Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανάλυση: Ετσι θα κερδίσει τον Μεντβέντεφ ο Τσιτσιπάς

Ανάλυση: Ετσι θα κερδίσει τον Μεντβέντεφ ο Τσιτσιπάς

Μπορεί ο Τσιτσιπάς να κερδίσει μια… μηχανή του τένις, όπως είναι ο Ρώσος; To10.gr έχει την απάντηση – Ανάλυση για το σπουδαίο παιχνίδι του Στέφανου με τον Ντανίλ

«Μια μηχανή του τένις». Αυτές οι τέσσερις λέξεις αρκούν για να περιγράψει κανείς τον Ντανίλ Μενβέντεφ. Τον αντίπαλο του Στέφανου Τσιτσιπά στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός.

Ο Ελληνας τενίστας απόψε στις 22:00 θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο, με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά του γαλλικού γκραντ σλαμ για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει… επικίνδυνα για τον συμπατριώτη μας, ο οποίος μετά τις εύκολες προκρίσεις απέναντι σε Ζερερμί Σαρντί, Πέδρο Μαρτίνεθ, Τζον Ισνερ και Πάμπλ Καρένο Μπούστα, θα βρει στον δρόμο του έναν από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο.

Έναν τενίστα, με τον οποίο ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μια σχέση… μίσους, με τον Ρώσο να έχει κερδίσει στις 6 από τις 7 αναμετρήσεις που έχουν δώσει τα τελευταία τρία χρόνια. Το συντριπτικό h2h υπέρ του Μεντβέντεφ δείχνει το επίπεδο δυσκολίας του αποψινού αγώνα.

Ο συμπατριώτης βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και είναι ο τενίστας με τις περισσότερες νίκες στη φετινή σεζόν, έχοντας 37 νίκες σε 45 παιχνίδια, ενώ στο χώμα έχει 20 νίκες σε 23 αγώνες. Οι ήττες ήταν από τον Ράφαελ Ναδάλ στη Βαρκελώνη, τον Νόβακ Τζόκοβιτς στη Ρώμη και τον Κάσπερ Ρουντ στην Μαδρίτη. Δύο ήττες εντός προγράμματος και μια εκτός, με τον Νορβηγό να εκμεταλλεύεται την κούραση του Στέφανου και να παίρνει τη νίκη.

Απόψε, όμως, θα έχει απέναντί του έναν… τοίχο. Έναν τενίστα που μπορεί να έχει ύψος 1.98μ., αλλά είναι πολύ γρήγορος μέσα στο κορτ. Είναι πολύ σταθερός στα χτυπήματά του, έχει τρομερό backhand, «φονικό» forehand και καλύπτει με εντυπωσιακό τρόπο τον χώρο.

Ένα από τα μεγάλα του όπλα είναι το σερβίς. Στο χώμα μπορεί να μην παίζει τόσο μεγάλο ρόλο όσο στη σκληρή επιφάνεια και στο γρασίδι, αλλά ο τρόπος που τα τοποθετεί μέσα στο κορτ δυσκολεύουν πολύ τον αντίπαλό του, με τον Ρώσο να παίρνει εύκολους πόντους, είτε με άσο, είτε εκμεταλλευόμενος τις αναιμικές και κοντές επιστροφές. Το είδαμε να γίνεται πολλές φορές στα παιχνίδια που έδωσε στο φετινό Ρολάν Γκαρός.

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ είναι μια μηχανή του τένις. Κάνει πολύ δύσκολα λάθη. Παίζει κυρίως με φλατ χτυπήματα, είτε είναι με το forehand, είτε με το backhand. Συνήθως, ο Ρώσος ανοίγει το κορτ με το backhand, φέρνοντας τον αντίπαλό του σε ανισορροπία και στη συνέχεια εκτελεί με το forehand, στέλνοντας την μπάλα στις γωνίες με βαθύ χτύπημα.

Ο 25χρονος γυρίζει όλες τις μπάλες που πηγαίνουν προς το μέρος του και «τρέχει» τον αντίπαλό του από γωνία σε γωνία. Με το backhand στέλνει αρκετά πίσω από την baseline τον παίκτη που έχει απέναντί του, ο οποίος αναγκαστικά κάποια στιγμή βρισκόμενος σε θέση άμυνας επιστρέφει αναιμικά το μπάλακι, με τον Ρώσο να επιτίθεται απευθείας.

Από θέση άμυνας, απευθείας σε θέση επίθεσης, με τον Ντανίλ να χτίζει μεθοδικά τον πόντο και στο τέλος με το σωστό χτύπημα να φτάνει στο επιθυμητό για τον ίδιο αποτέλεσμα. Στα παιχνίδια με τον Στέφανο «χτυπάει» κυρίως στο backhand του Ελληνα τενίστα, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι το αδύνατο σημείο του Τσιτσιπά.

Με τα φλατ και δυνατά χτυπήματα έβγαζε εκτός ισορροπίας τον συμπατριώτη μας και έπαιρνε είτε αναιμικές επιστροφές, είτε εύκολους πόντους μέσα από αβίαστα λάθη.

Αυτός ο τρόπος είχε λειτουργήσει στα προηγούμενα παιχνίδια, με τον Μεντβέντεφ να έχει 6 νίκες στα 7 παιχνίδια που έχουν δώσει οι δύο τενίστες. Ο Ρώσος δείχνει… ανίκητος. Και τις περισσότερες φορές είναι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρίσκεται στο Νο. 2 του κόσμου.

Μπορεί ο Τσιτσιπάς να κερδίσει στο αποψινό παιχνίδι και να πάρει την πρόκριση στους «4» του Ρολάν Γκαρός; Η απάντηση είναι «ναι». Μπορεί να τα καταφέρει. Υπάρχει τρόπος να τον νικήσει και τον έδειξε ο Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Αυστραλιανού Οπεν, όπου ο Σέρβος κέρδισε και μάλιστα σχετικά εύκολα τον Ρώσο και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Πώς τα κατάφερε; Αφησε στην άκρη τον δικό του τρόπο και έπαιξε το παιχνίδι του Ντανίλ. Τον κέρδισε στο… δικό του γήπεδο. Ο Νόβακ άλλωστε φημίζεται για τις τακτικές του και την προσαρμοστικότητά του. Ο Τζόκοβιτς πίεζε από το πρώτο χτύπημα τον Ρώσο. Ο Σέρβος από το πρώτο σερβίς του Μεντβέντεφ έμπαινε μέσα από την baseline. Οι περισσότεροι όταν έχουν απέναντί τους τον Ρώσο περιμένουν αρκετά εκατοστά πίσω από την baseline.

Ο Νόβακ ήξερε ότι αυτό θα έδινε αβαντάζ στον Ντανίλ και δεν το έκανε. Ηταν στο όριο της baseline, έκανε ένα βηματάκι προς τα μέσα, έπαιρνε την μπάλα στο ανέβασμά της και με δυνατό και βαθύ χτύπημα έφερνε τον Ρώσο σε θέση άμυνας. Το πλεονέκτημα του Ντανίλ, που ήταν το σερβίς του, ο Τζόκοβιτς το μετέτρεψε σε μειονέκτημα. Ετσι, έπαιρνε το πάνω χέρι στα ράλι, στα οποία χρησιμοποιούσε την ίδια ακριβώς τακτική.

Ο Σέρβος με βαθιά και δυνατά χτυπήματα δεν άφηνε περιθώρια στον Ρώσο, που έδειχνε ανήμπορος να εφαρμόσει το πλάνο του απέναντι στον Τζόκοβιτς. Ο Νοβακ μόλις έπαιρνε αναιμική επιστροφή έβγαινε στην επίθεση και έπαιρνε τον πόντο. Οσο κράταγε τον Ρώσο σε συνεχόμενη κίνηση και αρκετά εκατοστά πίσω από την baseline είχε το πάνω χέρι. Το έκανε σε όλο το παιχνίδι και στο τέλος έφτασε σε μια μάλλον εύκολη νίκη.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο αποψινό παιχνίδι. Να μην δώσει στον Μεντβέντεφ το περιθώριο να παίξει το παιχνίδι του. Να τον έχει συνεχώς σε θέση άμυνας με βαθιά χτυπήματα. Βέβαια δεν είναι εύκολο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η τελική γραμμή και ο συμπατριώτης μας να δώσει εύκολους πόντους στον αντίπαλό του.

Ο Στέφανος θα πρέπει να τρέξει τον αντίπαλό του. Να κάνει mix and match στα χτυπήματά του. Στο σερβίς να χρησιμοποιεί την τακτική serve+1 (σερβίς και να παίρνει τον πόντο με ένα χτύπημα στην άλλη πλευρά μετά την επιστροφή) και να ψάχνει γρήγορους πόντους. Οσο περισσότερο μένει στα ράλι τόσο περισσότερο θα έχει το πάνω χέρι ο Μεντβέντεφ. Αλλωστε, όπως προαναφέραμε, είναι μια μηχανή του τένις. Τρέχει, γυρίζει, νικάει…

Απόψε, για πρώτη φορά ο Τσιτσιπάς μπορεί να αισθάνεται ότι το backhand του δεν θα είναι το αδύνατό του σημείο. Όπως είδαμε και στα προηγούμενα παιχνίδια έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού. Όπως και στα σερβίς του. Όταν μάλιστα ο αντίπαλός του επιλέγει να τον χτυπήσει στο backhand, ο Στέφανος γυρίζει γρήγορα τα κορμί του, παίρνει θέση πίσω από την μπάλα και με δυνατό inside out ή down the line forehand παίρνει τον πόντο. Το έκανε πολλές φορές. Θα το προσπαθήσει και απόψε.

Εν κατακλείδι, το παιχνίδι θα είναι μια σκληρή μάχη. Μια αδυσώπητη μάχη ανάμεσα σε δύο κορυφαίους τενίστες. Ο Στέφανος έχει το παιχνίδι για να κερδίσει τον Ρώσο. Αρκεί να μην πέσει στις παγίδες του. Ο Τζόκοβιτς του έδειξε τον δρόμο. Αρκεί να τον ακολουθήσει και θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά και να κρατήσει ζωντανό το όνειρο της κατάκτησης ενός γκραντ σλαμ.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024