Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβολιασμός: Σχέδιο άρσης περιορισμών για τους εμβολιασμένους εντός Ιουλίου

Εμβολιασμός: Σχέδιο άρσης περιορισμών για τους εμβολιασμένους εντός Ιουλίου

Πληθαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη που το τελευταίο διάστημα μιλάνε για τα προνόμια που θα συνοδεύουν τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιούλιο θα υπάρξει άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους, ενώ στο τραπέζι είναι και η χρήση μάσκας.

Η συζήτηση περί προνομίων των εμβολιασμένων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα, με τα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός θα λειτουργούσε ως κίνητρο για να εμβολιαστούν και οι πιο διστακτικοί.

Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες εξαγγελίες, και υπάρχουν επιφυλάξεις για διακρίσεις εις βάρος πολιτών, τη στιγμή που ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει ήδη σχεδιάσει το πρώτο πακέτο προνομίων για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ θα υπάρξει άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους από τον Ιούλιο.

Συναυλίες, θέατρα, γήπεδα χωρίς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους

Αναλυτικότερα, οι επιδιώξεις αυτές αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, με σταδιακά βήματα κανονικότητας για τους πλήρως εμβολιασμένους, εφόσον περάσει το απαραίτητο διάστημα που απαιτείται για απόκτηση ανοσίας.

Η άρση περιορισμών θα αφορά στην ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης.

Η συζήτηση για την συγκεκριμενοποίηση των παραπάνω είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, η ημερομηνία εφαρμογής θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα τα εμβόλια για όλους, δηλαδή στα μέσα Ιουλίου

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Τι ποσοστό των Ελλήνων πρέπει να εμβολιαστεί για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους θα συνεπάγεται τη μη υποχρέωση τους να φορούν μάσκα.

Τα μέτρα, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν ως έχουν κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με πιθανή τροποποίηση τους να συζητηθεί, το επόμενο διάστημα εντός ενός πλαισίου διαφορετικού πακέτου μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται περισσότερες εξελίξεις αναφορικά με το που θα καταλήξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός και με το τι θα αποφανθεί η επιτροπή ειδικών.

Lockdown μόνο για κάποιους;

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ανακοινώνοντας ότι οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, ξεκαθάρισε ταυτόχρονα, ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν στο μέλλον, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

«Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Κατ’ επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Εκτός από τα προνόμια στους εμβολιασμένους έχει ανοίξει η συζήτηση και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με κυβερνητικά στελέχη να μην τον αποκλείουν αρχικά για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων.

Όπως έχει αναφέρει ο κ. Σκέρτσος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι πιο πιθανός για τους εργαζόμενους που φροντίζουν ευπαθείς ομάδες και για τους υγειονομικούς.

Την ίδια στιγμή η συζήτηση περί προνομίων βρίσκει αντιδράσεις. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός ζητά θετικά κίνητρα για τον καθολικό εμβολιασμό και όχι προνόμια των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων.

Διαβάστε επίσης: Τζανάκης: Όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιάζονται να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες

«Θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα»

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι χωρίς επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία.

Επειδή μόνο το 25% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως, 1 στους 3 ηλικιωμένους δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων με σοβαρά νοσήματα.

Αυτή η διαπίστωση οδηγεί στην ανάγκη συστηματικής επεξεργασίας των δεδομένων και στοχευμένη παρέμβαση της Πολιτείας, με επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν.

Χωρίς αυτό, πρόσθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία.

Μπορούν οι μεταλλάξεις να μπουν εμπόδιο στο τείχος ανοσίας;

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Όπως είπε η συγκεκριμένη παραλλαγή του νέου κοροναϊού δημιουργεί κάποια ανησυχία καθώς «διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση».

Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της, ο κ. Μαγιορκίνης κατέστησε σαφές πως η βραζιλιάνικη μετάλλαξη δεν έχει κάποιο ισχυρό πλεονέκτημα, γι’ αυτό και δεν έχει επικρατήσει σε καμία χώρα του πλανήτη.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, υποστήριξε -μιλώντας στο Sputnik- ότι η βραζιλιάνικη μετάλλαξη ίσως να είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με άλλες, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν καμία μετάλλαξη δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στα εμβόλια κι αυτό είναι το βασικό γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις μεταλλάξεις».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024