Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γλυκά Νερά - Ο βίος και η πολιτεία ενός δολοφόνου: Από τον «παραμυθένιο» γάμο στο κελί της φυλακής

Γλυκά Νερά – Ο βίος και η πολιτεία ενός δολοφόνου: Από τον «παραμυθένιο» γάμο στο κελί της φυλακής

Ο Μπάμπης - και ο κάθε Μπάμπης - δεν χρειάζεται κάποιο λόγο για να σκοτώσει την Καρολάιν: το έκανε επειδή μπορούσε, επειδή ήταν σε θέση ισχύος, επειδή αυτή ήταν κτήμα του, ίσως επειδή το ήθελε.

Φαινομενικά ήταν ο τέλειος σύζυγος, ο άνθρωπος που θα ήθελε η κάθε Ελληνίδα μάνα να έχει γαμπρό. Εμφανίσιμος, με μια αρκετά άνετη δουλειά ως πιλότος, ευκατάστατος, από καλή οικογένεια και συμπεριφορά υπεράνω υποψίας. H περίπτωση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να δημιουργούμε θεωρίες συνωμοσίας περί «τεράτων» και αιμοσταγών αλλοδαπών: το πραγματικό «κακό» βρίσκεται δίπλα μας, παίρνει το πρόσωπο του καλού παιδιού και έχει τα κλειδιά του σπιτιού μας.

Με μια επιφανειακή ματιά, η ζωή του ζεύγους Μπάμπη – Καρολάιν είναι αξιοζήλευτη: ο παραμυθένιος γάμος στην Πορτογαλία, τα ταξίδια με τα ελικόπτερα, το Ντουμπάι, η μεζονέτα σε καλή περιοχή, ο ευτυχισμένος γάμος και το παιδί. Σε μια εποχή που μετράει περισσότερο το φαίνεσθαι και η προβολή του από τα social media, γιατί να σκεφτεί κάποιος ότι υπήρχαν παραφωνίες σε μια τέτοια σχέση;

Κανείς δεν προβληματίστηκε ότι ο τότε 27χρονος Μπάμπης φλέρταρε μια 14χρονη – τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ασυνήθιστες εξάλλου στην ελληνική επαρχία. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε όταν ο πιλότος άρχισε να απομονώνει όλο και περισσότερο την Καρολάιν από τον περίγυρό της. Φέρεται να είχε κόψει επαφές ακόμη και με την ίδια του την οικογένεια, αφού η μητέρα του είχε να δει την εγγονή της από την αρχή του έτους.

Η αρχική υποψία προς το πρόσωπό του γρήγορα εξανεμίστηκε, όταν ο 32χρονος σέρβιρε το ευπώλητο παραμυθάκι της ληστείας μετά φόνου από «σκληρούς αλλοδαπούς». Πώς θα μπορούσε ένας κανονικός άνθρωπος να προχωρήσει σε τέτοιο έγκλημα;

Για την ψυχοπαθολογία του Flying Babis θα αποφανθούν οι αρμόδιοι ψυχολόγοι και επιστήμονες. Εμείς μπορούμε μόνο εικασίες να κάνουμε από τη στάση του και μόνο: το κενό και ανέκφραστο βλέμμα, η έλλειψη οποιουδήποτε συναισθήματος, η ασυνήθιστη εξοικείωση με την κάμερα, οι δηλώσεις που δεν δείχνουν κανένα οίκτο, καμία επίγνωση για τον χαμό της Καρολάιν.

Κάποιοι ψάχνουν σενάρια και θεωρίες πίσω από το κίνητρο της δολοφονίας. Άλλοι προσπαθούν να ξεπλύνουν τον «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο», τη «γοητευτική προσωπικότητα», τον «φερόμενο ως δράστη». Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για καθαρή περίπτωση ψυχοπαθούς.

Ωστόσο, όσο δύσκολο και αν είναι να το αντιληφθεί ο κοινός νους, ο Μπάμπης – και ο κάθε Μπάμπης – δεν χρειάζεται κάποιο λόγο για να σκοτώσει την Καρολάιν: το έκανε επειδή μπορούσε, επειδή ήταν σε θέση ισχύος, επειδή αυτή ήταν κτήμα του, ίσως επειδή το ήθελε.

Ζωή χαρισάμενη

Ο 32χρονος εργαζόταν ως πιλότος σε ελικόπτερα και είχε τη δυνατότητα να παρέχει στην οικογένειά του μια άνετη ζωή. Πριν επικρατήσουν τα drones, συνεργαζόταν αρκετά συχνά με φωτογράφους, οι οποίοι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τη δεινότητά του ως πιλότου και το γεγονός ότι δεν φοβόταν να προχωρήσει σε χαμηλές πτήσεις έτσι ώστε να βγει η τέλεια λήψη.

Τέτοιες χαμηλές πτήσεις έκανε και πάνω από την Αλόννησο, όταν κόρταρε την ανήλικη Καρολάιν. Καθημερινά πετούσε από τα Μέγαρα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε όλη την Ελλάδα, και κυρίως σε νησιά των Κυκλάδων, τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη. Αλλά ήταν πάνω από το νησί των Σποράδων που έκανε «φιγούρες» για τα μάτια της Καρολάιν και των υπολοίπων κατοίκων του νησιού.

Τις τελευταίες μέρες, η επαγγελματική δραστηριότητα του πιλότου έχει έρθει στο επίκεντρο. Εξετάζεται κατά πόσο είχε εμπλακεί σε δραστηριότητες που είχαν δυσαρεστήσει την 20χρονη σύζυγό του. Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το ζευγάρι είχε και τριβές για το ποιος προσφέρει περισσότερα για το σπίτι.

Οι δυο τους είχαν παντρευτεί στο θέρετρο Praia Do Canavial της Πορτογαλίας, σε μια παραλία μακριά από τις οικογένειές τους. Όλοι έκαναν λόγο για ένα καλό παιδί, συγκροτημένο, που είχε μάτια μόνο για τη μικρή. Κάπως έτσι και οι γονείς της Καρολάιν έδωσαν την ευχή τους παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Μετά τον γάμο, άρχισε τη συστηματική απομόνωση της Καρολάιν από τον περίγυρό της: η μετακόμιση στην απομακρυσμένη συνοικία των Γλυκών Νερών, η απουσία της φοιτήτριας από τη σχολή της, οι εγκυμοσύνες, το «πάγωμα» στις σχέσεις με τις οικογένειές τους.

Μοναδικό ψεγάδι στον «ανέφελο» γάμο τους η αποβολή στην πρώτη εγκυμοσύνη της Καρολάιν, γεγονός που της κόστισε προσωπικά. Ωστόσο, η ευτυχία τους συμπληρώθηκε τελικά πέρσι το καλοκαίρι με τον ερχομό της Λυδίας, έπειτα βέβαια από μια δύσκολη εγκυμοσύνη και γέννα.

Θέατρο σε επτά πράξεις από τον δολοφόνο

Και έπειτα, η καταστροφή. Μια εισβολή τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου στη μεζονέτα, μια βίαιη ληστεία και ο χαμός της Καρολάιν. Τότε, το πανελλήνιο γνώρισε τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, τον χαροκαμένο σύζυγο που με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία προσπαθούσε να διαχειριστεί το κακό που του έτυχε.

Οι αρχικές υποψίες προς το πρόσωπό του – «είναι πάντα ο σύζυγος» όπως ξέρουμε και από τις ταινίες – κάμφθηκαν όταν ο ίδιος άρχισε να τροφοδοτεί την Αστυνομία με στοιχεία για τους δράστες του εγκλήματος. Τι και αν η συμπεριφορά του ήταν εντελώς αφύσικη; Ο Έλληνας πιλότος δεν θα μπορούσε να είχε κάνει ποτέ κακό στη σύζυγό του και η εικόνα του με τη μικρή Λυδία στην κηδεία της μαμάς της ράγισε καρδιές…

Αν και σε κατάσταση σοκ, όπως θα έπρεπε κανονικά να βρισκόταν μετά τα όσα βίωσε τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου, όταν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τρεις δράστες εισέβαλαν στη μεζονέτα της οδού Παναγούλη ληστεύοντας και αφαιρώντας τη ζωή της γυναίκας του, ο 32χρονος πιλότος εμφανίστηκε μία ημέρα μετά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ιδιαίτερα ψύχραιμος δηλώνοντας:

«Δεν περιγράφεται, παιδιά… Σε κανέναν να μην τύχει. Να μη γίνει σε κανέναν ποτέ ξανά. Τα παιδιά ξέρουν τη δουλειά (σ.σ.: εννοεί τους αστυνομικούς), θα τους πιάσουν και αυτά που πέρασα εγώ, η οικογένειά μου και η οικογένεια της γυναίκας μου να μην το περάσει ξανά κανείς ποτέ. Τους παρακαλούσαμε, τους είπαμε πού θα βρουν τα χρήματα».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιγραφής του, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος προσπαθούσε μάταια να συγκεντρώσει το βλέμμα του σε ένα σημείο, με αποτέλεσμα να κοιτά από νευρικότητα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο συζυγοκτόνος έδειξε μια ιδιαίτερη εξοικείωση με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους: με κάποιους αντάλλασσε μηνύματα μέσω Instagram ακόμα και μερικά λεπτά πριν το μνημόσυνο της γυναίκας του. Ακόμα και στη δήλωσή του μπροστά στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC την ίδια ώρα, ο πιλότος φτιάχνει για μία ακόμη φορά τα μαλλιά του απαντώντας σε άψογα αγγλικά.

Μία ακόμα εμφάνισή του που προκάλεσε ποικίλα σχόλια είναι αυτή την ημέρα της κηδείας της 20χρονης Καρολάιν στην Αλόννησο, όπου ο ίδιος, αντί να συνοδεύσει τη σορό της συζύγου του με το αυτοκίνητο μέχρι τον Βόλο και από εκεί στο νησί των Σποράδων, όπως έκαναν η μητέρα της, οι γονείς του και λιγοστοί συγγενείς τους, προτίμησε να ταξιδέψει ως εκεί με το ελικόπτερο της εταιρείας όπου εργάζεται μαζί με συναδέλφους του.

Λίγα 24ωρα μετά το τελευταίο αντίο στη σύζυγό του στην Αλόννησο ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αποφάσισε να αποχαιρετήσει την Καρολάιν και μέσα από τη σελίδα του στο Instagram.

Όλο αυτό το διάστημα έδινε στους αστυνομικούς – τους οποίους αποκαλούσε «αδελφούς» του – ψευδείς πληροφορίες για τη δήθεν ληστεία. Περιέγραφε με λεπτομέρεια τις προφορές των δραστών και έδινε περιγραφή του «αρχηγού», ο οποίος όλως τυχαίως έμοιαζε με τον ίδιο…

Στην πραγματικότητα, ο Μπάμπης είχε διαπράξει ο ίδιος το έγκλημα και είχε μάλιστα αρκετό χρόνο για να σκηνοθετήσει τα πάντα. Δεν δίστασε να σκοτώσει το σκυλάκι της Καρολάιν – ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε αφού τη δολοφόνησε -, να αφαιρέσει τις κάρτες μνήμης και να καταστρέψει τις κάμερες, να πετάξει τις βέρες και τα χρυσαφικά τους, να τοποθετήσει το μωρό δίπλα στη νεκρή μητέρα του και να δεθεί ο ίδιος με μονωτική ταινία.

Την ημέρα που συνελήφθη και ομολόγησε, είχε πάει στην Αλόννησο για το μνημόσυνο για τα σαράντα της Καρολάιν. Τότε, δεν είχε διστάσει να πάρει στην αγκαλιά του την χαροκαμένη μάνα και πεθερά του με τα ίδια χέρια που έπνιξε τη σύζυγό του…

Η ζωή στο κελί των 12 τετραγωνικών

Μετά την ομολογία του, ο πιλότος άφησε τον πολυτελή βίο με τα ελικόπτερα και τη μεζονέτα για το κελί του Κορυδαλλού. Μάλιστα, σε μια ένδειξη κυνισμού πριν μεταφερθεί στις φυλακές, από τη ΓΑΔΑ όπου κρατείτο φέρεται να δήλωσε με καλή διάθεση: «άντε να τελειώνουμε, να μπούμε φυλακή για να ασχοληθώ με την ανατροφή της Λυδίας».

Για κάποιο λόγο, όμως, συνεχίζει να έχει προνόμια που άλλοι κρατούμενοι στερούνται: του φοράνε αλεξίσφαιρο για να μη… κινδυνέψει και μεταφέρεται στη VIP πτέρυγα ΣΤ’ όπου βρίσκονται επιφανείς κρατούμενοι.

Μια πτέρυγα που θεωρείται υψίστης ασφαλείας και «ήσυχη» – μακριά από τις απειλές των ποινικών προς το πρόσωπό του.  Στην ίδια πτέρυγα κρατούνται ο Μένιος Φουρθιώτης, ο Παναγιώτης Βλαστός και ο Τζώρτζης Κοτσολιούτσος, με τα κελιά τους να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με αυτό που κρατείται ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.

Το κελί μοιράζεται με έναν πρώην σωφρονιστικό υπάλληλο που κατηγορήθηκε για εισαγωγή ναρκωτικών σε φυλακές, ένα άτομο που κατηγορήθηκε για υπόθεση ναρκωτικών και ένα ακόμη για υπόθεση λαθρεμπορίου. Ο χώρος είναι 12 τετραγωνικά με δυο διπλά κρεβάτια (τύπου κουκέτα), με ένα παράθυρο που «βλέπει» στο προαύλιο.

Αφού ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της φυλακής – για το οποίο, όπως φάνηκε, δεν είχε πολλές απορίες -, απευθύνθηκε στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και με ψυχρό ύφος τους είπε μόνο: «Βρείτε μου να κάνω μια δουλειά για να περνάει η ώρα μου».

Χθες το πρωί έκανε τον πρώτο κοινό προαυλισμό με άλλους κρατούμενους της πτέρυγας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν λιγομίλητος και απλά αντάλλαξε κάποιους χαιρετισμούς. Οι προαυλισμοί του θα είναι πρωί και απόγευμα για κάποιες ώρες και δεν είναι υποχρεωτικοί.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024