει πολύ υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό και αλληλεγγύη και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε αυτές τις κινήσεις και τις αποφάσεις που θα θωρακίσουν τη Δημόσια Υγεία.

Οι εμβολιασμοί θα δείξουν τον δρόμο για το πώς θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι

Για την περίπτωση ενός ενδεχόμενου τοπικού lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο οι συμπολίτες μας θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι.

«Υπάρχουν περιοχές που έχουν πιο υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και άλλες οι οποίες έχουν πιο χαμηλά επίπεδα. Προφανώς υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ευθύνης. Είναι θέμα αλληλεγγύης.

Αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι – που δεν υπάρχει κανένας άτρωτος – πρέπει να σκεφτούμε τους συμπολίτες μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αν και βλέπετε ότι αυτή η μετάλλαξη και γενικά η νόσος έχει χτυπήσει δυστυχώς και πιο νέους συμπολίτες μας και παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Κικίλιας στον Κήρυκα Αυστραλίας: Εμβολιαζόμαστε και τηρούμε τα μέτρα προστασίας – Τι είπε για τον Τσιόδρα

Έχουν κινδυνεύσει και πιο νέοι άνθρωποι, έχουν χάσει τη ζωή τους και πιο νέοι άνθρωποι. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να τα βλέπει αυτά, αντιθέτως όλοι θέλουμε να οδηγηθούμε βήμα-βήμα σε ασφαλή νερά», επισήμανε.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024