Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνείς Οίκοι: Αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Διεθνείς Οίκοι: Αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Εκτιμούν πως η ανάκαμψη κινείται σε υψηλότερη τροχιά από ό,τι αναμενόταν

Του Τάσου Μαντικίδη

Σε αναβαθμίσεις των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρούν οι οικονομολόγοι διεθνών οίκων αλλά και τραπεζών, εκτιμώντας πως  η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κινείται σε υψηλότερη τροχιά από ό,τι αναμενόταν.

Η οικονομία εξάλλου, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι ξένων τραπεζών, εισέρχεται σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αναμένεται να κινητοποιήσει  επενδυτικούς πόρους 59 δισ. ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια και συνολικά 100 δισ. ευρώ μαζί με το ΕΣΠΑ, όσο δηλαδή και το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της 10ετούς κρίσης χρέους.

Η  DBRS Morningstar προχώρησε  π.χ. σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ελληνική οικονομία προβλέποντας στο βασικό της σενάριο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 5% σε μέσα επίπεδα τόσο για το 2021 όσο και για το 2022. Όπως εκτιμά, το εμβολιαστική πρόγραμμα θα στηρίξει την ανάπτυξη από  το δεύτερο εξάμηνο 2021 και το 2022, την ώρα που η ανεργία και η αγορά ακινήτων κινήθηκαν  καλύτερα από το αναμενόμενο, ενώ και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών είναι σε καλή κατάσταση, υποστηριζόμενοι από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Ανάπτυξη 6,5% το 2021 και 3,6% το 2022 αναμένει  για την Ελλάδα και  ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος θεωρείται ως η ευρωπαϊκή απάντηση στους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης και αποσκοπεί να ενταχθεί στην ομάδα των τεσσάρων μεγάλων οίκων που λαμβάνει υπόψιν της  η ΕΚΤ όσον αφορά την αξιολόγηση των επιμέρους χωρών μελών της ευρωζώνης.

Σε αναβάθμιση των  εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προχώρησε έπειτα από τα καλύτερα του αναμένουν στοιχεία για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου και η ING, προβλέποντας τώρα ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 4,7% φέτος για την Ελλάδα, έναντι 3,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.

Να σημειωθεί πως και η Εθνική αναθεώρησε ανοδικά την ανάπτυξη στο 5,7%, μία εκτίμηση που ενσωματώνει πρόβλεψη για ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 80% σε σχέση με πέρυσι, αν και θα παραμείνουν χαμηλότερα  κατά 55% σε σχέση με το 2019.

Πηγή: OT

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024