Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός: Μαύρα τα μηνύματα από τη Βρετανία - Αβεβαιότητα και για τον Ιούλιο

Τουρισμός: Μαύρα τα μηνύματα από τη Βρετανία – Αβεβαιότητα και για τον Ιούλιο

Στον «αέρα» και ο Ιούλιος μετά από τις εξελίξεις στη Βρετανία. Αγώνας δρόμου για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού κοιτούν πλέον με αβεβαιότητα και τον Ιούλιο, καθώς οι απανωτές «εξαιρέσεις» από τη Βρετανία, δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αναβολή της άρσης του lockdown για τις 19 Ιουλίου, γεγονός που περιορίζει περαιτέρω τη δυνατότητα ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η χώρα μας.

Οι διαρκείς περιορισμοί της βρετανικής κυβέρνησης οδήγησαν νωρίτερα σήμερα , την TUI UK, που παρέχει υπηρεσίες σε Βρετανούς πολίτες, να ανακοινώσει πως παγώνει τις πωλήσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων έως και τις 11 Ιουλίου στην Βρετανία εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα διεθνή ταξίδια.

Από τις ακυρώσεις του βρετανικού τουριστικού γραφείου επηρεάζονται και ελληνικοί προορισμοί και ειδικότερα Ζάκυνθος (πάγωμα έως τις 28 Ιουνίου) και Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονος, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Θεσσαλονίκη (πάγωμα έως τις 4 Ιουλίου).

Η Βρετανία είναι από τους βασικούς αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού

Η βρετανική αγορά είναι πολύ σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς καλύπτει το 40% των εσόδων. Είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά τη γερμανική.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ποιες ελληνικές περιοχές έβγαλε από τη «λίστα κινδύνου» για ταξιδιώτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χώρα μας προσέλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν 2,5 δισ. και 749 εκατ. εισπράξεις, το 2019 και 2020 αντίστοιχα.

Η απόφαση της Μεγάλης Βρετάνιας να περιορίσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, τη στιγμή που αντιμετωπίζει νέα έξαρση κρουσμάτων και ανέβαλε την άρση του lockdown για τις 19 Ιουλίου, έχει δημιουργήσει προβλήματα σε μία σειρά από χώρες που περίμεναν τους Βρετανούς τουρίστες να τονώσουν την οικονομία τους.

Κυβερνητικές ανησυχίες

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη είχε κληθεί να σχολιάσει στις 5 Ιουνίου τη βρετανική απόφαση, να μην εντάξει για άλλη μια φορά την Ελλάδα στην πράσινη λίστα, και δεν έκρυψε την ανησυχία της.

«Είναι μια συντηρητική, μια σκληρή απόφαση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους Βρετανούς», είχε σχολιάσει και «μετέθεσε» το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στον Ιούλιο.

Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Τζόνσον

Το ενδεχόμενο να χαθεί και ο Ιούλιος για την τουριστική περίοδο είναι ορατό, και δεν είναι τυχαία η προσέγγιση που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανία αναδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος του ελληνικού τουρισμού, και η απόφαση για παράταση του lockdown στενεύει κι άλλο τα όρια για τους επαγγελματίες του κλάδου, που μιλούν για τυπική έναρξη της τουριστικής περιόδου.

«Τυπική επανεκκίνηση»

Ενδεικτικό είναι ότι σε επιστολή που απέστειλε ο ΣΕΤΕ στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας σημειώνει πως «βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές.

Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες και άγνωστο παραμένει αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ανωτέρω αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024