Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δήμητρα» της Λέσβου: «Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αξίζει να γνωρίζει άμεσα εάν σήμερα θρηνεί ένα ακόμα μέλος της»

«Δήμητρα» της Λέσβου: «Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αξίζει να γνωρίζει άμεσα εάν σήμερα θρηνεί ένα ακόμα μέλος της»

Με ένα δελτίο τύπου η Orlando LGBT+, ζητά να γίνει επίσημη ενημέρωση για το αν η/ο Δημήτρη είναι νεκρή/ -ος και να αναλάβει η πολιτεία της ευθύνες που της αναλογούν και να δηλώσουν δημόσια σε ποιες κινήσεις προβαίνουν ώστε να ταυτοποιήσουν το πτώμα του ανθρώπου που έπεσε θύμα τροχαίου και εγκατάλειψης και πότε αναμένονται τα αποτελέσματα των κινήσεων αυτών.

Η πληροφορία ότι ο/η Δημήτρη Καλογιάννη είναι νεκρή/ός, ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη αναγγελία θανάτου της/ του. Η οργάνωση για ψυχική υγεία χωρίς στίγμα  Orlando LGBT+, με δελτίου τύπου ζητά να υπάρξει επίσημη ενημέρωση αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η/ο Δημήτρη(ς) αξίζει, έστω και μετά θάνατον, να αντιμετωπιστεί με σεβασμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αξίζει να γνωρίζει άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά εάν σήμερα θρηνεί ένα ακόμα μέλος της, θύμα μακροχρόνιας συστημικής βίας».

Το δελτίο τύπου της Orlando LGBT+

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν επίσημα και ανεπίσημα πληροφορίες για την/τον Δημήτρη Καλογιάννη, που αναζητείται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με αυτές υπάρχουν πλέον βάσιμες υποψίες ότι βρέθηκε νεκρή/ός, και το πτώμα της/του ταυτοποιήθηκε εν μέρει (συγκεκριμένα μέσα από φωτογραφίες που είδαν οι συγγενείς), πτώμα που εντοπίστηκε πριν δύο μήνες, μετά από τροχαίο ατύχημα κατά το οποίο πεζό άτομο χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε από τον οδηγό. Λέμε «εν μέρει» καθώς ακόμα δεν υπάρχει επίσημη δήλωση ταυτοποίησης από τις αρχές, άρα και επίσημη αναγγελία θανάτου της/του Δημήτρη, αφού εκκρεμούν τα αποτελέσματα του τεστ DNA -ή όποιας άλλης διαδικασίας- που θα επιβεβαιώσουν τα παραπάνω.

Την ίδια ώρα η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και όσα άτομα είχαν ευαισθητοποιηθεί από την ιστορία της/του Δημήτρη, καθώς και όσα άτομα είχαν εμπλακεί εθελοντικά στην αναζήτησή της, όπως είναι φυσικό ξεκινούν να θρηνούν για την τραγική απώλεια της ζωής ενός τρανς/gender non conforming ατόμου που είχε συγκινήσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό με την ζωή, την παρουσία και τον λόγο του, και ταυτόχρονα είχε ιστορικό πολλαπλών κοινωνικών, οικογενειακών, ψυχ-ιατρικών και θεσμικών κακοποιήσεων, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί επίσημα και αποδεδειγμένα ο θάνατός της/του.

Ως επιστημονικός φορέας που εξειδικευόμαστε στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αναμένουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση πριν προχωρήσουμε στον κριτικό αναστοχασμό για τις συστημικές, θεσμικές και άλλες κινήσεις που οδήγησαν σε αυτήν την κατάληξη.

Πριν από κάθε άλλο όμως, δηλώνουμε ότι είναι αναγκαίο, τόσο σε ηθικό όσο και σε κοινωνικό και κοινοτικό επίπεδο, οι αρχές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν δημόσια σε ποιες κινήσεις προβαίνουν ώστε να ταυτοποιήσουν το πτώμα του ανθρώπου που έπεσε θύμα τροχαίου και εγκατάλειψης και πότε αναμένονται τα αποτελέσματα των κινήσεων αυτών.

