Διάνοιξη και των δύο κλάδων της πνευμονικής αρτηρίας, σε παιδί 9 ετών, χωρίς ανοικτή χειρουργική επέμβαση, αλλά με τοποθέτηση εφαπτόμενων στεντ, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Ιασώ Παίδων.

Η τεχνική αυτή, χρησιμοποιείται συνήθως για την διάνοιξη του διχασμού της κατιούσας αορτής και μερικές φορές του διχασμού στεφανιαίων αρτηριών, όμως είναι η πρώτη φορά εφαρμογής της στις πνευμονικές αρτηρίες.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από την εξειδικευμένη ομάδα του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος και του Αιμοδυναμικού Εργαστήριου του Ιασώ Παίδων υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Γεωργίου Τσαούση και υπό την Επιστημονική καθοδήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Βασιλείου Θανόπουλου καθώς και με την υποστήριξη του κ. Πάρη Άγιου, Επιστημονικού Συνεργάτη, Αναισθησιολογικού Τμήματος Ιασώ Παίδων. Έγινε, δε, υπό την Καρδιοχειρουργική κάλυψη του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του Ιασώ Παίδων που διευθύνει ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ιασώ Παίδων, ο 9χρονος Παναγιώτης γεννήθηκε με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια, και για την αντιμετώπισή της, είχε υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς.

Δύο χρόνια μετά την τελευταία επέμβαση, διαπιστώθηκαν στενώσεις:

  • Σοβαρού βαθμού στο στέλεχος της πνευμονικής αρτηρίας λίγο πριν τον διχασμό του,
  • Πολύ σοβαρού βαθμού και επιμήκης  στην αριστερή πνευμονική αρτηρία και
  • Μέτριου βαθμού στη δεξιά πνευμονική αρτηρία.

Όμως, το μικρό μήκος του στελέχους της πνευμονικής καθιστούσε αδύνατη την χρήση κεντρικού στεντ, λόγω του κινδύνου καταστροφής της πνευμονικής βαλβίδας.

Ταυτόχρονα, η ύπαρξη ανευρύσματος της δεξιάς κοιλίας πολύ κοντά κάτω από την επιφάνεια του στέρνου καθιστούσε εξαιρετικά δυσχερή την εκ νέου στερνοτομή για νέα, τέταρτη, εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Μετά από μελέτη των ευρημάτων που προέκυψαν από τον απεικονιστικό έλεγχο,  αποφασίστηκε ο μικρός ασθενής να υποβληθεί σε μη χειρουργική διάνοιξη του στελέχους και των δύο κλάδων της πνευμονικής αρτηρίας με την τεχνική τοποθέτησης εφαπτόμενων στεντς (kissing stents).

Με την εφαρμογή της νέας τεχνικής, η διάμετρος του στελέχους αυξήθηκε από τα 8 στα 18 mm (220%), της δεξιάς πνευμονικής αρτηρίας αυξήθηκε από 4 σε 10 mm (250%), ενώ της αριστερής πνευμονικής αρτηρίας από 2 σε 8 mm (400%).

Τα νέα τεχνολογίας στεντς που χρησιμοποιήθηκαν διαθέτουν την ιδιότητα να μπορούν με απλό μπαλονάκι να διαταθούν περαιτέρω στο μέλλον, ώστε να ανταποκρίνονται στην αύξηση του μικρού ασθενούς, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής εγχείρησής ανοικτής καρδιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο