Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόρια: Δέκα χρόνια χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά στους 4 εφήβους πρόσφυγες για τον εμπρησμό

Μόρια: Δέκα χρόνια χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά στους 4 εφήβους πρόσφυγες για τον εμπρησμό

Ποινή φυλάκισης 10 ετών χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά επέβαλε το δικαστήριο της Χίου στους τέσσερις από τους έξι ανήλικους πρόσφυγες καθώς τους έκρινε ένοχους για τον εμπρησμό του στρατοπέδου της Μόριας τον Σεπτέμβρη του 2020

Ολοκληρώθηκε η δίκη για τους έξι κατηγορούμενους για εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020, με το δικαστήριο της Χίου να βρίσει ένοχους τους τέσσερις από τους έξι εφήβους, και να τους επιβάλει ποινή φυλάκισης 10 ετών, χωρίς δικαίωμα αναστολής και χωρίς να αναγνωρίσει κανέναν ελαφρυντικό.

Η δίκη είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούσαν εγγυήσεις «για δίκαιη δίκη», ενώ στην έναρξή της την Παρασκευή, σημειώθηκε ένταση καθώς δεν επετράπη η είσοδος σε δημοσιογράφους, διεθνείς παρατηρητές και δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξαιτίας – όπως αναφέρθηκε – της τήρησης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Οι δικηγόροι των ανηλίκων εκφράζουν την έκπληξή τους για το ότι δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε της μετεφηβικής ηλικίας.

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης  την ένσταση των δικηγόρων για μη καταλληλότητα του δικαστηρίου λόγω της ηλικίας των προσφύγων, όπως επίσης ένσταση σχετικά με την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος είχε κατονομάσει σε κατάθεσή του τους κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα, πήρε άσυλο, έφυγε για την Αθήνα και έκτοτε παραμένει άφαντος.

Για τους τέσσερις εφήβους υποβλήθηκε έφεση, ενώ τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν της υπόθεση αν χρειαστεί, μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι άλλοι δύο ανήλικοι είχαν καταδικαστεί τον Μάρτιο για τον εμπρησμό στη Μόρια.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024