Η συμπεριφορά των αρχών απέναντι σε ανθρώπους η ζωή και η αξία των οποίων υποτιμάται διαρκώς, κρίνει τόσο τον σεβασμό που (δεν) επιδεικνύουν απέναντι στους νεκρούς, όσο και τον σεβασμό και την ανάληψη ευθύνης απέναντι στα ζωντανά άτομα-μέλη μιας κοινότητας που διαρκώς περιθωριοποιείται, υποτιμάται και στιγματίζεται -και εν τέλει αντιμετωπίζει καθημερινά κίνδυνο επιβίωσης.

Η/ο Δημήτρη(ς) αξίζει, έστω και μετά θάνατον, να αντιμετωπιστεί με σεβασμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αξίζει να γνωρίζει άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά εάν σήμερα θρηνεί ένα ακόμα μέλος της, θύμα μακροχρόνιας συστημικής βίας.

Επιπλέον όλες-οι-α μας, και κάθε μέλος μιας δημοκρατικής κοινωνικής δομής, χρειάζεται και δικαιούμαστε να γνωρίζουμε τι προβλέπεται να γίνει για την αναζήτηση ποινικών ή άλλων ευθυνών για αυτόν τον θάνατο, όπως και για την διαλεύκανση του επίμαχου τροχαίου ατυχήματος και της εγκατάλειψης του θύματος από τον οδηγό.

Κάθε ζωή έχει αξία. Κάθε θάνατος έχει αξία.

Κανένας άνθρωπος στα αζήτητα.

Οικογένεια: Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα – Θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες

Σε Δελτίο Τύπου, το δικηγορικό γραφείο Ραγκούση και Συνεργατών δηλώνει πως έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της οικογένειας, η οποία από τις 7 Απριλίου, οπότε και ενημερώθηκε για την εξαφάνιση του αγαπημένου τους προσώπου, κινήθηκε άμεσα.

«Μέχρι και σήμερα, δεν έχει επισήμως λάβει γνώση για το τι έχει συμβεί» αναφέρεται, προσθέτοντας: «Δυστυχώς, προ λίγων ημερών, ενημερώθηκαν (τα μέλη της οικογένειας) ότι ενδεχομένως ο άνθρωπός τους να είναι νεκρός από τροχαίο δυστύχημα, πλην όμως, οι Αρμόδιες Αρχές δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την διαδικασία της ταυτοποίησης και έτσι παραμένουν σε αγωνία.

Σεβόμενοι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε επίσημα στοιχεία πάρα μόνον ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα αναμένουμε τα αποτελέσματα και στην συνέχεια θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να βρεθούν τα ακριβή αιτία του θανάτου και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το οφείλουμε στην Δήμητρα».

Το χρονικό

Το πτώμα ανήκει σε άτομο ηλικίας 65 -70 ετών, εγκαταλείφθηκε λίγες ημέρες αφότου η Δημήτρη εγκατέλειψε το Δρομοκαϊτειο -όπου βρισκόταν σε ακούσιο εγκλεισμό- και παραδόθηκε στην Αρχές μόνο όταν, ενάμιση μήνα μετά την εξαφάνιση, επέτρεψε η ΓΑΔΑ να εκδοθεί σήμα από το Silver Alert. Επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί απολύτως τίποτε από τις αρμόδιες Αρχές.

Μάλιστα, ακόμη και οι κοινωνικές υπηρεσίες, όπως και το SIlver Alert, δεν ενημερώθηκαν από την αστυνομία, ως είθισται, αλλά από την οικογένεια της Δημήτρη, μετά από έναν ολόκληρο κύκλο πληροφοριών, που καθυστέρησε ακόμη περισσότερο το έργο της υπηρεσίας.

Για τη Δημήτρη κινητοποιήθηκαν αμέσως ομάδες εθελοντών, που «σκάλισαν» την Αθήνα. Έως σήμερα, η υπηρεσία έχει δεχτεί περί τις 4.000 κλήσεις, αλλά όλα αυτά θα αποδειχθούν ένα τεράστιο φιάσκο, αν εξακριβωθεί ο προ διμήνου θάνατος.

Υπενθυμίζεται πως το σήμα έκδοσης της εξαφάνισης καθυστέρησε με τεράστιες ευθύνες της ΓΑΔΑ, με αποτέλεσμα, στην πιθανότητα που το DNA επιβεβαιώσει τα κακά ενδεχόμενα, να ψάχνουμε επί δύο εβδομάδες έναν άνθρωπο που βρισκόταν από τον Απρίλιο στο ψυγείο ενός νοσοκομείου.

Μέχρι και τώρα δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε για την πορεία της ιατροδικαστικής έρευνας, ούτε και σε ποιο νοσοκομείο παραδόθηκε η σορός.

Στην πληροφορία ότι η «Δήμητρα» της Λέσβου είναι νεκρή άνθρωποι που την γνώριζαν αλλά και κόσμος που έχει μάθει την ιστορία της, αφήνει μηνύματα συγκίνησης και οργής στα social media.

Διαβάστε επίσης: «Δήμητρα της Λέσβου»: Δεν της άξιζε αυτό το τέλος, σπαράζουν οι φίλοι – Μακάρι το DNA να μην ταιριάζει

Η Πάολα Ρεβενιώτη σε μήνυμά της γράφει για τον «πληγωμένο άγγελο»

«Και έτσι μέσα σε μια σακούλα σκουπιδιών θα βάλει ο αδελφός της τα γυναικεία φορέματα που αγαπούσε η Δήμητρα και τα αγόραζε από ένα ιταλικό περιοδικό, θα ξεκολλήσει και τον γυμνό Ιησού από τον τοίχο του σπιτιού της που αγαπούσε πολύ, το χωριό θα βυθιστεί για λίγο στην ενοχή του, θα αναλογιστούν μερικοί πώς φέρθηκαν σε έναν συχωριανό τους που γνώριζαν από μικρό παιδί, σίγουρα θα πάνε στην κηδεία, και η σακούλα σκουπιδιών με τα ρούχα τα γυναικεία θα καταλήξει στην χωματερή, όπως και η ζωή της.

Και το σπίτι της που είναι στο κέντρο του χωριού από το άλλο καλοκαίρι θα δέχεται τουρίστες σαν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Aλλά εμείς οι ξένοι θα την θυμόμαστε σαν τον πληγωμένο άγγελο που καθότανε κάτω από τον ήλιο στην εκκλησια της Παναγιας της Γοργόνας».

Η/Ο Δημήτρης γνωστός σε όλον τον κόσμο

Το 2015, όταν εκατοντάδες βάρκες έβγαιναν στις ακτές της Σκάλας Συκαμιάς και το νησί είχε γεμίσει δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη, η εικόνα της να τριγυρίζει και να βοηθάει τους νεοφερμένους, με το αγαπημένο της ροζ φόρεμα, έκανε κάποιους να ενδιαφερθούν και για την σκληρή ιστορία της.

Στα τέλη του 2015, η Καναδή Rory Aurora Richards που είχε επισκεφτεί την Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, εντυπωσιάστηκε από αυτή την ιστορία και όταν τυχαία γνώρισε έναν Σουηδό, τον Torbjörn Stenberg που είχε φωτογραφική μηχανή, αποφάσισαν να μιλήσουν μαζί της και να φωτογραφήσουν. Πήγαν για ρεβεγιόν Χριστουγέννων στο σπίτι της και κατέγραψαν την κουβέντα τους, η οποία δημοσιεύτηκε στα αγγλικά, στο Pappas Post.

«Νιώθεις άντρας ή γυναίκα;» ρώτησαν αρχικά για να ξέρουν πώς να την αποκαλούν από κει και πέρα. «Γυναίκα» ήταν απάντηση, «και το όνομά μου είναι Δημήτρης».

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024