«Όσο ο ιός βρίσκει ανεμβολίαστους ανθρώπους θα μολύνει συνέχεια και θα σπέρνει τον θάνατο», υπογραμμίζει ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου

«Όσο ο ιός βρίσκει ανεμβολίαστους ανθρώπους θα μολύνει συνέχεια και θα σπέρνει τον θάνατο», υπογραμμίζει ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Το ποσοστό ανοσίας 70%, που λέγεται πως θα πετύχουμε μέσα στο καλοκαίρι, στην πραγματικότητα θα το φτάσουμε με την πρώτη δόση μόνο, η οποία δεν δίνει μεγάλα ποσοστά αποτελεσματικότητας «και ειδικά με την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ από την Ινδία, που έχει τρομακτικά περισσότερες δυνατότητες διασποράς, αλλά ευτυχώς δεν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δύναμη» εξηγεί ο κ. Καπραβέλος.

Με την πρώτη εμβολιαστική δόση υπάρχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 30% έναντι της ινδικής μετάλλαξης, «θέλει 2 δόσεις για να φτάσουμε στο ποσοστό 88-90% αποτελεσματικότητας», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8.

«Πρέπει να θυμόμαστε πως κάποιος που έχει κάνει μόνο την 1η δόση μπορεί να αρρωστήσει βαριά», τονίζει και υπενθυμίζει πως πάνω από το 95% των ανθρώπων που πέθαναν στο 3ο κύμα, περίπου 5.000, ήταν ανεμβολίαστοι. «Γι’ αυτό και η αγωνία μας στην πρώτη γραμμή, που βιώνουμε τον θάνατο ανθρώπων που δεν ήταν η ώρα τους.  Πρέπει μες στο καλοκαίρι να εμβολιαστούμε γιατί είναι περίοδος νεκρή για τον ιό, ώστε αν έρθει το 4ο κύμα τον Νοέμβριο, να είναι διαχειρίσιμη απειλή, όχι μόνο για να μην κλείσουν τα σχολεία, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τους άλλους ασθενείς με άλλες παθήσεις που βρίσκονται σε αναμονή όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία», αναφέρει ο κ. Καπραβέλος. «Τώρα ο ιός είναι σε ύπνωση, όσο το καθυστερούμε τόσο χειρότερο είναι, για να προλάβουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας, γιατί ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί».

Ο Νίκος Καπραβέλος δίνει έμφαση και στην τουριστική περίοδο όσο αφορά στην είσοδο πιθανών κρουσμάτων στην χώρα, και συστήνει πολλή προσοχή, «Καθώς θα γίνει ανάμειξη των τουριστών με τον ντόπιο πληθυσμό, γι’ αυτό να προσέχουμε ποιοι μπαίνουν και να μην υπάρχει συνωστισμός στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ».

Σχετικά με την συζήτηση για 3η  εμβολιαστική δόση, ο κ. Καπραβέλος εξηγεί πως «επειδή οι μελέτες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ακόμη, θα χρειαστούμε μια αναμνηστική δόση τον Σεπτέμβριο, ειδικά οι γιατροί, που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, ώσπου να γίνει η αναμνηστική δόση ετήσια και κάποια στιγμή ο ιός να σβήσει».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr