Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν για πρώτη φορά εκπρόσωπος των εκδοτών Τύπου και των Δημοσιογράφων

Από τις αρχαιρεσίες, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, προέκυψαν το νέο 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο και το νέο 3μελές Εποπτικό Συμβούλιο του
ΟΣΔΕΛ. Η θητεία τους είναι τριετής.

Σημειώνουμε ότι εφέτος για πρώτη φορά ο Οργανισμός, με στόχο την εκπροσώπηση όλων των συμβασιούχων του στα διοικητικά όργανα, συμπεριέλαβε την επαγγελματική ομάδα των δημοσιογράφων, καθώς και την επαγγελματική ομάδα των εκδοτών έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, μεταξύ των ομάδων των συνεταίρων του Οργανισμού -μαζί με τις ομάδες των συγγραφέων και των εκδοτών- προβλέποντας μία θέση για δημοσιογράφο και μία για εκδότη στο ΔΣ.

Η σύνθεση του νέου ΔΣ, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά και τη συγκρότηση σε σώμα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιουνίου, είναι η εξής:

Πρόεδρος: Αντώνης Χ. Καρατζάς, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη

Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, συγγραφέας

Γραμματέας: Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας

Ταμίας: Μαριλένα Πανουργιά, Εκδόσεις Ίκαρος

Μέλη: Κώστας Δαρδανός, Εκδόσεις Gutenberg, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, Εκδόσεις Μίνωας, Σωτήρης Μπέσκος, εκδότης ηλεκτρονικού Τύπου, OpinionPost SA, Ανδρέας Παναγόπουλος, δημοσιογράφος, Γιώργος Πασχαλίδης, Εκδόσεις Broken Ηill Publishers Ltd, Κλαίτη Σωτηριάδου, συγγραφέας-μεταφράστρια, Βάσιας Τσοκόπουλος, συγγραφέας-ιστορικός, Θεόδωρος Φορτσάκης, συγγραφέας-καθηγητής Πανεπιστημίου

Το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελείται από τρία μέλη, έναν δημιουργό, έναν εκδότη και το τρίτο μέλος μπορεί να είναι είτε δημιουργός, είτε εκδότης.

Ο ρόλος του Εποπτικού Συμβουλίου περιλαμβάνει τον έλεγχο των πράξεων του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και την τήρηση των διατάξεων του Καταστατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.
Η σύνθεση του νέου Εποπτικού Συμβουλίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις αρχαιρεσίες, είναι η εξής: Εύη Γαλάνη, συγγραφέας-δικηγόρος, Φαίδων-Γρηγόριος Κυδωνιάτης, Εκδόσεις Ευρασία, Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας.
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός.

Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκδοτών έργων του λόγου. Λειτουργεί από το 1997 με άδεια του
Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4481/2017. Εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, περισσότερους από 800 εκδότες βιβλίων, περιοδικών, Τύπου και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων, μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες. Αποστολή του είναι να διευκολύνει τη νόμιμη πρόσβαση ή/και αναπαραγωγή έντυπων έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών ή για τη χρήση από επιχειρήσεις, να εισπράττει και να αποδίδει τα δικαιώματα στους δικαιούχους, καθώς και να προστατεύει τα έργα τους από τη λογοκλοπή και την πειρατεία. Επιδιώκει τη βελτίωση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη συνειδητοποίηση της σημασίας των πνευματικών δικαιωμάτων από την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, μία εκ των οποίων είναι η καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας διατηρεί τη βιβλιογραφική βάση osdelnet.gr. Επίσης εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς ενώσεις συλλογικής διαχείρισης (IFRRO, PDLN κλπ.).

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr