Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καλωσορίζει το μίσος και το μένος

Καλωσορίζει το μίσος και το μένος

Μην περιμένετε εκπλήξεις στον Δωδεκάλογο του Βαρουφάκη. Θα βρείτε τα αναμενόμενα: Grexit, διαγραφή χρέους, διεθνισμός, Παλαιστίνη, σύγκρουση με την Ευρώπη και τα τοιαύτα.

Από την αρχαιότητα ο αριθμός 12 έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και ιδίως στις θρησκείες: 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι φυλές του Ισραήλ, 12 οι Απόστολοι του Χριστιανισμού κ.ο.κ. Δώδεκα είναι και οι θέσεις που συμπυκνώνουν την ιδεολογία του κόμματος Βαρουφάκη και οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον ίδιο, με δημοσίευση στην ιστοσελίδα του, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος – επιλογή που ίσως δεν είναι συμπτωματική, λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης ιδέας που τρέφει για τον εαυτό του ο αρχηγός.

Μην περιμένετε εκπλήξεις στον Δωδεκάλογο του Βαρουφάκη. Θα βρείτε τα αναμενόμενα: Grexit, διαγραφή χρέους, διεθνισμός, Παλαιστίνη, σύγκρουση με την Ευρώπη και τα τοιαύτα. Ισως η περισσότερο διαφωτιστική από αυτές (παρά την ασάφειά της), για το μέλλον που οραματίζεται το άλλοτε «asset» του Αλέξη Τσίπρα, είναι η δέκατη θέση. Εκεί, ονομάζεται το μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης που έχει στον νου του και το οποίο βαπτίζει «Πράσινη Μετακαπιταλιστική Φεμινιστική Κοινή Ευημερία». Αναφέρει, επίσης, τα τέσσερα βήματα που πρέπει να γίνουν (τα ονομάζει «ανάσες») ώστε «να ενθουσιάσουμε τους ανθρώπους μας εκεί έξω», όπως το έθεσε στη σχετική ομιλία του στο συνέδριο. Ούτε εδώ συναντούμε εκπλήξεις: κούρεμα χρεών (η περίφημη σεισάχθεια των αγανακτισμένων της πλατείας), ανάληψη των κόκκινων δανείων από το Δημόσιο, έκδοση εθνικού νομίσματος («αν χρειαστεί», όπως σημειώνει σε μία επίδειξη μαύρου χιούμορ…) και λαϊκή κυριαρχία στη δημόσια περιουσία.

Φυσικά, στο κείμενο δεν εξηγείται πουθενά πώς θα επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι. Το πιθανότερο είναι ότι δεν το ξέρει ούτε ο ίδιος. Αλλωστε, τα πρακτικά ζητήματα πάντα τα περιφρονούσε ως υποδεέστερα της ευφυΐας του, κάτι που το απέδειξε στο διάστημα της υπουργίας του στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα με την απόλυτη αδιαφορία του για τα θέματα καθημερινής διαχείρισης. Ωστόσο, έχει φροντίσει να βρει τα ονόματα – και μάλιστα αρχαιοελληνικά – των παρεμβάσεων με τις οποίες θα μεθοδεύσει τη μετάβαση στην «Πράσινη Μετακαπιταλιστική Φεμινιστική Κοινή Ευημερία», έστω και να δεν έχει ιδέα για το περιεχόμενό τους. Κλασικός Βαρουφάκης, δηλαδή, αντάξιος της προέλευσης του ονόματός του. Χάρη σε αυτόν, εξάλλου, οι μπαρούφες στα ελληνικά λέγονται πλέον βαρούφες.

Διασκεδαστικότερη όμως είναι η πέμπτη θέση στον Δωδεκάλογο, όπου θίγεται το υπαρξιακό του κόμματός του. «Γιατί υπάρχουμε;» Θέτει το ερώτημα ο ίδιος και απαντά: «Γιατί το Μέρα25 καλωσορίζει το μίσος και το μένος του εγχώριου κατεστημένου»! Εδώ αποκαλύπτεται (όχι ότι θέλει και πολύ άλλωστε…) ο αβυσσαλέος ναρκισσισμός του. Ποιο μίσος και ποιο μένος; Χλεύη και σαρκασμός στη χειρότερη περίπτωση, σε καμία όμως μίσος και μένος. Το μίσος και το μένος προϋποθέτουν φόβο και η γραφικότητα ποτέ δεν προκαλεί φόβο…

ΑΠΕΙΛΗ  Ή ΑΣΤΕΙΟ;

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη γνωστή υπόθεση της αεροπειρατείας που οργάνωσε η Λευκορωσία, προκειμένου να απαγάγει πολιτικό αντίπαλο του καθεστώτος Λουκασένκο. Αποκάλυψε μάλιστα ότι, αφού το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Αθήνα, η Ελλάδα «εξετάζει αν θα πρέπει να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων». Υποθέτω ότι εννοεί μια προσφυγή σε κάποιο διεθνές δικαστήριο, που μπορεί να επιλαμβάνεται παρομοίων υποθέσεων. Ειδάλλως, αν εννοεί προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια, πρόκειται για αστείο, το οποίο ιδίως ο Λουκασένκο πολύ θα το εκτιμήσει!..

ΕΞΑΓΩΓΗ ΙΔΕΩΝ

Διαβάζω ότι ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος VMRO της Βουλγαρίας, ονόματι Ανγκέλ Τζαμπάσκι, που τυγχάνει και ευρωβουλευτής, ανήρτησε βίντεο στα social media με τίτλο «Η Μακεδονία είναι βουλγαρική» (εννοεί τη Βόρειο Μακεδονία). Πρόκειται φυσικά για παραλλαγή του πασίγνωστου συνθήματος «η Μακεδονία είναι ελληνική», που μας ταλαιπώρησε σχεδόν τριάντα χρόνια. Ανεξαρτήτως της διαφωνίας μου με τη θέση του βούλγαρου ευρωβουλευτή, δεν μπορώ να μη συγκινούμαι με τη σκέψη ότι, για πρώτη φορά μετά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, μια γνησίως ελληνική ιδέα κατορθώνει να περάσει τα σύνορα της χώρας. Εστω και μέχρι τη Βουλγαρία…

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024